Tran

Bør du velge flytende tran, eller kapsler?

Helsemessig er de like bra, men den ene er mye billigere enn den andre.

FLYTENDE ELLER KAPSLER? Begge tranvariantene er helsemessig like bra, men den ene koster litt mer enn den andre. Du må finne ut hva som passer best for deg! Foto: Fotolia
FLYTENDE ELLER KAPSLER? Begge tranvariantene er helsemessig like bra, men den ene koster litt mer enn den andre. Du må finne ut hva som passer best for deg! Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Tar du tran daglig? Det er bra!

Omega 3 spiller først og fremst en stor rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer, men nyere forskning viser at det også kan hjelpe hukommelsen og muligens forebygge demens, og dempe leddgiktsymptomer.

Men hva skal du velge av flytende tran og omega-3 kapsler?

Hovedforskjellen er at mens tran lages av fersk lever fra torsk og skrei lages oljen som brukes i de fleste omega-3 kapsler ved å presse ut olje fra hele småfisk, som ansjos og sardin, ifølge Möllers nettsider. 

En annen forskjell er at i tran finnes det naturlig vitamin A og D, mens det må tilsettes i olje fra småfisk i kapsler. Virkestoffene, omega-3-fettyrene DHA og EPA, finnes i begge fiskeoljene.

LES OGSÅ: Transmaken kan ha mye å si for kvaliteten

– Helsemessig er de like bra

Så hva er best? KK.no har spurt tranekspert Gjermund Vogt, som har testet over 130 fiskeoljeprodukter i da han jobbet i Nofima som matforsker.

– Du får mest for pengene på flytende. Det er et enkelt regnestykke. Det er mange fordeler med flytende og andre fordeler med kapsler, men helsemessig er de like bra, sier Vogt, som er fagsjef i Eurofins Food & Agro Testing Norway As, til KK.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer