Oppskrifter:

Deilig og høstlig

Slik kan du servere en herlig toretters meny med masse godt tilbehør.

FOTO: Skovdal Nordic
FOTO: Skovdal Nordic Vis mer
Publisert

Jordskokksalat med nøtter, kirsebær og solbærvinaigrette

6 porsjoner

Ingredienser
Salat

300 g jordskokker
2 ss sitronsaft
120 g hasselnøtter
1 ts flaksalt
130 g hele kirsebær

Solbærvinaigrette
40 g friske eller frosne solbær
1 dl eplesidereddik
1 ss sitronsaft
2 ss honning
1 klype salt og pepper
2 dl rapsolje

1. Salat: Skrell jordskokkene, og skjær dem i tynne skiver. Legg dem i vann med sitronsaft, så de bevarer fargen. Rist hasselnøttene i en tørr panne til de er gylne, og strø litt salt over. Skyll kirsebærene, og ta ut steinene, så de er klare til å ha i salaten senere.
2. Solbærvinaigrette: Kjør sammen solbær, eddik, sitronsaft, honning, salt og pepper i en blender eller stavmikser. Tilsett olje, og kjør til det får en jevn konsistens. Smak til med salt og pepper. Når kjøttet er ferdig, vender du salaten sammen og serverer ­vinaigretten til.

FOTO: Skovdal Nordic
FOTO: Skovdal Nordic Vis mer
Kirsebær smaker deilig i en salat sammen med jordskokk og hasselnøtter. FOTO: Skovdal Nordic
Kirsebær smaker deilig i en salat sammen med jordskokk og hasselnøtter. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Pære-bourbon-cocktail

6 porsjoner

Ingredienser
36 cl whisky av bourbontypen
12 ts sukker
18 stilker frisk mynte
6 håndfuller knust is
12 cl pæresider
1 usprøytet lime

1. Hell bourbon i 6 glass, tilsett sukker, og rør rundt. Knus myntekvistene, og ha dem i glassene. Tilsett is, og hell i pæresider. Skjær limen i skiver, ha dem i glassene, og server.

Ønsk gjestene velkommen med en deilig drink og sprø, salte mandler kokt i soyasaus. FOTO: Skovdal Nordic
Ønsk gjestene velkommen med en deilig drink og sprø, salte mandler kokt i soyasaus. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer
Gjestene blir ønsket velkommen til bords med blomster og en blomsterpinne med navn som er blitt knytt fast til en tøyserviett. FOTO: Skovdal Nordic
Gjestene blir ønsket velkommen til bords med blomster og en blomsterpinne med navn som er blitt knytt fast til en tøyserviett. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Soyanøtter

6 porsjoner

Ingredienser
180 g hasselnøttkjerner
1 dl god soyasaus

1. Fordel hasselnøttene på en plate med bakepapir, og rist dem i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter, til skallet på dem krakelerer. Hell dem nedi et rent kjøkkenhåndkle, og gni av skallene.
2. Rist hasselnøttene på en varm panne til de er gylne. Hell soyasaus i pannen, og la den koke inn med nøttene. Nøttene skal suge til seg all soyasausen, så de framstår sprø og salte. Server dem i en liten snacksskål til drinken.

FOTO: Skovdal Nordic
FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Stekt hjortefilet

6 porsjoner

Ingredienser
1200 g hjortefilet
125 g smør
salt og pepper

1. Skru ovnen på 175°. Brun fileten i smør, og krydre med salt og pepper. Stikk et steketermometer i steken der den er tykkest, legg den i en ildfast form, og sett den i ovnen. Steken er medium stekt når steketermometeret viser 60–65 grader.
2. Ta steken ut, og la den hvile i 15 minutter før du skjærer den i skiver. Server med stekt garnityr, jordskokksalat og poteter med aioli.

Du kan også steke noen hele hvitløk i ovnen. De smaker godt til kjøttet. FOTO: Skovdal Nordic
Du kan også steke noen hele hvitløk i ovnen. De smaker godt til kjøttet. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Stekt garnityr

6 porsjoner

Ingredienser
600 g flaskegresskar
300 g små epler
3 mellomstore rødløk
2 fedd hvitløk
6 stilker rosmarin
4 ss eplesidereddik
2 ss honning
salt og pepper

1. Skru ovnen på 175° varmluft. Skrell flaskegresskarene, skjær dem i grove biter, og legg dem i en ildfast form kledd med bakepapir. Skjær eplene i båter. Rens rødløkene, og del dem i to. Rens og knus hvitløkfeddene, og hakk rosmarinen.
2. Legg alt i formen, og tilsett eplesidereddik, honning, salt og pepper. Stek garnityret i ovnen i 20–25 minutter.

Det stekte garnityret med gresskar, rødløk, epler og rosmarin gir fin farge på tallerkenen. FOTO: Skovdal Nordic
Det stekte garnityret med gresskar, rødløk, epler og rosmarin gir fin farge på tallerkenen. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Poteter med aioli

6 porsjoner

Ingredienser
1200 g poteter
1 klype salt
1 dl andefett (fås i velassorterte butikker)

Aioli
2 eggeplommer
1 sitron
2 dl eplesidereddik
salt og pepper
ca. 4 dl rapsolje
25 g frisk estragon
½ fedd hvitløk

1. Poteter: Skru ovnen på 200°. Skjær potetene i tynne båter, legg dem i en stor langpanne eller en stor ildfast form. Dryss over flaksalt. Fordel andefettet i formen, og stek potetene i ovnen i ca. 25 minutter. Hell potetene ut på fettsugende papir, og dryss over litt salt.
2. Aioli: Hell eggeplommene i en skål. Press sitron, tilsett saften sammen med eddik og litt salt. Tilsett olje litt om gangen, og pisk inntil konsistensen er som majones. Hakk estragon, og press hvitløk. Ha det i majonesen og smak til.

Stekte poteter og aioli er perfekt tilbehør til viltkjøttet. FOTO: Skovdal Nordic
Stekte poteter og aioli er perfekt tilbehør til viltkjøttet. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Eple-pære-grøt med crumble

6 porsjoner

Ingredienser
600 g epler
600 g pærer
225 g sukker
1 vaniljestang
1 usprøytet sitron

Crumble
150 g havregryn
150 g hvetemel
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel
150 g smør

I tillegg
100 g hasselnøtter
100 g mørk sjokolade
6 dl kremfløte
125 g rips
180 g makroner
litt sitronmelisse

1. Grøt: Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Skjær epler og pærer i grove biter. Ha dem i en kasserolle med sukker, vaniljefrø, samt saft og skall av sitronen. La det koke opp ved lav varme til frukten er blitt til grøt. Ta det av varmen, og avkjøl. Sett det deretter i kjøleskapet.
2. Crumble: Vend alle ingrediensene til crumblen godt sammen i en skål, og hell det ut på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek crumblen i ovnen ved 180° til den er gyllen, og la den avkjøles. Smuldre den i grove biter.
3. Spre hasselnøttene ut på en plate med bakepapir, og stek dem i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter, til skallet krakelerer. Gni av skallet på nøttene, og hakk dem grovt. Hakk også sjokoladen grovt. Pisk fløten til krem. Rens ripsene.
4. Ha først eple-pære-grøt i et porsjonsglass eller en skål, og deretter crumble. Knus makronene, og dryss litt over. Tilsett litt rips, krem og hakket sjokolade. Gjenta prosessen inntil glasset er fylt. Pynt til slutt med hakkede hasselnøtter, rips, sjokolade og sitronmelisse.

Denne retten byr på det meste du kan ønske deg av en dessert. Den er både søt og syrlig, og har dessuten deilig knas på toppen. FOTO: Skovdal Nordic
Denne retten byr på det meste du kan ønske deg av en dessert. Den er både søt og syrlig, og har dessuten deilig knas på toppen. FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer