Bjørnebærterte med mandelbunn og marengstopper

Tilslørte bondepiker med en ny vri - ja, takk!
Tid: 45 minutter/ Baketid: 10 minutter / Avkjøling: minst 4 timer, gjerne natten over / Antall personer: 6–8
Dette trenger du:
- 200 g mandler
- 50 g smør + litt til formen
- 50 g lys sirup
- ¼ ts salt
- En avlang terteform med løs bunn, 35 x 12 cm eller en rund terteform med løs bunn, 24–26 cm i diameter
Bjørnebærcurd:
- 2 plater gelatin
- 225 g bjørnebær
- 200 g sukker
- 2 egg
- Saft og skallet av 1 usprøytet sitron
- 60 g mykt smør
- Et sukker- eller baketermometer
Marengstopper:
- 1 ¼ pasteuriserte eggehviter (= 1 beger)
- 75 g sukker
- En sprøytepose med liten stjernetut ev. en liten crème brûlée-gassbrenner
Pynt:
- 100 g friske bær, f.eks. bjørnebær og blåbær
- Eventuelt små, hvite sjokoladekuler
Slik gjør du:
- Grov mandelbunn: Sett ovnen på 180 °. Hakk mandlene til grovt mel i en blender eller food-processor. Smelt smør og sirup i en liten kjele ved lav varme. Rør smørblandingen og salt sammen med mandelmelet til en sammenhengende deig.
- Fordel mandeldeigen i den smurte terteformen, og trykk den ut med baksiden av en skje i bunnen og opp på kantene. Bak mandelbunnen i ovnen i 10 minutter. Sett formen til avkjøling på en rist.
- Bjørnebærcurd: Legg gelatin i bløt i en bolle med kaldt vann i 10 minutter. Varm langsomt bjørnebær, sukker, egg, sitronsaft og finrevet sitronskall i en kjele under omrøring til massen er 83 ° varm, bruk et sukker- eller baketermometer. Massen må ikke koke! Ta kjelen av varmen, og rør det myke smøret i.
- Hell bjørnebærmassen gjennom en sil. Blend massen helt jevn med en stavmikser. Vri gelatinen fri for vann, og rør den ut i den varme bjørnebærmassen til gelatinen er helt oppløst. Sett curden kjølig i 15 minutter.
- Fordel curden på den kalde mandelbunnen, og sett terten kjølig i minst fire timer, eller gjerne natten over, til den har satt seg.
- Marengstopper: Pisk eggehviter og sukker sammen med en stavmikser til en seig og blank marengsmasse. Fyll den i en sprøytepose, og pynt terten med små topper av marengs. Pynt deretter terten med friske bær og ev. små sjokoladekuler. Du kan få marengsen gyllen med en liten crème brûlée-gassbrenner rett før servering.