Oppskrifter:

Deilig hjemmelaget julegodteri

Her er åtte nydelige tilskudd til godteskålen før jul.

Julesnøen har dalt ned over konfekten, som ligner et frostklart og fristende vinterlandskap. FOTO: Julie Polar De Greeve
Julesnøen har dalt ned over konfekten, som ligner et frostklart og fristende vinterlandskap. FOTO: Julie Polar De Greeve Vis mer
Publisert

Marsipantrøfler med karamellfyll

Antall: 30 stk.
Tid: 25 min
Koketid: 4 timer
Avkjøling: 1 time

Ingredienser
500 g marsipan melis

Karamellfyll
1 boks søtet kondensert melk (397 g)
1 ts Cointreau
2 usprøytede appelsiner
1 klype flaksalt

1. Karamellfyll: Fjern etiketten fra boksen med kondensert melk. Plasser den uåpnede boksen i bunnen av en kasserolle, eventuelt oppå en klut, så den står stabilt. Dekk boksen helt med vann. La deretter vannet koke opp, og la det småkoke ved lav varme under lokk i ca. 4 timer. Det er viktig at boksen er dekket av vann hele tiden – hold øye med den, og hell mer vann på ca. en gang i timen, siden vannet i kasserollen vil fordampe.
2. Ta forsiktig boksen opp av vannet, og la den avkjøles i romtemperatur i 1 time før du åpner den. Åpne boksen. Innholdet som før var en tyktflytende og hvit kondensert melk, vil nå være forvandlet til en halvfast, gyllen karamell, som også kalles dulce de leche. Skrap karamellen over i en bolle. Smak karamellen til med Cointreau, finrevet appelsinskall og litt flaksalt.
3. Trill marsipanen til ca. 30 like store kuler. Del hver marsipankule i to, og press til et lite hulrom med en finger i begge halvdelene. Fyll litt karamell i hulrommene, enten med en teskje eller en sprøytepose. Sett de halve marsipankulene sammen 2 og 2, og klem dem forsiktig inn mot hverandre, så karamellen forsegles i midten. Rull dem deretter forsiktig, så de igjen blir helt runde. Trill dem i siktet melis, og oppbevar dem i en tett plastbeholder.

Disse små «snøballene» gjemmer på en søt hemmelighet i form av karamell med Cointreau og appelsinskall.
Disse små «snøballene» gjemmer på en søt hemmelighet i form av karamell med Cointreau og appelsinskall. Vis mer

Pistasjbiter med asti-vin og rosevann

Antall: 35 stk.
Tid: 25 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
200 g usaltede pistasjnøtter
160 g sukker
1 dl asti-vin
3 ss rosevann
50 g melis

Pynt
melis
35 g usaltede pistasjnøtter

1. Skru ovnen på 120°. Legg pistasjnøtter i en ildfast form, og varm dem i ovnen i 10 minutter. Fjern de brune hinnene fra nøttene ved å gni dem i et rent kjøkkenhåndkle.
2. Kok sukker og asti sammen i en kasserolle til det blir en fyldig sirup. Tilsett litt mer asti hvis den krystalliserer.
3. Hakk pistasjnøttene fint i en food processor. Tilsett astisirupen, og kjør food processoren til det blir en jevn masse. Avkjøl.
4. Elt pistasjmassen sammen med 2 ss rosevann og melis. Kjevle ut pistasjmassen til en firkant på 3–4 cm i høyden. Drypp overflaten med litt rosevann, og skjær ut ca. 35 små, spisse trekanter.
5. Pynt: Sikt melis over trekantene, og pynt med pistasjnøtter.

Marsipan lages tradisjonelt av mandler, men du kan også bruke pistasjnøtter, som gir en fin grønnfarge.
Marsipan lages tradisjonelt av mandler, men du kan også bruke pistasjnøtter, som gir en fin grønnfarge. Vis mer

Rosmarinkonfekt med gin og tranebær

Antall: 20 st.
Tid: 30 min
Trekketid: 1-2 døgn

Ingredienser
½ dl gin
50 g soltørkede tranebær
25 g mandler
3 ts fersk rosmarin
25 g hasselnøtter
175 g marsipan
1 usprøytet lime

Hvit sjokoladepynt
150 g hvit sjokolade

1. Hell gin over de tørkede tranebærene i en skål, og la dem trekke i minst 1 døgn. Sjekk underveis om det trengs mer gin, for bærene skal hele tiden være helt dekket. Legg mandlene i en skål, og hell kokende vann over. La dem stå i 10 minutter. Gni deretter av skallet på dem.
2. Hakk tranebær, mandler, rosmarin og hasselnøtter fint, og elt det hele sammen med marsipanen i en skål. Riv limeskallet fint, og sett det til side. Press saften av limen over i marsipanmassen, og elt sammen. Trill massen til ca. 20 kuler.
3. Hvit sjokoladepynt: Smelt den hvite sjokoladen i en varmefast skål over vannbad, og dypp marsipankulene i sjokoladen. Dryss over det revne limeskallet. Oppbevar konfekten i en tett plastbeholder.

Både rosmarin og gin lukter av gran og tilfører konfekten litt ekstra julesmak.
Både rosmarin og gin lukter av gran og tilfører konfekten litt ekstra julesmak. Vis mer

Fransk nougat med chiafrø og mandler

Antall: ca. 80 stk.
Tid: 45 min
Ovnstid mandler: 20 min
Hviletid: Minst 12 timer

Ingredienser
150 g mandler
2 ½ eggehvite
1 ¼ dl vann
350 g sukker
225 g glukosesirup
350 g honning
50 g hvite chiafrø
1 bakeform, ca. 20 × 20 cm

Til servering
2 ss melis

1. Skru ovnen på 140°. Legg mandlene i en skål, og hell kokende vann over. La dem trekke i vannet i ca. 10 minutter. Gni deretter skallet av mandlene. Legg mandlene på en stekeplate dekket med bakepapir, og varm dem i ovnen i ca. 20 minutter, til de er lett gylne. La dem avkjøles.
2. Pisk eggehvitene helt stive med en elektrisk pisker, og sett det til side. Kok opp vann, sukker og glukose i en liten kasserolle, og la massen koke ved svak varme i ca. 20 minutter, til temperaturen er 140° – bruk et sukker- eller steketermometer. Rør honningen i den varme sukkermassen. Kok videre til massen når en temperatur på 148°. Hell langsomt den varme sukkerhonning-massen i de piskede eggehvitene i en tynn stråle mens du pisker videre. Pisk konstant i ca. 10 minutter, til nougatmassen er seig. Vend chiafrø og de ristede mandlene i nougatmassen med en skje, men spar litt av begge deler til servering. Kle en bakeform med bakepapir, så bunn og sider dekkes, og hell nougatmassen i formen. La den avkjøles og stivne ved romtemperatur i minst 12 timer.
3. Servering: Løsne nougaten fra bakepapiret, og sikt melis over. Skjær nougaten i mindre biter med en skarp kniv. Pynt med de resterende mandlene og chiafrø. Oppbevar nougatbitene i en tett plastbeholder i inntil 2 måneder.

Gi den seige nougaten litt «edge» og knas ved å fylle chiafrø og mandler i nougatmassen.
Gi den seige nougaten litt «edge» og knas ved å fylle chiafrø og mandler i nougatmassen. Vis mer

Puffet ris med hvit sjokolade og kanel

Tid: 30 min
Ovnstid: 45 min
Avkjøling: Minst 30 min

Ingredienser
3 dl risengrynsgrøt
smaksnøytral olje til steking
300 g hvit sjokolade
2 dl mandelsplitter
malt kanel

1. Skru ovnen på 140°. Smør grøten ut på en stekeplate med bakepapir, og varm grøten i stekeovnen i ca. 45 minutter, til den er tørr. Lirk grøtflaket av papiret, og brekk det i mindre biter. 2. Varm godt opp litt olje i en gryte, og hell grøtflakene oppi. De skal beholde den lyse fargen, men være puffet helt opp, noe som tar 5–10 sekunder. Vend dem underveis.
2. Ta dem opp med en hullsleiv, og legg dem på tørkepapir. Hakk den hvite sjokoladen, og smelt den i en ildfast skål over vannbad. Tilsett de puffede risflakene og mandelsplitter, og rør forsiktig blandingen sammen.
3. Form ca. 30 topper av risengrynsgrøt-sjokoladeblandingen, og legg dem på et fat med bakepapir. Dryss over litt kanel, og sett toppene i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Oppbevar dem kjølig i en lufttett boks.

La en rest av risengrynsgrøt få nytt liv ved å blande den med hvit sjokolade og mandelsplitter og forme massen til små topper.
La en rest av risengrynsgrøt få nytt liv ved å blande den med hvit sjokolade og mandelsplitter og forme massen til små topper. Vis mer

Rocky road med nøtter, frukt og marshmallows

Antall: 10-15 stk.
Tid: 20 min
Hviletid: 2 timer

Ingredienser
100 g usaltede makadamianøtter
50 g usaltede pistasjnøtter
100 g tørkede aprikoser
75 g små, runde marshmallows
400 g hvit sjokolade
1 firkantet bakeform, 20 × 30 cm

1. Legg bakepapir i formen, og la det henge 2 cm ut over kanten. Hakk begge typer nøtter og aprikoser i mindre biter, og spar litt til pynt. Bland nøtter, aprikoser og marshmallows i en skål.
2. Smelt hakket hvit sjokolade i en ildfast skål over vannbad. Hell sjokoladen over nøtteaprikos-blandingen, og rør det hele godt sammen, så nøtter og aprikosbiter fordeles jevnt.
3. Hell blandingen i formen, og press den sammen. La den avkjøles i 2 timer eller til sjokoladen har satt seg.
4. Servering: Bruk en varm kniv til å skjære sjokolademassen i 10–15 rocky road-biter. Oppbevar dem i en tett plastbeholder.

Disse bitene har et litt røft ytre, omtrent som en humpete vei, men husk at det er det indre som teller.
Disse bitene har et litt røft ytre, omtrent som en humpete vei, men husk at det er det indre som teller. Vis mer

Hvit Bounty-bar med peppermyntesmak

Antall: 25 stk.
Tid: 30 min
Hviletid: 5 timer

Ingredienser
1 boks kokosmelk (ikke lett)
250 g kokosmel
2 ss kokosolje
2 ss melis
1 klype flaksalt
ca. 7 dråper peppermynteolje
1 firkantet bakeform

Sjokolade-kokos-overtrekk
300 g hvit sjokolade
1 håndfull kokosmel

1. Åpne boksen med kokosmelk, og skrap den faste delen av innholdet over i en bolle. Resten skal du ikke bruke i denne oppskriften. Tilsett kokosmel, og rør det godt sammen. Smelt kokosolje i en skål over vannbad, og rør den i kokosmassen. Smak kokosmassen til med melis, salt og peppermynteolje.
2. Legg bakepapir i bakeformen, og hell i kokosmassen. Glatt til overflaten med en slikkepott. Sett formen i kjøleskapet i 5 timer, eller til kokosmassen er stivnet. Skjær kokosmassen ut i ca. 25 små barer med en skarp kniv.
3. Sjokolade-kokos-overtrekk: Smelt den hvite sjokoladen over vannbad, og dypp Bounty-barene i sjokoladen. Legg dem tilbake i formen, og dryss over kokosmel. Oppbevar dem i kjøleskap.

Det er både lett og morsomt å lage sine egne Bounty-barer. Her er de i en hvit utgave med frisk smak av peppermynte.
Det er både lett og morsomt å lage sine egne Bounty-barer. Her er de i en hvit utgave med frisk smak av peppermynte. Vis mer

Hvit kirsebærfudge med marshmallows

Antall: ca. 40 stk.
Tid: 35 min
Hviletid: 3 timer

Ingredienser
425 g sukker
2 dl crème fraîche, 38 %
85 g usaltet smør
½ ts salt
170 g hvit sjokolade
200 g marshmallows
1 ts vaniljeekstrakt
125 g soltørkede kirsebær
2 ss smør
1 firkantet bakeform, 20 × 30 cm

1. Kok opp sukker, crème fraîche, smør og salt under omrøring i en kasserolle. Skru ned varmen, og la blandingen småputre på svak varme under jevnlig omrøring. Massen skal samle seg og bli mer og mer tjukk, og temperaturen skal opp på 114° (bruk et sukkereller steketermometer). Ta kasserollen av varmen, og tilsett hakket hvit sjokolade. Rør rundt til sjokoladen er helt smeltet.
2. Smelt marshmallowene i en ildfast skål over vannbad, og hell det i sjokoladeblandingen sammen med vaniljeekstrakt. Rør sammen til en ensartet masse. Tilsett de soltørkede kirsebærene, og rør igjen. Smelt smøret. Legg aluminiumsfolie i bakeformen, og pensle folien med et tynt lag smør. Hell fudgemassen i formen, og avkjøl ved romtemperatur. Sett den i kjøleskapet i 3 timer.
3. Servering: Skjær fudgen i ca. 40 firkanter, og oppbevar dem i en lufttett beholder.

Hvit sjokolade og kirsebær er en genial kombinasjon. Her har de funnet sammen i en deilig sjokoladefudge.
Hvit sjokolade og kirsebær er en genial kombinasjon. Her har de funnet sammen i en deilig sjokoladefudge. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer