Vaniljekranser
ca. 80 stk.
Tid: 50 min
Steketid: 10 min
Ingredienser
2 vaniljestenger
250 g sukker
125 g mandler
375 g kaldt smør
450 g hvetemel
50 g potetmel
1 knivspiss hjortetakksalt
1 egg
sprøytepose med stjernetut
1. Flekk vaniljestengene, og skrap ut kornene. Bland vaniljekornene med litt av sukkeret, så kornene blir findelt. Hakk de tomme vaniljestengene helt fint, og bland dem med vaniljekorn og resten av sukkeret.
2. Skåld mandlene, smett av skallet, og hakk dem helt fint. 3. Riv smøret på et rivjern, og pisk det sammen med vaniljesukker.
4. Bland hvetemel, potetmel og hjortetakksalt, og sikt det i deigen. Samle deigen med egget. Tilsett de hakkede mandlene.
5. Varm ovnen opp til 200°. Fyll deigen i en sprøytepose med stjernetut, og sprøyt den ut i avlange deigstrimler.
6. Form deigstrimlene til små kranser med en diameter på ca. 4. cm, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Legg dem gjerne tett, for de endrer ikke form under stekingen.
7. Stek vaniljekransene i ovnen i 8–10 minutter til de er gylne. La dem avkjøles på en rist.


Overrask gjestene med deilige småkaker
Klejner med sitron
ca. 100 stk.
Tid: 30 min
Kjøletid: 1 døgn
Ingredienser
1 usprøytet sitron
125 g smør
450 g hvetemel
125 g sukker
1 ts hjortetakksalt
1 ½ dl kremfløte
2 egg
1 kg Delfiafett
1. Riv sitronskallet fint på et rivjern. Unngå å få med den hvite hinnen. Smelt smøret i en liten kjele.
2. Bland hvetemel, sukker, hjortetakksalt og sitronskall. Rør smeltet smør, fløte og egg i. Elt det hele godt sammen til en fast deig. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 1 døgn.
3. Kjevle ut deigen i 3–5 millimeters tykkelse på et meldrysset bord, og skjær deigen i ruter. Skjær et snitt i hver rute på langs – det skal gå fra spiss til spiss, men uten at du skjærer ruten helt over. Trekk den ene enden av deigruten halvveis igjennom hullet. Fortsett til det ikke er mer deig igjen.
4. Smelt Delfiafett i en stor gryte, og la det bli varmt uten at det ryker. Kok kakene i fettet, noen om gangen, til de blir flott gylne i midten. Vend dem med en hullsleiv, og stek den andre siden gyllen.
5. Legg de kokte kakene på en rist med kjøkkenpapir under. Oppbevar dem i en lufttett beholder, som du først har kledd med bakepapir.

Sprø peppernøtter
80–90 stk.
Tid: 20 min
Steketid: 12 min
Ingredienser
300 g hvetemel
½ ts bakepulver
½ ts natron
1 ts kanel
½ ts kardemomme
½ ts malt nellik
¼ ts pepper
1 knivspiss friskrevet muskatnøtt
150 g kaldt smør
150 g sukker
4 ss kremfløte
1. Varm ovnen opp til 200°. Bland mel, bakepulver, natron og krydder.
2. Riv smøret på et rivjern, og visp det sammen med sukker.
3. Tilsett fløte, sikt melblandingen i, og elt deigen godt sammen til den er blank og smidig.
4. Rull deigen ut i avlange, tynne pølser på tykkelse med en finger, og skjær dem i små biter på 1 cm. Rull dem til små kuler med en diameter på 8–10 mm, og sett dem med litt avstand mellom på en bakeplate kledd med bakepapir.
5. Stek peppernøttene i ovnen i 10–12 minutter til de er gylne. La dem avkjøles på bakeplaten.

Krydrete småkaker
ca. 60 stk.
Tid: 15 min
Kjøletid: 2 timer
Steketid: 10 minutter
Ingredienser
250 g hvetemel
125 g sukker
½ ts hjortetakksalt
½ ts malt ingefær
1 usprøytet sitron
200 g smør
1 egg
3 ss sukker
1 ss kanel
30 g mandelsplitter
1. Bland hvetemel, sukker, hjortetakksalt og ingefær i en bolle. Riv skallet fra sitronen fint på et rivjern, og rør det i melblandingen.
2. Skjær smøret i terninger, og smuldre dem i melblandingen med fingrene. Visp egget sammen i en kopp, og rør halvparten av egget i deigen. Samle deigen. Spar resten av egget til pensling. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 2 timer.
3. Varm ovnen opp til 200°. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord til den er ca. 3 mm tykk. Stikk ut små sirkler, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir.
4. Bland sukker og kanel. Pensle kakene med resten av det sammenpiskede egget, og dryss litt mandler og kanelsukker på.
5. Stek kakene i ovnen i 8–10 minutter på nest øverste rille til de er gylne. Avkjøl på en rist.

Brunkaker med mandler
ca. 80 stk.
Tid: 20 min
Kjøletid: 12 timer
Steketid: 10 min
Ingredienser
50 g smør
250 g sukker
125 g lys sirup
1 ½ ts pottaske (kaliumkarbonat, fås på apotek)
500 g hvetemel
1 ts kanel
½ ts malt nellik
50 g skåldede mandler
1. Smelt smør, sukker og sirup sammen i en gryte under omrøring. Hell litt av den varme sukkermassen i en kopp, og løs opp pottasken i denne. Hell pottaskeblandingen og resten av sukkermassen i en bolle.
2. Bland hvetemel, kanel og nellik sammen. Hakk mandlene, og vend dem i sukkermassen sammen med melblandingen. Elt deigen til den er ensartet og smidig.
3. Form deigen til avlange ruller med en diameter på 4 cm, og legg dem i kjøleskapet i 10–12 timer.
4. Varm ovnen opp til 170°. Skjær deigrullene i svært tynne skiver, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek kakene i ovnen i 8–10 minutter. Avkjøl på en rist.

Finske brød med mandler og perlesukker
ca. 70 stk.
Tid: 15 min
Steketid: 10 min
Ingredienser
375 g hvetemel
100 g sukker
250 g kaldt smør
1 egg til pensling
50 g skåldede mandler
70 g perlesukker til dryss
1. Bland mel og sukker sammen i en bolle. Riv smøret på et rivjern ned i melet, og samle deigen med hendene uten å elte for mye.
2. Sett oven på 200°. Trill deigen i fingertykke stenger, og skjær dem i 4–5 cm lange biter.
3. Pisk egget sammen, og pensle deigbitene med det. Hakk mandlene fint, og dryss perlesukker og mandler på kakene.
4. Sett kakene med litt avstand imellom dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek dem i ovnen i ca. 10 minutter, og la dem avkjøles på rist.

