Raddicchiosalat med blodappelsindressing
4 porsjoner
Ingredienser
5 blodappelsiner
40 g tyttebær
3 ss sesamolje
30 g sesamfrø
2 radicchio rosso-salater
Slik gjør du
1. Press saften av blodappelsinene, og kok saften inn til halv mengde i en kasse- rolle. Kjøl saften ned til romtemperatur, og vend i tyttebær og sesamolje.
2. Rist sesamfrøene på en varm, tørr panne. Skyll og plukk raddichosalatene, og vend bladene med blodappelsindressingen. Anrett og server de sprø salatbladene straks.

Disse karamelliserte eplene må du prøve!

And med svisker, eple og timian
4 porsjoner
Ingredienser
1 and, ca. 3500 g, fås på velassorterte matbutikker
4 epler
50 g svisker
1 potte frisk timian
2 laurbærblader
flaksalt
nykvernet pepper
grovt salt
Slik gjør du
1. Skru ovnen på 150°. Fjern innmaten fra anden, og skyll og tørk den. Skjær av det ytterste vingeleddet. Vei deretter anden, så du vet hvor lenge den skal stekes i ovnen senere.
2. Skyll epler, og skjær dem i båter. Vend eplebåtene med svisker, og tilsett litt plukket timian, et par laurbærblader, flaksalt og pepper. Fyll eplesviskeblandingen i anden, og knyt den opp med kjøttsnor, så lårene sitter tett til brystet og beskytter det. Gni den inn med grovt salt, og plasser den på en rist over en langpanne med ca. ½ liter vann i.
3. Stek anden ved 150° i 50–60 minutter per kilo. Snu den etter ca. 1 time, og øs jevnlig stekefett over den. Det skal konstant være vann i langpannen under stekingen, så andefettet ikke brenner seg. Suppler derfor eventuelt med vann underveis hvis det er nødvendig.
4. Del anden i over- og underlår, samt bryst. Server med eple-sviske-blandingen fra anden, rødkålsalat, poteter og sjysaus.

Sjokoladerulade med smak av luksus!

Rødkål med granateple, glaserte rødbeter, vanilje og stjerneanis
4 porsjoner
Ingredienser
4 rødbeter
2 ss honning
1 vaniljestang
1 stjerneanis
2 ss eplesidereddik
1 frisk rødkål
1 granateple
flaksalt
Slik gjør du
1. Kok rødbetene møre i en kasserolle, og fjern skrellet. Bryt rødbetene i mindre biter med hendene.
2. Glaser rødbetene i en kasserolle med honning, vaniljekorn og vaniljebelg, stjerneanis og eddik.
3. Skjær rødkålen i papirtynne strimler, gjerne med en mandolin, og vend de lune rødbetene i rødkålen og smak til med flaksalt.

Slik lager du denne julekransen med kryddersmåkaker

Svinekam med svor
4 porsjoner
Ingredienser
1 svinekam med svor
8 laurbærblader
flaksalt
Slik gjør du
1. Skru ovnen på 160°. Skjær snitt i fettet. Pass på at snittene ikke er så dype at de går ned i kjøttet. Kok 1 liter vann, og hell det i en ildfast form som passer til svinekammens størrelse. Legg den med fettsiden ned i det kokende vannet, og sett formen i ovnen i 20 minutter.
2. Ta svinesteken ut, dypp den med kjøkkenpapir, og gni den omhyggelig med rikelig med salt i snittene i fettet.
3. Legg steken med fettsiden opp på en rist over den ildfaste formen. Sørg for å legge den så flatt som mulig, så all svoren blir like sprø. Stikk laurbærblader i snittene i svoren. Sett steken tilbake i ovnen, og stek den i ca. 1 time og 15 minutter. Hvis du skrur på grillfunksjonen og øker temperaturen en kort stund mot slutten av steketiden, får du ekstra sprø svor. Bare følg med hele tiden, så den ikke blir brent. La svinesteken hvile i minst ½ time før servering.

Sirupskake med fløyelsmyk smørkrem

Saltbakt sellerirot med hasselnøtter
4 porsjoner
Ingredienser
1 sellerirot
olivenolje
flaksalt
200 g fersk geitost
2 dl helmelk
1 sitron
40 g hasselnøttkjerner
Slik gjør du
1. Skrell selleriroten, drypp den med olje, og dryss på raust med flaksalt. Pakk selleriroten inn i 2 flak bakepapir, og stek den mør i ovnen ved 180° i 1–1 1/2 time. La den avkjøles.
2. Rør geitost til en ensartet dressing med helmelk. Smak til med flaksalt og litt sitronsaft.
3. Rist hasselnøttene på en varm, tørr panne, og hakk dem grovt. Skjær selleriroten i papirtynne flak. Anrett selleriflakene på tallerkener, drypp med litt geitostdressing og olje over. Dryss med hasselnøtter på toppen.

Lyst på noe nytt til kaffen? Her er ni deilige småkaker

Saus av stekesjy
4 porsjoner
Ingredienser
8 dl stekesjy
30 g hvetemel
rødvin
flaksalt
pepper
Slik gjør du
1. Skum fettet av sjyen, varm 2–3 ss av fettet opp i en kasserolle, og dryss mel i. Bak det til en fast melbolle.
2. Kok stekesjyen opp i en kasserolle, og smuldre melbollen litt etter litt under konstant omrøring. Kok sausen i 5–10 minutter, og kjør den glatt med en stavmikser.
3. Suppler eventuelt sausen med rødvin eller buljong, og smak til med flaksalt og pepper.

Glad i klementiner? Da er denne kaka noe for deg!
Poteter i andefett
4 porsjoner
Ingredienser
2 kg poteter
5 dl andefett
1 potte frisk timian
flaksalt
Slik gjør du
1. Skrell potetene, og halver dem – alt etter størrelsen. Vend potetene med andefettet, og fordel dem i en ildfast form sammen med timiankvister.
2. Krydre med salt, og stek potene ovne ved 220° i 40–45 minutter. Vend dem underveis.
Riskrem med ristede mandler og kirsebærsaus
4 porsjoner
Ingredienser
1 vaniljestang
300 g grøtris
2 l helmelk
flaksalt
50 g sukker
150 g mandler
6 dl kremfløte
Honningristede mandler
50 g mandler
2 ss honning
2 ss vann
flaksalt
Til servering
kirsebærsaus
Slik gjør du
1. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut kornene. Spar både korn og vaniljebelg. Kok grøtris i 2 dl kokende vann i en kasserolle i et par minutter. Tilsett melk, 1 ts salt og den tomme vaniljebelgen. Kok grøten på svak varme i 30–40 minutter under lokk. Smak grøten til med sukker og vaniljekorn, og avkjøl den helt.
2. Hell kokende vann over mandlene i en skål, og la dem trekke til de er akkurat kalde nok til at du klarer å røre dem. Fjern skallet fra mandlene, og hakk dem grovt.
3. Rør 1–2 dl fløte i den avkjølte grøten til den får passende konsistens. Pisk resten av fløten til mykt fløteskum, pass bare på at det ikke blir for stivt. Vend fløteskum og mandler i ris-grøten litt etter litt. Smak til med salt.
4. Honningristede mandler: Rist mandlene på en varm, tørr panne. Ta dem av varmen, og tilsett honning og vann. Sett pannen tilbake på varmen, og vend rundt i mandelblandingen til vannet er fordampet. La mandlene avkjøles på et stykke bakepapir. Hakk dem grovt, og dryss over litt flaksalt.
5. Server riskremen med lun kirsebærsaus og et dryss honningristede mandler over.
