Terte:

Bjørnebærterte med mandelbunn og marengstopper

Her kan du skifte ut bærene etter hva som er i sesong.

TERTE: Den litt salte og grove mandelbunnen er nydelig mot de søte og syrlige bærene. FOTO: Betina Hastoft
TERTE: Den litt salte og grove mandelbunnen er nydelig mot de søte og syrlige bærene. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bjørnebærterte med mandelbunn og marengstopper

Tid: 45 minutter/ Baketid: 10 minutter / Avkjøling: minst 4 timer, gjerne natten over / Antall personer: 6–8

Dette trenger du:

  • 200 g mandler
  • 50 g smør + litt til formen
  • 50 g lys sirup
  • ¼ ts salt
  • En avlang terteform med løs bunn, 35 x 12 cm eller en rund terteform med løs bunn, 24–26 cm i diameter

Bjørnebærcurd:

  • 2 plater gelatin
  • 225 g bjørnebær
  • 200 g sukker
  • 2 egg
  • Saft og skallet av 1 usprøytet sitron
  • 60 g mykt smør
  • Et sukker- eller baketermometer

Marengstopper:

  • 1 ¼ pasteuriserte eggehviter (= 1 beger)
  • 75 g sukker
  • En sprøytepose med liten stjernetut ev. en liten crème brûlée-gassbrenner

Pynt:

  • 100 g friske bær, f.eks. bjørnebær og blåbær
  • Eventuelt små, hvite sjokoladekuler

Slik gjør du:

  1. Grov mandelbunn: Sett ovnen på 180 °. Hakk mandlene til grovt mel i en blender eller food-processor. Smelt smør og sirup i en liten kjele ved lav varme. Rør smørblandingen og salt sammen med mandelmelet til en sammenhengende deig.
  2. Fordel mandeldeigen i den smurte terteformen, og trykk den ut med baksiden av en skje i bunnen og opp på kantene. Bak mandelbunnen i ovnen i 10 minutter. Sett formen til avkjøling på en rist.
  3. Bjørnebærcurd: Legg gelatin i bløt i en bolle med kaldt vann i 10 minutter. Varm langsomt bjørnebær, sukker, egg, sitronsaft og finrevet sitronskall i en kjele under omrøring til massen er 83 ° varm, bruk et sukker- eller baketermometer. Massen må ikke koke! Ta kjelen av varmen, og rør det myke smøret i.
  4. Hell bjørnebærmassen gjennom en sil. Blend massen helt jevn med en stavmikser. Vri gelatinen fri for vann, og rør den ut i den varme bjørnebærmassen til gelatinen er helt oppløst. Sett curden kjølig i 15 minutter.
  5. Fordel curden på den kalde mandelbunnen, og sett terten kjølig i minst fire timer, eller gjerne natten over, til den har satt seg.
  6. Marengstopper: Pisk eggehviter og sukker sammen med en stavmikser til en seig og blank marengsmasse. Fyll den i en sprøytepose, og pynt terten med små topper av marengs. Pynt deretter terten med friske bær og ev. små sjokoladekuler. Du kan få marengsen gyllen med en liten crème brûlée-gassbrenner rett før servering.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer