FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Lag selv!

Deilige småkaker

Hva med å bake peppernøtter, ingefærkaker eller honninghjerter til dem du er aller mest glad i?

Brunkaker med anis og mandler

100 stk.

Ingredienser
200 g smør
200 g sukker
1 dl mørk sirup
150 g skåldede mandler
1 ss malt kanel
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
1 ts natron
ca. 350 g hvetemel

1. Rør sammen smør, sukker og sirup i en foodprocessor.
2. Finhakk mandlene.
3. Bland sammen krydder, natron og mel i en skål. Tilsett de finhakkede mandlene og smørmassen, og elt til det akkurat samler seg til en deig.
4. Form deigen i 6 små, firkantede stenger. Pakk inn deigstengene i plastfolie, og legg dem i kjøleskapet i minst 8 timer.
5. Sett ovnen på 200°. Skjær deigstengene i tynne skiver, og legg dem på bakebrett med bakepapir med litt avstand mellom hver kake.
6. Stek kakene i ovnen i ca. 4 minutter. La dem bli lett avkjølt på platene før du lar dem avkjøles helt på en rist.

På trinn 4 i oppskriften kan du legge deigen i fryseren i et par timer i stedet for i kjøleskap i 8 timer. Deigen er lettere å skjære ut når den er kald. FOTO: Columbus Leth
På trinn 4 i oppskriften kan du legge deigen i fryseren i et par timer i stedet for i kjøleskap i 8 timer. Deigen er lettere å skjære ut når den er kald. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Honningkakehjerter med varme krydder

50 stk.

Ingredienser
125 g smør
150 g honning
150 g brunt sukker
1 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
2 egg
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
en hjerteformet småkakeform, ca. 6 cm

Glasur
200 g melis
ca. ½ dl vann
en sprøytepose med et lite, rundt hull

1. Smelt smør, honning og brunt sukker langsomt sammen i en kasserolle. Rør godt, og hell massen i en skål. Rør inn krydder, og la massen bli helt avkjølt.
2. Rør inn egg i honningmassen.
3. Bland 500 g mel med bakepulver i en skål, og rør det inn i honningmassen. Tilsett resten av melet, litt og litt. Deigen skal være smidig og ganske myk. Legg deigen i en frysepose, og sett den kaldt over natten eller i minst 3 timer.
4. Sett ovnen på 190°. Del honningkakedeigen i 2–3 like store deler. Kjevle hvert av deigemnene til ca. 8 mm tykkelse på en melet overflate.
5. Trykk ut små kaker med småkakeformen, og legg kakene på et bakebrett kledd med bakepapir.
6. Stek kakene i ovnen i ca. 10 minutter. La dem bli lett avkjølt på bakebrettet før du legger dem over på en rist og lar dem bli helt avkjølt.
7. Glasur: Rør sammen melis og vann i en skål. Hell glasuren over i en sprøytepose, og dekorer kakene.

Elt honningkakedeigen til den akkurat samler seg til en jevn masse – ikke lenger – det gir størst garanti for sprøhet. FOTO: Columbus Leth
Elt honningkakedeigen til den akkurat samler seg til en jevn masse – ikke lenger – det gir størst garanti for sprøhet. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Ingefærkaker med honning

50 stk.

Ingredienser
125 g mykt smør
90 g brunt sukker
30 g honning
200 g lys sirup
375 g hvetemel
1 ts natron
3 ts malt ingefær
en rund småkakeform, ca. 4 cm i diameter

1. Visp smør, sukker og honning sammen i en bolle med en miksmaster i ca. 5 minutter til det blir en jevn og luftig masse.
2. Tilsett sirup, mel, natron og ingefær, og pisk videre i et par minutter.
3. Form deigen til 2 like store kuler, og pakk dem inn i plastfolie. Legg i kjøleskapet i 30 minutter.
4. Kjevle ut deigen til ca. 5 mm tykkelse på et bakepapir.
5. Stikk ut små, runde kaker med småkakeformen. Sett de ustekte kakene i kjøleskapet i ytterligere 30 minutter.
6. Sett ovnen på 175°.
7. Fordel ingefærkakene på bakebrett kledd med bakepapir. Sørg for at det er litt avstand mellom kakene. Stek dem i ovnen i ca. 8 minutter til kanten er lett gyllen. Avkjøles helt på en rist.

Ingefær gir friskhet og kontrast til søt sirup, 
 honning og brunt sukker, og det dufter himmelsk når du åpner kakeboksen. FOTO: Columbus Leth
Ingefær gir friskhet og kontrast til søt sirup, honning og brunt sukker, og det dufter himmelsk når du åpner kakeboksen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Håkonskaker med marsipan

50 stk.

Ingredienser
200 g mykt smør
90 g melis
75 g marsipan
2 egg
270 g hvetemel
1 ts vaniljeessens

Sukkerkant
2 egg
100 g mørkt rørsukker

1. Visp sammen smør og melis i en skål med en miksmaster til det er lyst og luftig. Riv marsipanen grovt på et rivjern – det er enklere hvis marsipanen er kjøleskapskald. Vend den revne marsipanen inn i smørblandingen med en skje. 2. Rør ett og ett egg inn i deigen. Rør inn mel og vaniljeessens, og samle deigen raskt med kjølige hender.
3. Del deigen i 4 like store deler. Trill hvert av deigemnene til en 4 centimeter tykk pølse, pakk dem inn i plastfolie, og legg dem i kjøleskapet i minst 8 timer. 4. Sukkerkant: Pisk eggene sammen med en gaffel i en skål. Hell sukkeret ut på en stor tallerken. Vend deigpølsene i egg og deretter i sukker, slik at det fester seg.
5. Sett ovnen på 175º. Skjær deigpølsene i 5 mm tykke skiver, og legg dem på et bakebrett kledd med bakepapir. De skal ikke ligge for tett. Stek dem i ovnen i 10–12 minutter, og avkjøl dem på en rist.

Kanskje blir håkonskaker din nye favoritt? De har en smak av marsipan og er rullet i sukker, slik at de får en 
 ekstra knasende og søt kant. FOTO: Columbus Leth
Kanskje blir håkonskaker din nye favoritt? De har en smak av marsipan og er rullet i sukker, slik at de får en ekstra knasende og søt kant. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Peppernøtter med hvit pepper

80–90 stk.

Ingredienser
125 g smør
1 dl sukker
1 ts mørk sirup
1 lite egg
½ ts malt ingefær
½ ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
½ ts malt hvit pepper
3 ½ dl hvetemel
1 ts natron

1. Sett ovnen på 175°. Rør sammen smør, sukker og mørk sirup i en foodprocessor. Tilsett egg og krydder, og rør til du får en jevn masse.
2. Bland mel og natron i en bolle. Tilsett smørblandingen, og rør det hele godt sammen med en skje til en jevn og sammenhengende deig.
3. Form 80–90 små kuler av deigen. Fordel dem på bakebrett kledd med bakepapir med litt avstand mellom, og stek dem i ovnen i 12–15 minutter til de har fått en fin brunfarge.
4. Avkjøl peppernøttene litt på bakebrettene før du legger dem over på en rist og lar dem bli helt avkjølt.

Disse peppernøttene blir ikke så sterke på smak og passer for hele familien. FOTO: Columbus Leth
Disse peppernøttene blir ikke så sterke på smak og passer for hele familien. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Småkaker med pistasjnøtter

100 stk.

Ingredienser
330 g hvetemel
250 g kaldt smør
200 g sukker
2 eggeplommer
1 eggehvite til pensling

Kanelpynt
3 ss sukker
1 ss malt kanel
50 g usaltede pistasjnøtter

1. Smuldre sammen mel og kaldt smør med kjølige fingre i en skål til det blir en finkornet masse. Tilsett sukker og eggeplommer, og samle det til en jevn deig uten å elte deigen for mye.
2. Rull deigen til 2 pølser med en diameter på ca. 2 ½ cm. Pakk deigrullene inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i 2–3 timer eller i fryseren i minst 1 time.
3. Sett ovnen på 200°. Skjær deigrullene i tynne skiver, og legg dem på bakebrett kledd med bakepapir. Pensle dem med eggehvite.
4. Kanelpynt: Bland sukker og kanel i en kopp. Finhakk pistasjnøtter, og bland dem i kanelsukkeret. Dryss blandingen over de ustekte småkakene.
5. Stek kakene i ovnen i ca. 4 minutter til de er lett gylne. La dem avkjøles lett på brettene før du lar dem avkjøles helt på en rist.

Pistasjnøtter 
 og kanel gjør disse kakene til en skikkelig godbit! FOTO: Columbus Leth
Pistasjnøtter og kanel gjør disse kakene til en skikkelig godbit! FOTO: Columbus Leth Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: