Påske:

Deilig påskemeny

Tradisjonen tro er det snart påske på programmet.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Blinis med lodderogn og løk syltet i safran

Blinis er fine som forrett eller tapasretter, og de kan serveres med forskjellig topping, alt etter anledning, for eksempel røkelaks. FOTO: Columbus Leth

Blinis er fine som forrett eller tapasretter, og de kan serveres med forskjellig topping, alt etter anledning, for eksempel røkelaks.

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser

Blinis

  • 1 egg
  • 2 dl helmelk
  • 75 g bokhvetemel (fås på helsekostbutikker)
  • 75 g hvetemel
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • smør til steking

Syltet løk med safran

  • 1 stor løk
  • ¼ g safrantråder
  • ½ dl epleeddik
  • ½ dl vann
  • 50 g sukker
  • 1 laurbærblad

Til servering

  • 200 g lodderogn
  • 1 ts salt
  • 100 g crème fraîche, 38 %

Slik gjør du

  1. Syltet løk med safran: Rens løken, og skjær den i tynne båter. Ha safran, eddik, vann, sukker og laurbærblad i en kjele, og kok opp. Tilsett løkbåtene, og slå av varmen. La løken trekke i laken i minst en halv time.
  2. Blinis: Skill egget i hvite og plomme. Rør eggeplomme, helmelk, bokhvetemel, hvetemel, salt og bakepulver sammen. Pisk eggehviten luftig, og vend den inn i deigen. Stek blinis i 1–2 minutter på hver side i smør i en panne.
  3. Servering: Anrett blinis med crème fraîche, lodderogn og de syltede løkene.

Helt lammelår med søtpoteter og spisskål

Den stekte spisskålen med tahin, hasselnøttkjerner og dill gjør dette til en ekstra spennende lammelår-variant. Tips! Hvis du beiner ut lammelåret på forhånd, blir det letter å skjære opp før servering. Du finner videoer som viser hvordan på youtube. FOTO: Columbus Leth

Den stekte spisskålen med tahin, hasselnøttkjerner og dill gjør dette til en ekstra spennende lammelår-variant. Tips! Hvis du beiner ut lammelåret på forhånd, blir det letter å skjære opp før servering. Du finner videoer som viser hvordan på youtube.

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: Minst 1 time

Ingredienser:

  • 1 lite lammelår
  • olivenolje til steking
  • 500 g søtpoteter
  • 500 g potet
  • 4 rødløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 5 stilker rosmarin
  • salt og pepper

Stekt spisskål

  • 1 spisskål
  • smør til steking
  • 2 ss crème fraîche, 38 %
  • 1 ss tahin
  • 1 ss sitronsaft
  • 40 g ristede hasselnøttkjerner
  • frisk dill

Slik gjør du

  1. Ta lammelåret ut av kjøleskapet 1 time før det skal stekes. Brun det i litt olje i en panne. Sett ovnen på 150° varmluft.
  2. Skrell eller skrubb potetene og søtpotetene, og skjær dem i båter. Rens løk og hvitløk. Skjær løken i båter, og hakk hvitløken fint. Legg poteter og løk i en langpanne, og legg lammelåret oppå. Fordel olje, hvitløk, rosmarin, salt og pepper over. Sett det deretter inn i ovnen, og la det stå i 60–75 minutter, til kjernetemperaturen er 58°. La lammelåret hvile i 20 minutter.
  3. Stekt spisskål: Skjær spisskålen i kvarte, og stek dem med skjæreflatene ned i smør i 2–3 minutter i en panne. Rør crème fraîche, tahin, sitronsaft, salt og pepper sammen. Fordel dressingen over spisskålen. Topp med ristede hasselnøtter og dill, og server til lammelår og poteter.

Snøegg – posjert marengs med vaniljekrem og karamell

Snøegg er en spennende og lekker dessert med luftig konsistens. Tips! Pass på at snøeggene ikke kommer borti hverandre når du posjerer dem. FOTO: Columbus Leth

Snøegg er en spennende og lekker dessert med luftig konsistens. Tips! Pass på at snøeggene ikke kommer borti hverandre når du posjerer dem.

4 personer
Tid: 1 time

Ingredienser

Marengs

  • 4 eggehviter
  • 100 g sukker

Vaniljekrem

  • 2 ½ dl kremfløte
  • 2 ½ dl melk
  • 4 eggeplommer
  • 50 g sukker
  • 1 vaniljestang

Karamellsaus

  • 200 g sukker
  • ½ dl vann
  • 25 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1 klype flaksalt
  • 75 g ristede hasselnøttkjerner eller mandler

Slik gjør du

  1. Marengs: Skill eggene i hviter og plommer, og spar plommene til vaniljekremen. Pisk halv­parten av hvitene stive med en elektrisk pisker, og tilsett sukkeret litt om gangen. Pisk blandingen til en stiv marengs.
  2. Vaniljekrem: Varm opp fløte og melk i en kjele til det er like under kokepunktet. Legg store skjefuller med marengs oppi den varme fløteblandingen. Posjer marengsen i 4 minutter – vend dem 1 gang underveis. Ta dem opp, og legg dem på et rent kjøkkenhåndkle.
  3. Pisk eggeplommene med sukker og vaniljefrø i en bolle. Hell den varme melkeblandingen i bollen mens du pisker. Hell blandingen tilbake i kjelen, og varm det opp til maks 80° – til det tykner. Det må ikke begynne å koke. Hell det deretter i en kald beholder.
  4. Karamellsaus: Varm opp sukker og vann i en stekepanne til vannet fordamper og det er blitt en mørk karamell. Skru ned varmen, og tilsett smør. Når smøret er smeltet, tilsettes fløten. Lun blandingen til den er blitt samlet. Tilsett litt salt og hasselnøtter.
  5. Servering: Fordel vaniljekremen i skåler, og topp med posjert marengs og karamellsaus.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer