Oppskrift På Sunne Boller

Boller du kan nyte med god samvittighet

Inneholder ikke masse tomme kalorier og sukker.

HJEMMEBAKST: Frister det å fylle huset med duften av nybakte boller? Foto: Scanpix
HJEMMEBAKST: Frister det å fylle huset med duften av nybakte boller? Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Noe av det beste som finnes er når duften av nystekte boller fyller huset, og man står med vann i munnen og venter på at de skal avkjøles nok til å kunne nytes. 

Dessverre er det slik at vi ikke bør spise boller for ofte, da de gjerne er fulle av sukker og hvitt mel, som dessverre ikke gjør mye for kroppen vår, annet enn å tilføre tomme kalorier.

Eller kan vi det? Det er ikke sånn at baksten må være usunn for å være god.

Som fagsjef i Grete Roede - Kari Bugge, poengterer ovenfor KK.no, er det ingenting som er direkte usunt, så lenge man begrenser inntaket av det. Og leker du deg litt med oppskriften, kan du fint finne din egen sunne variant, som du kan nyte litt oftere. 

- Boller er ikke noe vi bør unne oss hver dag, men hvis du lager dem litt grovere enn vanlig bolledeig, kan du kose deg med en bolle langt oftere, for da vil den i tillegg til kosen gi deg mange nyttige næringsstoffer, sier Bugge.

NAM! Nystekte boller med syltetøy er noe av det beste som finnes, og en favoritt hos oss nordmenn. Heldigvis kan både bollene og syltetøyet gjøres mye sunnere, så det kan nytes litt oftere. Foto: Scanpix
NAM! Nystekte boller med syltetøy er noe av det beste som finnes, og en favoritt hos oss nordmenn. Heldigvis kan både bollene og syltetøyet gjøres mye sunnere, så det kan nytes litt oftere. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Smoothien som «renser» kroppen

Bytt ut smør og mel

Går du ofte for bensinstasjonbollene, får du gjerne i deg 277 «næringsfattige» kalorier og 10 gram sukker per hundre gram du spiser, ifølge Matvaretabellen.no. Da de er laget med hvitt mel blir du heller ikke særlig mett, og dermed blir de fort et tillegg til den andre maten du spiser.

Så det er ingen tvil om at du bør lage dem selv, og da kan du som nevnt gjøre dem ganske sunne, uten at kosen forsvinner. 

HJEMMERØRT: Pass på hva du har på bollene. Syltetøy med mindre sukker er langt bedre enn smør og geitost. Rører du til og med bærene selv, kan pålegge bli en liten vitaminbombe. Foto: Scanpix
HJEMMERØRT: Pass på hva du har på bollene. Syltetøy med mindre sukker er langt bedre enn smør og geitost. Rører du til og med bærene selv, kan pålegge bli en liten vitaminbombe. Foto: Scanpix Vis mer

- Hos oss bytter vi for eksempel ut h-melk med skummetmelk og smør med flytende margarin. Det gjør at bollen inneholder mindre og sunnere fett, forteller Bugge. 

- I tillegg anbefaler vi å bruke noe havregryn og sammalt hvete i tillegg til hvetemel. Det gjør at andelen kostfiber øker, og bollen metter mer, og da holder det kanskje bare å spise en. Sist men ikke minst, kan man redusere sukkermengden.

LES OGSÅ: Daimkaken som garantert vil imponere

Pass på pålegget

Men at bollene er sunnere er én ting. Du bør også tenke på hva du har på dem, om du ikke helst spiser den bar. Det er som svært stor forskjell på energiinnholdet i de vanligste påleggene. 

- Hvis du legger en tjukk geitostskive på bollen og topper dette med litt syltetøy, og tenker du kan gjøre dette med god samvittighet siden bollen er så sunn, går vinningen fort opp i spinningen, sier Bugge.

- Smør og geitost på en hvetebolle gjør den ekstra rik både på fett og kalorier. Men en grov hvetebolle med litt sukkerredusert syltetøy er helt klart noe man kan nyte oftere.

LES OGSÅ: Trendy med tradisjonsmat

Sunne fiberboller med honning

Disse bollene er laget med fibermel og skummetmelk, hvilket gjør dem både mettende og fettfattigere. I tillegg sverger damen bak, Evy Therese Innselset, som driver bloggen Fitnessfrue.no, til honning fremfor sukker. 

- Disse fiberbollene er familiens favoritter, forteller hun. 

FIBER: Bytt ut hvetemelet med mel eller korn rikt på fiber. Da metter bollene mer, og du trenger ikke tre stykker før du er fornøyd. Foto: Scanpix
FIBER: Bytt ut hvetemelet med mel eller korn rikt på fiber. Da metter bollene mer, og du trenger ikke tre stykker før du er fornøyd. Foto: Scanpix Vis mer

- Ved å bytte ut sukker og kunstige søtningsstoffer med honning får vi i oss blant annet vitaminer og mineraler, samtidig som at honning gir et mer stabilt blodsukker. Jeg bruker honning daglig da det er påvist å være både betennelsedempende, beskytter mot infeksjoner og har gunstig effekt for kroppsvekten - i moderate mengder selvsagt. Dette er viktige faktorer for meg, ikke minst som fitnessutøver. 

Du trenger: 

 • 8 dl fibermel
 • 5 dl havregryn malt til mel i blender
 • 1 dl honning, gjerne sommerhonning
 • 50 gr gjær
 • 1 ts kardemomme
 • 100 gr smeltet smør
 • 5 dl skummet melk

 

FIBERRIKE BOLLER: Disse bollene er fiberrike og mettende, og sukkeret er byttet ut med honning. En favoritt hjemme hos Fitnessfrue. Foto: Evy Therese Innselset/fitnessfrue.no
FIBERRIKE BOLLER: Disse bollene er fiberrike og mettende, og sukkeret er byttet ut med honning. En favoritt hjemme hos Fitnessfrue. Foto: Evy Therese Innselset/fitnessfrue.no Vis mer

Slik gjør du: 

  Bland det tørre. Smelt smøret og hell i melken. Varm opp til kroppstemperatur, og rør i honningen.

  Elt deigen godt og la det heve i 30-45 min.

  Rull ut til ca 30 boller, og la de etterheve 60 min. Pensles med litt egg før de settes i ovnen.

  Stekes på 175 grader i 15 min. 

  LES OGSÅ: Disse vil gi deg en skikkelig energiboost

  Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer