Jordskokksalat med nøtter, kirsebær og solbærvinaigrette
6 porsjoner
Ingredienser
Salat
300 g jordskokker
2 ss sitronsaft
120 g hasselnøtter
1 ts flaksalt
130 g hele kirsebær
Solbærvinaigrette
40 g friske eller frosne solbær
1 dl eplesidereddik
1 ss sitronsaft
2 ss honning
1 klype salt og pepper
2 dl rapsolje
1. Salat: Skrell jordskokkene, og skjær dem i tynne skiver. Legg dem i vann med sitronsaft, så de bevarer fargen. Rist hasselnøttene i en tørr panne til de er gylne, og strø litt salt over. Skyll kirsebærene, og ta ut steinene, så de er klare til å ha i salaten senere.
2. Solbærvinaigrette: Kjør sammen solbær, eddik, sitronsaft, honning, salt og pepper i en blender eller stavmikser. Tilsett olje, og kjør til det får en jevn konsistens. Smak til med salt og pepper. Når kjøttet er ferdig, vender du salaten sammen og serverer vinaigretten til.



5 deilige supper
Pære-bourbon-cocktail
6 porsjoner
Ingredienser
36 cl whisky av bourbontypen
12 ts sukker
18 stilker frisk mynte
6 håndfuller knust is
12 cl pæresider
1 usprøytet lime
1. Hell bourbon i 6 glass, tilsett sukker, og rør rundt. Knus myntekvistene, og ha dem i glassene. Tilsett is, og hell i pæresider. Skjær limen i skiver, ha dem i glassene, og server.


Soyanøtter
6 porsjoner
Ingredienser
180 g hasselnøttkjerner
1 dl god soyasaus
1. Fordel hasselnøttene på en plate med bakepapir, og rist dem i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter, til skallet på dem krakelerer. Hell dem nedi et rent kjøkkenhåndkle, og gni av skallene.
2. Rist hasselnøttene på en varm panne til de er gylne. Hell soyasaus i pannen, og la den koke inn med nøttene. Nøttene skal suge til seg all soyasausen, så de framstår sprø og salte. Server dem i en liten snacksskål til drinken.

Stekt hjortefilet
6 porsjoner
Ingredienser
1200 g hjortefilet
125 g smør
salt og pepper
1. Skru ovnen på 175°. Brun fileten i smør, og krydre med salt og pepper. Stikk et steketermometer i steken der den er tykkest, legg den i en ildfast form, og sett den i ovnen. Steken er medium stekt når steketermometeret viser 60–65 grader.
2. Ta steken ut, og la den hvile i 15 minutter før du skjærer den i skiver. Server med stekt garnityr, jordskokksalat og poteter med aioli.


Smakfull dessert med epler og pistasjnøtter
Stekt garnityr
6 porsjoner
Ingredienser
600 g flaskegresskar
300 g små epler
3 mellomstore rødløk
2 fedd hvitløk
6 stilker rosmarin
4 ss eplesidereddik
2 ss honning
salt og pepper
1. Skru ovnen på 175° varmluft. Skrell flaskegresskarene, skjær dem i grove biter, og legg dem i en ildfast form kledd med bakepapir. Skjær eplene i båter. Rens rødløkene, og del dem i to. Rens og knus hvitløkfeddene, og hakk rosmarinen.
2. Legg alt i formen, og tilsett eplesidereddik, honning, salt og pepper. Stek garnityret i ovnen i 20–25 minutter.

Poteter med aioli
6 porsjoner
Ingredienser
1200 g poteter
1 klype salt
1 dl andefett (fås i velassorterte butikker)
Aioli
2 eggeplommer
1 sitron
2 dl eplesidereddik
salt og pepper
ca. 4 dl rapsolje
25 g frisk estragon
½ fedd hvitløk
1. Poteter: Skru ovnen på 200°. Skjær potetene i tynne båter, legg dem i en stor langpanne eller en stor ildfast form. Dryss over flaksalt. Fordel andefettet i formen, og stek potetene i ovnen i ca. 25 minutter. Hell potetene ut på fettsugende papir, og dryss over litt salt.
2. Aioli: Hell eggeplommene i en skål. Press sitron, tilsett saften sammen med eddik og litt salt. Tilsett olje litt om gangen, og pisk inntil konsistensen er som majones. Hakk estragon, og press hvitløk. Ha det i majonesen og smak til.

Eple-pære-grøt med crumble
6 porsjoner
Ingredienser
600 g epler
600 g pærer
225 g sukker
1 vaniljestang
1 usprøytet sitron
Crumble
150 g havregryn
150 g hvetemel
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel
150 g smør
I tillegg
100 g hasselnøtter
100 g mørk sjokolade
6 dl kremfløte
125 g rips
180 g makroner
litt sitronmelisse
1. Grøt: Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Skjær epler og pærer i grove biter. Ha dem i en kasserolle med sukker, vaniljefrø, samt saft og skall av sitronen. La det koke opp ved lav varme til frukten er blitt til grøt. Ta det av varmen, og avkjøl. Sett det deretter i kjøleskapet.
2. Crumble: Vend alle ingrediensene til crumblen godt sammen i en skål, og hell det ut på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek crumblen i ovnen ved 180° til den er gyllen, og la den avkjøles. Smuldre den i grove biter.
3. Spre hasselnøttene ut på en plate med bakepapir, og stek dem i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter, til skallet krakelerer. Gni av skallet på nøttene, og hakk dem grovt. Hakk også sjokoladen grovt. Pisk fløten til krem. Rens ripsene.
4. Ha først eple-pære-grøt i et porsjonsglass eller en skål, og deretter crumble. Knus makronene, og dryss litt over. Tilsett litt rips, krem og hakket sjokolade. Gjenta prosessen inntil glasset er fylt. Pynt til slutt med hakkede hasselnøtter, rips, sjokolade og sitronmelisse.
