Mandag: Laksesalat med spisskål, cottage cheese og ristet bokhvete
4 personer
Tid: 25 min
Ingredienser
375 varmrøkt laks
400 g spisskål
200 g edamamebønner,frosne uten belg
1 potte frisk dill
3 ss hele bokhvetekjerner (fås i helsekost)
1 ts olje til steking
salt
Cottage cheese-dressing
250 g cottage cheese
50 g crème fraîche lett
1 ss flytende honning
1/2 usprøytet sitron
salt og pepper
Til servering
4 skiver grovbrød
1. Del den varmrøkte laksen i mindre biter med fingrene.Skyll og hakk spisskålen fint.Tin opp edamebønnene. Hakk dillen fint. Stek bokhvetekjernene i en panne med olje i et par minutter til de er sprø og knasende. Krydre dem med litt salt, og la dem avkjøles helt på en tallerken.
2. Cottage cheese-dressing: Rør cottage cheese, crème fraîche og honning sammen I en skål. Skyll og riv sitronen fint, og press saften. Smak dressingen til med sitronskall, sitronsaft, salt og pepper. Vend cottage cheese-dressingen sammen med spisskål, edamamebønner, dill og laks, og anrett salaten på et serveringsfat.
3. Servering: Rist grovbrødet, og skjær det i staver. Dryss salaten med bokhvetekjerner, og server med ristet grovbrød.


Middagstips: Pasta med avokadokrem og pinjekjerner!
Tirsdag: Kylling med ricottafyll og ovnsbakte grønnsaker
4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 40 min
Ingredienser
4 kyllingfileter
1 ts olje til steking
100 g soltørkede tomater i olje
1/2 potte basilikum
150 g ricotta
1 usprøytet sitron
25 g parmesan
salt og pepper
Ovnsbakte grønnsaker
800 g poteter
2 rødløk
1 aubergine
2 ss olivenolje
1 ss provencekrydder
salt og pepper
Til servering
100 g blandet grønn salat
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper
1. Ovnsbakte grønnsaker: Skru ovnen på 210°. Skrubb potetene, og skjær dem i store terninger. Rens rødløk, og skjær dem i tynne båter. Skyll auberginen, og skjær den i store terninger. Vend poteter, rødløk og aubergine med olivenolje. Fordel dem i en langpanne, og krydre med provencekrydder, salt og pepper. Stek grønnsakene i ovnen i 40 minutter.
2. Brun kyllingfiletene på begge sider på en panne med olje til de har fått litt stekeskorpe. Ta dem av pannen, og lett dem på en skjærefjøl.
3. Renn av de soltørkede tomatene, og skjær dem i mindre biter. Plukk basilikumbladene (spar litt til pynt), og hakk dem grovt. Rør ricotta, de soltørkede tomatene, basilikum, finrevet sitronskall, sitronsaft og parmesan sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Skjær en liten «lomme» i siden på hvert kyllingbryst, og fyll med rocottablandingen.
4. Legg de fylte kyllingfiletene oppå grønnsakene i langpannen, og la dem steke med i ovnen de siste ca. 15 minuttene av grønnsakenes steketid, eller til kjøttet er gjennomstekt.
5. Servering: Skyll og tørk salaten, vend den med olje og sitronsaft i en skål, og krydre med salt og pepper. Dryss noen basilikumblader over kyllingretten, og server med salaten.

Onsdag: Bolognese med blomkål og fullkornspagetti
4 personer
Tid: 45 min
Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
200 g blomkål
200 g gulrøtter
50 g soltørkede tomater i olje
1 1/2 ss olje til steking
300 g karbonadedeig
1 ts paprika
1 ss provencekrydder
2 dl rødvin
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 ss sherryeddik
1/2 ts sukker
salt og pepper
Til servering
400 g spagetti (fullkorn)
1/2 potte basilikum
25 g parmesan
1. Rens og hakk løk og hvitløk fint. Kast bladene fra blomkålen, fjern stammen, og hakk blomkålen helt fint. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt. Renn av de soltørkede tomatene, og skjær dem i små biter. Stek løk, hvitløk, blomkål og gulrøttene i litt olje i en gryte i ca. 5 minutter.
2. Tilsett karbonadedeig, og brun det godt. Tilsett paprika, provencekrydder og rødvin og rør rundt. La rødvinen koke inn. Tilsett soltørkede tomater, tomatpuré, hakkede tomater, eddik og sukker, og la sausen koke opp. Skru ned til lav varme, lekk lokk på gryten, og la bolognesen småkoke i ca. 30 minutter – gjerne lenger. Smak til med salt og pepper.
3. Servering: Kok spagettien etter anvisning på pakken, og renn av i en sikt. Anrett spagetti og bolognese i dype tallerkener, og topp med basilikum og nyrevet parmesan.


Bedre kosthold: Dette skal til for å lykkes i mer enn to uker
Torsdag: Blomkålpai med purre og cottage cheese
4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 35 min
Ingredienser
Paideig
200 g hvetemel
50 g sammalt hvetemel
1 dl olivenolje
1/2 dl vann
3/4 ts salt
1 paiform
Paifyll
1 purre
300 g blomkål
1 ss olivenolje til steking
3 egg
200 g cottage cheese
25 g parmesan
1 ts tørket rosmarin
salt og pepper
Tilbehør
3 ss hele bokhvetekjerner
3 ss olivenolje
100 g blandet grønn salat
1 rødløk
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
2 ss sherryeddik
salt og pepper
1. Paifyll: Skru ovnen på 200°. Rens purren, og skjær den i tynne skiver. Skyll blomkålen, og skjær den i små buketter. Stek blomkål og purre ved middels varme i olje i en panne i 2–3 minutter til de faller lett sammen, men fortsatt er sprø. Ta grønnsakene av pannen, og fordel dem i paibunnen.
2. Pisk egg, cottage cheese og nyrevet parmesan sammen i en skål, og krydre med rosmarin, salt og pepper. Hell eggemassen over fyllet, og stek paien i ovnen i 30–35 minutter til overflaten er lett gyllen og fyllet er fast.
3. Tilbehør: Stek bokhvetekjernene lett gylne i 1 ts olje på en varm panne. Skyll og tørk salaten. Rens rødløk, og skjær den i skiver. Rør sennep, honning, eddik og resten av oljen sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Vend salat og rødløk sammen med dressingen i en skål, og dryss bokhvetekjerner over. Server salaten til den lune blomkålpaien.

Fredag: Tortillaer med svinekjøtt og ananassalsa
4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 1 1/2 time
Ingredienser
Stekt svinekjøtt
800 g nakkekoteletter
1 ss smør til steking
1 rødløk
2 ts paprika
1/2 ts røkt paprika
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
150 g ananas
2 dl appelsinjuice
salt og pepper
Ananassalsa
250 g ananas
1 rødløk
1 rød chili
1 lime
salt og pepper
Til servering
200 g spisskål
4 tortillalefser
2 dl crème fraîche lett
1 potte koriander
1. Stekt svinekjøtt: Skru ovnen på 200°. Skjær nakkekotelettene i store terninger, og brun dem på alle sider i smør i en panne. Rens og hakk løken fint, og ha det i pannen sammen med krydderne. Stek videre i 1 minutt. Hell alt i en gryte med lokk, som tåler å stå i stekeovnen.
2. Skrell ananasen, skjær den i små terninger, og hell den i gryten sammen med appelsinjuice. Krydre godt med salt og pepper. Legg lokk på gryten, og stek i ovnen i 1 1/2 time til kjøttet er helt mørt. Ta kjøttet opp fra gryten, og riv det fra hverandre med to gafler.
3. Ananassalsa: Skjær ananas i små terninger. Rens rødløken, og hakk den fint. Del chilien på langs, og fjern kjernene, og hakk den fint. Bland ananas, rødløk og chili sammen i en skål med limesaft, og krydre med litt salt og pepper.
4. Servering: Skyll og hakk spisskålen fint. Varm tortillalefsene litt i ovnen. Anrett kjøttet i lefsene sammen med spisskål og ananassalsa, og topp med litt crème fraîche og koriander.
