OPPSKRIFT KAKE: Server gjerne kaken sammen med vaniljeis. FOTO: Winnie Methman
OPPSKRIFT KAKE: Server gjerne kaken sammen med vaniljeis. FOTO: Winnie Methman
Oppskrift kake:

Deilig dessertkake

Denne kaken er søt, sprø og salt – og perfekt til ettermiddagskaffen.

Karamellkake med kjeks og peanøtter

16 kakestykker / Tid: 30 minutter / Steketid: 45 minutter / Kjøletid: Minst 5 timer

Ingredienser:

  • 200 g Digestive-kjeks
  • 150 g salte peanøtter
  • 50 g sukker
  • 125 g smør
  • 1 springform, ca. 25 cm i diameter

Fyll:

  • 1 boks kondensert melk (Vikingmelk)
  • 75 g smør
  • 75 g brunt sukker
  • 2 ss whisky
  • frø fra 1 vaniljestang
  • 75 g salte peanøtter

Sjokoladeganache:

  • 150 g mørk sjokolade
  • 1 ½dl kremfløte

Pynt:

  • 20 g lys sjokolade peanøtter

Slik gjør du:

  1. Knus Digestive-kjeks og sukker i en food-prosessor. Smelt smøret, og rør det i kjeksblandingen med en gaffel. Fordel massen i den smurte formen, og trykk det jevnt utover med fingrene mot sidene og bunnen av formen. Sett formen kjølig mens du forbereder fyllet.
  2. Fyll: Sett ovnen på 150 ° varmluft. Kok opp kondensert melk, smør, sukker, whisky og vaniljefrø i en kjele, og ta det av varmen. Rør i peanøtter, og fordel fyllet over kjeksbunnen. Stek kaken i 45 minutter – til overflaten er gyllen og boblende. La kaken avkjøle før du setter den i kjøleskapet i minst 3 timer, gjerne natten over.
  3. Sjokoladeganache: Hakk sjokoladen, og smelt den forsiktig over vannbad. Ta bollen av varmen. Kok fløten opp i en kjele, og hell den over sjokoladen. Rør rundt i bollen med en slikkepott til ganachen blir fin og blank. Ta kaken ut av kjøleskapet, og hell sjokoladeganachen over. La kaken stå minst 2 timer i kjøleskapet, eller natten over, før servering.
  4. Pynt: Smelt lys sjokolade i en bolle over vannbad, og hell sjokoladen i en frysepose. Klipp et lite hull, og pynt kaken med sjokoladen i sirkelbevegelser. Pynt til slutt med peanøtter.

LES OGSÅ: 7 friske velkomstdrinker du kan servere før middag

Til forsiden