Oppskrifter:

Deilige, hjemmelagde sauser

. . . for da blir favorittrettene ekstra gode.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Eggs Benedict med hollandaisesaus

8 porsjoner
Tid: 1 time
Hevetid: Totalt 90 min
Steketid: 15 min

Ingredienser
200 g bacon
50 g feltsalat
1 potte gressløk
1 ss hvitvinseddik
8 egg

Engelske muffins
1,75 dl melk
6 g gjær
1 ss honning
300 g hvetemel
1 ts salt
1 ss smør
3 ss sammalt hvetemel
1 utstikkerform, ca. 8 cm i diameter

Hollandaisesaus
200 g smør
1 usprøytet sitron
4 eggeplommer
salt og pepper

Eggs Benedict er frokostluksus på sitt beste. Ved første øyekast kan denne deilige frokosten virke komplisert, men både engelske muffins, posjerte egg og hollandaisesaus er enklere å lage enn de fleste tror. FOTO: Betina Hastoft
Eggs Benedict er frokostluksus på sitt beste. Ved første øyekast kan denne deilige frokosten virke komplisert, men både engelske muffins, posjerte egg og hollandaisesaus er enklere å lage enn de fleste tror. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

1. Engelske muffins: Varm melken i en kjele til den er fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell melken over og rør ut gjæren. Tilsett honning, mel og salt. Skjær smøret i skiver, og ha det også i bakebollen. Elt deigen sammen til den er smidig. La deigen heve tildekket på kjøkkenbenken i 45 minutter. Hell deigen ut på benken. Kjevle den ut til en tykkelse på 1–1,5 cm. Stikk ut ca. 8 sirkler av deigen med et glass eller en utstikkerform.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

2. Pensle litt vann på begge sider av deigsirklene, vend dem i sammalt mel, og la dem heve tildekket i 45 minutter. Stek brødene på middels varme i en panne i 6–8 minutter på hver side.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

3. Hollandaisesaus: Smelt smøret i en kjele over lav varme slik at melkepartiklene synker til bunns og den øverste delen av smøret klarner. Hell det klarnede smøret i en kanne og kast resten. Skyll sitronen og riv skallet fint, og sett det til side. Pisk eggeplommer og 2 ss sitronsaft sammen med en håndvisp i en kjele over lav varme til det tykner. Det er viktig at varmen er lav, for hvis eggene blir for varme, vil sausen bli kornete. Ta kjelen av varmen, og tilsett det klarnede smøret noen dråper om gangen mens du pisker sausen sammen.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

4. Smak til sausen med salt, pepper og sitronskall. Pisk inn litt vann i sausen hvis den er for tykk.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

5. Stek bacon sprøtt i en panne, og la det renne av på et kjøkkenpapir. Skyll salaten og hakk gressløken. Del de engelske muffinsene med en gaffel.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

6. Kok opp en kjele med vann. Tilsett eddik. Skru ned varmen slik at vannet ikke lenger koker. Lag en virvel i vannet ved å røre kraftig med en skje. Knekk et egg i en liten skål, og hell det deretter umiddelbart i vannet. Samle hviten rundt egget med en skje. Posjér egget i ca. 4 minutter, og gjenta prosessen med resten av eggene. Server muffinsene med salat, bacon og posjerte egg. Hell hollandaisesausen over og topp med gressløk.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Hjemmelagde pommes frites med béarnaisesaus

4 porsjoner
Tid: 90 min
Koketid: Totalt 20 min
Frysetid: Minst 2 timer

Ingredienser
8 bakepoteter
1 ss eddik
1 l smaksnøytral olje
1 ts salt

Béarnaisesaus
2 sjalottløk
6 stilker estragon
4 ss hvitvinseddik
½ dl vann
200 g smør
4 eggeplommer
salt og pepper
1 sitron

Hjemmelaget béarnaisesaus kan virke vanskelig å lage, men når du først har forstått fremgangsmåten og tatt vispen fatt, vil du ikke savne den ferdiglagde versjonen. FOTO: Betina Hastoft
Hjemmelaget béarnaisesaus kan virke vanskelig å lage, men når du først har forstått fremgangsmåten og tatt vispen fatt, vil du ikke savne den ferdiglagde versjonen. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

1. Skrell potetene, og skjær dem i avlange, firkantede biter. Skyll potetene i en sil.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

2. Kok potetene i en stor kjele i vann tilsatt eddik i 5–7 minutter, til de begynner å bli møre. Sjekk kontinuerlig med spissen av en kniv for å unngå at de blir kokt for mye. Hell av vannet og tørk potetene. Legg potetene på et fat, og la det stå i fryseren i minst 2 timer.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

3. Varm opp oljen i en stor kjele til den bruser rundt en tannpirker. Friter potetene, noen om gangen, til de begynner å få en lett gyllen farge. Ta potetene opp med en hullsleiv, og legg dem tilbake på fatet i fryseren. La potetene fryse i minst 1 time. Varm opp oljen igjen, og friter potetene for andre gang til de er gylne. Ta dem opp med en hullsleiv, og legg dem på et kjøkkenpapir slik at oljen drypper av. Dryss salt over de sprø pommes fritesene.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

4. Béarnaisesaus: Skrell løkene, og hakk dem fint. Skyll estragon og plukk bladene. Grovhakk stilkene. Kok løk, estragonstilker, eddik og vann i en kjele i ca. 10 minutter. Sil vekk løk og stilker. Du har nå en béarnaiseessens.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

5. Smelt smøret i en kjele over lav varme slik at melkepartiklene synker til bunns og den øverste delen av smøret klarner. Hell det klarnede smøret i en kanne og kast resten. Pisk eggeplommer og béarnaiseessens sammen med en visp i en kjele over lav varme til det begynner å tykne. Det er viktig at varmen er lav, for hvis eggene blir for varme, vil sausen bli kornete. Ta kjelen av varmen når blandingen er tykk. Tilsett det klarnede smøret noen dråper av gangen, mens du pisker sausen sammen.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

6. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft. Pisk inn litt vann i sausen hvis den er for tykk. Hakk estragonbladene fint, og rør dem inn i sausen før servering. Server med pommes frites.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Lasagne med bechamelsaus

4 porsjoner
Tid: 40 min
Steketid: 40 min

Ingredienser
½ flaskegresskar
150 g bacon
2 stilker salvie
1 løk
1 fedd hvitløk
1 fersk mozzarellakule
100 g parmesan
2 dl hvitvin
16 lasagneplater

Bechamelsaus
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
1 ts salt
½ ts hvit pepper
1 klype malt muskatnøtt

En god bechamelsaus er nesten den viktigste ingrediensen for at en lasagne skal bli kremet og vellykket. FOTO: Betina Hastoft
En god bechamelsaus er nesten den viktigste ingrediensen for at en lasagne skal bli kremet og vellykket. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

1. Bechamelsaus: Smelt smøret i en kjele. Tilsett mel, og visp mel og smør godt sammen med en visp.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

2. Tilsett melk litt om gangen mens du visper sausen sammen over lav varme til den har en passende konsistens. Smak sausen til med salt, pepper og muskatnøtt.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

3. Forvarm ovnen til 200°. Del flaskegresskaret i to, og fjern kjernene i midten med en skje. Skjær av skallet, og skjær flaskegresskaret i tynne skiver.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

4. Skjær bacon i mindre biter, og stek det sprøtt i en panne. La baconet renne av på et kjøkkenpapir. Hakk salviebladene fint. Skrell løk og hvitløk, og hakk dem fint. Stek salvie, løk og hvitløk i baconfettet på pannen i ca. 3 minutter.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

5. Skjær mozzarellaen i mindre biter, og riv parmesan på et rivjern. Bland bechamelsausen med hvitvin, og hell litt saus i bunnen av en ildfast form. Fordel et lag lasagneplater i bunnen av formen. Fordel gresskar, bacon, løk og salvie oppå lasagneplatene sammen med mozzarella og parmesan. Hell et lag saus over fyllet.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

6. Gjenta prosessen med alle ingrediensene til formen er fylt. Spar litt mozzarella. Avslutt med et lag lasagneplater på toppen, og hell bechamelsaus over platene. Stek lasagnen i ovnen i ca. 30 minutter. Ta ut lasagnen, og skjær den i 4–6 biter med en kniv. Fordel den resterende mozzarellaen over lasagnen, og stek den i ytterligere 10 minutter, eller til den er gyllen på toppen.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet