Mat:

Deilig lunsj til hele familien

MAT: Karrisild med smilende egg. FOTO: Columbus Leth
MAT: Karrisild med smilende egg. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Hjemmelaget medisterpølse

4 porsjoner
Tid: 45 min
Trekketid: 15 min

Ingredienser
500 g kjøttdeig til sammen, av svin og storfe, minst 15 % fett
100 g bacon i terninger
1 ½ ts salt
2 løk
1 dl kyllingbuljong
2 ½ cl konjakk
75 g havregryn
½ ts malt allehånde
½ ts malt kanel
½ ts malt nellik
1 ts malt pepper
1 svinetarm, ca. 1 meter
1 ss smør til steking
ev. sprøytepose, trakt eller pølsestapper, samt kjøttsnor

TREND: Emneknaggen «butter candle» på TikTok har fått millioner av visninger. Men bør du egentlig kaste deg på trenden? Video: Storyblocks / TikTok. Vis mer

1. Rør de to typene kjøttdeig sammen med bacon og salt i en bolle, til det får en seig konsistens. Skrell løkene, og riv dem grovt. Vend løk inn i farsen sammen med egg, buljong, konjakk og havregryn, og krydre med de ulike krydderne. La farsen trekke i 15 minutter i kjøleskapet.
2. Skyll tarmen igjennom med kaldt vann. Fordel farsen i tarmen – bruk eventuelt en sprøytepose, en pølsestapper eller en trakt. Fyll ikke tarmen for full, for kjøttet utvider seg litt under stekingen. Del eventuelt medisterpølsen opp i mindre pølser med kjøttsnor.
3. La medisterpølsen trekke i en kasserolle med vann som holder ca. 80 grader i 10 minutter. La den renne av, og stek den deretter på en panne med smør i 5 minutter på hver side til den blir gyllen og lett sprø. Server med for eksempel salat og poteter.

Når du lager din egen medisterpølse, kan du fylle den med akkurat det kjøttet og de krydderne du ønsker. Denne er med en blanding av svine- og storfekjøttdeig. FOTO: Columbus Leth
Når du lager din egen medisterpølse, kan du fylle den med akkurat det kjøttet og de krydderne du ønsker. Denne er med en blanding av svine- og storfekjøttdeig. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Karrisild med smilende egg

4 porsjoner
Tid: 20 min
Trekketid: Minst 30 min

Ingredienser
4 ferske sildefileter
1 rødløk
½ eple
4 ss kapers
1 ss karri
1 ts malt gurkemeie
3 ss crème fraîche lett
1 ss dijonsennep
3 ss majones
salt og pepper
1 ss epleeddik
4 egg

Til servering
1 grovt brød

1. Skjær sildefiletene i gaffelstore biter. Skrell løken. Hakk halve løken fint, og skjær resten i tynne ringer til pynt. Skyll eplet, fjern kjernehuset, og skjær eplet i små terninger. Legg sild, hakket løk og eple i en skål sammen med 2 ss kapers, karri, gurkemeie, crème fraîche, sennep og majones. Rør det hele godt sammen, og smak til med salt, pepper og eddik.
2. La karrisilden trekke i kjøleskapet i ca. 30 minutter, gjerne lenger. Kok eggene i en kasserolle i ca. 6 minutter, til de er smilende. Skrell eggene, og del dem i to på langs.
3. Servering: Server karrisilden med de smilende eggene, og topp med løkringer og de resterende kapersene. Server grovt brød til.

Sild i forskjellige varianter er fast inventar på mange frokost- og lunsjbord i julen. Dette er en ordentlig god karrivariant. Tips! Får du ikke tak i fersk sild, kan du kjøpe kryddersild, som du vanner ut for å gjøre den mindre salt. FOTO: Columbus Leth
Sild i forskjellige varianter er fast inventar på mange frokost- og lunsjbord i julen. Dette er en ordentlig god karrivariant. Tips! Får du ikke tak i fersk sild, kan du kjøpe kryddersild, som du vanner ut for å gjøre den mindre salt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Stekt brie med aprikoser

4 porsjoner
Tid: 10 min
Steketid: 20 min

Ingredienser
500 g brie eller camembert
3 stilker rosmarin
75 g tørkede aprikoser
50 g hasselnøttkjerner
3 ss honning

Til servering
fullkornskjeks eller brød

1. Skru ovnen på 150°. Prikk små hull i toppen av osten, og stikk litt rosmarin inn i hullene. Skjær aprikosene i halve, og vend dem sammen med resten av rosmarinbladene, hasselnøtter og honning i en bolle.
2. Legg osten på en ovnsplate dekt med bakepapir, og fordel aprikosblandingen oppå. Stek brien i ovnen i ca. 20 minutter.
3. Servering: Server brien varm med fullkornskjeks eller brød til.

Dette er en perfekt voksen-snack til julefesten. Tips! Du kan fint bruke camembert i stedet for brie. FOTO: Columbus Leth
Dette er en perfekt voksen-snack til julefesten. Tips! Du kan fint bruke camembert i stedet for brie. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet