Deilig fireretters meny

Noe å teste i neste selskap?

Kransekakemakroner med nougatkrem. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann
Kransekakemakroner med nougatkrem. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Kransekake-makroner med nougatkrem

4 personer
Tid: 30 min
Kjøletid: Minst 4 timer
Steketid: 8 min

Ingredienser
Kransekakemakroner

300 g marsipan
100 g eggehviter
30 g melis
1 sprøytepose, eventuelt med stjernespiss

Nougatkrem
1 dl kremfløte
100 g myk nougat
50 g mørk sjokolade
1 sprøytepose med rund tut

Pynt
melis

1. Nougatkrem: Varm opp fløten i en kjele til rett under kokepunktet. Skjær nougaten i skiver, og hakk sjokoladen grovt. Bland nougat og sjokolade i kjelen med fløte, og rør til begge deler er helt smeltet.
2. Hell blandingen i en skål. Dekk den til med plastfolie, og la kremen sette seg i kjøleskapet i minst 4 timer – gjerne over natten.
3. Kransekake: Riv marsipanen grovt. Pisk eggehviter og melis luftig i en bolle med en håndvisp, og vend forsiktig inn marsipanen.
4. Skru ovnen på 150°. Fyll kransekakemassen i en sprøytepose, og sprut små runde kaker på en stekeplate med bakepapir. Sørg for at kakene har samme størrelse.
5. Stek kransekakene i ovnen i 6–8 minutter, til de er lett gylne. La dem avkjøles helt på en rist.
6. Servering: Fyll nougatkremen i en sprøytepose, og sprut den ut på halvparten av kransekakene. Legg de gjenværende halvpartene av kransekakene oppå med et lett trykk. Sikt litt melis over de små kransekakemakronene rett før servering.

Dere kan starte eller avslutte kvelden med disse ekstraordinære kransekake-makronene, der små marsipanbunner er satt sammen med en fyldig nougatkrem.
Dere kan starte eller avslutte kvelden med disse ekstraordinære kransekake-makronene, der små marsipanbunner er satt sammen med en fyldig nougatkrem. Vis mer

Jordskokksuppe med kamskjell

4 personer
Tid: 1 time
Trekktid: Minst 30 min

Ingredienser
300 g jordskokker
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
3 cm fersk ingefær
7 dl kyllingfond
1½ dl kremfløte
salt og pepper
sitronsaft

Syltet tindved
1 dl eddik
½ dl sukker
½ dl vann
1 stjerneanis
75 g tindved

Topping
8 kamskjell
salt og pepper
25 g smør til steking
karse

1. Syltet tindved: Kok eddik, sukker, vann og stjerneanis i en kjele i ca. 2 minutter. Tilsett tindvedbær, og la det småkoke i ytterligere ca. 2 minutter. Slå av varmen, og la tindvedbærene trekke i laken i minst 30 minutter – gjerne lenger.
2. Rens jordskokkene grundig, og legg en til side til pynt. Skjær resten av jordskokkene i små terninger. Skrell og hakk løk og hvitløk. Skrell og riv ingefæren.
3. Kok jordskokker, løk, hvitløk, ingefær og kyllingfond i en kjele, og la det småkoke i 20 minutter, til jordskokkene er møre. Tilsett fløten under omrøring, og ta kjelen av varmen.
4. Mos suppen i kjelen med en stavmikser til den er jevn. Gi den deretter et raskt oppkok, og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
5. Skjær den siste jordskokken i tynne skiver, og legg dem i isvann.
6. Topping: Fjern muskelen på siden av kamskjellene med en skarp kniv, og krydre resten med salt og pepper. Stek dem i smør på en panne i 1–2 minutter på hver side.
7. Legg kamskjellene i 4 boller, topp med jordskokkskiver, syltet tindved og karse, og hell den varme suppen over.

Tips! Suppen kan lages dagen før. Da trenger den bare å varmes opp og vispes luftig med en stavmikser rett før servering. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann
Tips! Suppen kan lages dagen før. Da trenger den bare å varmes opp og vispes luftig med en stavmikser rett før servering. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann Vis mer

Oksefilet med pastinakk og bønnepuré

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: ca. 60 min

Ingredienser
1 kg oksefilet
2 ss smør til steking
3 fedd hvitløk
10 stilker timian
salt og pepper

Glasert pastinakk
4 pastinakker
25 g smør til steking
1 ss olivenolje til steking
1½ dl oksefond (buljong)
2 ss honning

Bønnepuré
1 boks hvite bønner
1½ dl oksefond (buljong)
1 bunt bladpersille
25 g smør
salt og pepper

Sprø grønnkål
4 blader fersk grønnkål
2 ss olivenolje
salt og pepper

1. Skru ovnen på 110°. Brun steken i litt smør i en varm panne, og legg den i en langpanne med bakepapir. Skrell og hakk hvitløk, og fordel hvitløk og timian over steken. Krydre med salt og pepper.
2. Stek oksefileten i ovnen i 50–60 minutter, og ta den ut når kjernetemperaturen er 57–58°. La den hvile tildekket i ca. 15 minutter.
3. Sprø grønnkål: Skru ovnen opp til 180°. Skyll og hakk grønnkålbladene, og vend den hakkede grønnkålen sammen med olivenolje, salt og pepper. Fordel grønnkålen på en bakeplate med bakepapir, og stek den sprø i ovnen i 6–7 minutter.
4. Glaserte pastinakk: Skrubb pastinakkene, og stek dem deretter i smør og olje på en panne i ca. 8 minutter.
5. Hell fond og honning i pannen, og drypp det over pastinakkene med en skje mens de steker videre. Stek dem til væsken er kokt bort.
6. Bønnepuré: Skyll bønnene i en sikt, og kok dem med fond i en kjele i 7–8 minutter, til de er møre. Skyll og hakk persillen grovt. Kjør persille, bønner og kraft til en glatt puré i en blender, eller bruk en stavmikser.
7. Hell pureen tilbake i kjelen, tilsett smør, og varm den opp under omrøring til smøret er helt smeltet. Smak til med salt og pepper.
8. Servering: Skyll og tørk skogsyren. Skjær kjøttet i tykke skiver. Fordel bønnepuré på 4 tallerkener. Anrett pastinakk-ene og kjøtt oppå, og topp med grønnkål.

Denne retten kombinerer masse deilige smaksnyanser, med de honningglaserte pastinakkene som prikken over i-en. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann
Denne retten kombinerer masse deilige smaksnyanser, med de honningglaserte pastinakkene som prikken over i-en. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann Vis mer

Sjokolademousse med appelsin og koralltuile

4 personer
Tid: 45 min
Kjøletid: Minst 60 min

Ingredienser
2 eggeplommer
2 ss sukker
½ usprøytet appelsin
100 g mørk sjokolade
2½ dl kremfløte

Koralltuile
20 g hvetemel
1 dl solsikkeolje
1½ dl vann
30 ml appelsinjuice
1 usprøytet appelsin
eventuelt 1 dråpe oransje konditorfarge

Til servering
2 appelsiner

1. Pisk eggeplommer og sukker luftig i en skål med en elektrisk visp. Skyll og riv den halve appelsinen, og vend appelsinskallet i eggeblandingen.
2. Hakk sjokoladen, og smelt den i en skål over vannbad. Pisk fløten til lett krem med en elektrisk visp, og vend den forsiktig inn i eggeblandingen sammen med den smeltede sjokoladen. La sjokolademoussen sette seg i kjøleskapet i minst 1 time.
3. Koralltuile: Pisk mel, olje, vann og appelsinjuice i en skål med en visp til deigen er jevn. Skyll appelsinen, og riv appelsinskallet. Rør appelsinskall og eventuell konditorfarge inn i deigen.
4. Hell litt deig på en middels varm stekepanne, og stek den i et par minutter. Først begynner deigen å boble, og når vannet fordamper, blir boblene til små hull.
5. Fjern koralltuilen fra pannen når deigen er helt tørr – bruk eventuelt et trespyd. Legg den ferdiglagde koralltuilen på kjøkkenpapir. Fortsett på denne måten til all deigen er brukt.
6. Servering: Skrell appelsinene, og skjær dem i båter. Anrett sjokolademoussen i 4 skåler, og topp med appelsinbåter og koralltuiler.

Tuile er en luftig kjeks som er perfekt til desserter. Her med appelsinsmak. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann
Tuile er en luftig kjeks som er perfekt til desserter. Her med appelsinsmak. FOTO: Timm Vladimir og Winnie Methmann Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet