Spiselige planter:

Den spiselige byhagen

Kokken Anh Lês hage bugner av eksotiske urter, bær og frukt – som finner veien rett inn på kjøkkenbordet!

SPISELIGE PLANTER: Selv om hagen i bakgården kun er 80 m², dyrker Anh Lê grønt, bærbusker og en fruktlund med epler, pærer, kirsebær og fikener. FOTO: Pernille Enoch
SPISELIGE PLANTER: Selv om hagen i bakgården kun er 80 m², dyrker Anh Lê grønt, bærbusker og en fruktlund med epler, pærer, kirsebær og fikener. FOTO: Pernille Enoch Vis mer
Publisert

På bare tre år har Anh Lê, kvinnen bak den vietnamesiske restaurantkjeden LêLê, forvandlet sin bakgård fra gold asfalt og grått plankeverk til en frodig, fargerik oase midt i storbyen. Her gror eksotiske urter, nordiske bær og saftige frukter som hun tar direkte fra bakgården og inn på kjøkkenet.

Selv om du bor i byen, kan du gjerne dyrke egne korn og smaksrike urter – det gjelder bare å tenke kreativt. Anh dyrker både i bed, på bakken, i høybed og i vertikale plantekasser som henger på treveggen.

I bakgården er det et vell av interessante planter, for det overdådige spiskammeret er fylt opp med blomstrende hyll, skogsyre, blomkarse, svaiende vietnamesisk tungras og grønnkål omkranset av kinesisk bukketorn, stikkelsbær og frukttrær.

LES OGSÅ: Skjønnhetsekspert og blogger Silke viser deg hvordan du innreder med sesongens store fargetrend

I den grønne gården er det plass til både høybed og en fin terrasse. FOTO: Pernille Enoch
I den grønne gården er det plass til både høybed og en fin terrasse. FOTO: Pernille Enoch Vis mer
På komfyren lager Anh mat under åpen himmel om sommeren. FOTO: Pernille Enoch
På komfyren lager Anh mat under åpen himmel om sommeren. FOTO: Pernille Enoch Vis mer

I huset bor tre generasjoner sammen fordelt på tre etasjer, og alle beboerne deler gleden av de spiselige urtene og plantene. Anh anlegger hagen og dyrker urtene, far vanner plantene, og mor lager mat til hele familien. Så måltidene med urter og grønt av egen avling er familiens felles prosjekt.

Det var egentlig meningen at familien bare skulle drenere rundt huset da gravemaskinene i 2015 inntok gården, men Anh så med det samme sitt snitt til å få oppfylt sin drøm om en grønn oase midt i storbyen. Pengene skulle egentlig gå til en bil, men de ble i stedet brukt på å anlegge den hyggelige, lille byhagen.

Lastevognene kom og fjernet halvannet vognlass forurenset jord fra grunnen, og leverte et like stort vognlass ren jord. Det første Anh gjorde, var å kontakte gartner Katja van Moorselaar, som hjalp henne med råd om å skape en hage fra bunnen av.

– Jeg hadde aldri rørt en plante. Min eneste opplevelse med planter og natur stammet fra tiden etter krigen i Vietnam, da jeg som femåring måtte flykte fra Saigon sammen med familien, og vi skjulte oss et halvt år i en plantasje, forteller Anh.

LES OGSÅ: Se så flott Malene og mannen har det i sitt 100 år gamle hjem!

Det er utgang direkte fra boligen til den grønne oasen. FOTO: Pernille Enoch
Det er utgang direkte fra boligen til den grønne oasen. FOTO: Pernille Enoch Vis mer

Men det ble det en forandring på i forbindelse med hageprosjektet. Her kastet Anh nemlig ideer opp i luften, og Katja kom med praktiske råd og forslag til konkrete planter. Etterpå var det Anh selv som grep hagehanskene og gikk i gang med å plante.

Noen av ideene var litt vanskelige å gjennomføre med tanke på at det er en liten byhage på 80 m². For eksempel foreslo Anh å plante en eplelund på det lille frimerket, men det var Katja en smule skeptisk til.

I dag står der 18 forskjellige frukttrær i gården, blant annet epler, pærer, fiken og kirsebær.

Mellom bedene har Anh laget gangstier med stokker av bjørk. Foran verandaen og i hagens ene hjørne er det lagt fliseterrasser, og på den ene står det spisebord som familien samles rundt. Her er der ingen symmetri eller rette linjer, for bedene med struttende urter og planter er plassert litt tilfeldig.

Smak er helt klart viktigere enn estetikken.

– Jeg ser ikke etter om planten er pen å se på, men om den kan spises. I Danmark designer man ofte retten ut fra kjøttet – i Vietnam lager vi mat ut fra urtene. I en vietnamesisk salat kan krydderurter utgjøre halvdelen av skålen, forklarer Anh.

Alle byhagens urter, blomster og bær kan brukes i matlagingen. Mange av dem sprer seg som ugress, blant annet trespinat og rød hagemelde, men Anh er ikke lei av det, for det gir så mange lekre retter. Derfor tar hun seg for eksempel omsorgsfullt av alle hagemeldens selvsådde spirer, og flytter dem under frukttrærne, der de vokser i sirkler rundt stammene.

Selv om smaken er viktigere enn estetikken i Anhs bakgård, gir urtene med deres sprø stengler, duggete blader og vakre blomster likevel hagen sin helt egen estetikk. Her møter storbyens gamle bygninger det spirende og sarte hagelivet.

Nedenfor finner du 11 spiselige planter Anh Lê har i kjøkkenhagen sin.

LES OGSÅ: Slik innreder du med grønne planter i alle rom

1. Rød hagemelde

Rød hagemelde sprer seg raskt i hagen. Noen oppfatter planten som ugress, men i kjøkkenet er den en delikatesse som kan brukes som spinat.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

2. Brønnkarse

Brønnkarse, Nasturtium officinale, er mildest når den nettopp har spiret, og blir med tiden skarpere og kraftigere i smaken. Den trives i meget fuktig jord.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

3. Frøplanter

Små frøplanter dyrkes i potter til de er store nok til å bli plantet ut.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

4. Fikentre

I en lun krok vokser et fikentre. Fikentrær bærer frukt etter kort tid, for eksempel har Anh høstet 70 frukter fra et kun to år gammelt tre.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

5. Trespinat

Trespinat, Chenopodium giganteum, har fine blader som er lyserøde på midten og grønne lenger ute på bladet, men i takt med at planten vokser forsvinner den lyserøde delen. Kan bli 150 cm høy, men er best å spise mens den fortsatt er liten. Trives i sol og fuktig jord.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

6. Rød surkløver

Den vakre, men sure, rødbladete syren kan erstatte lime i sauser og dressinger. Her vokser den sammen med blomsterkarse.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

7. Houttuynia cordata

Houttuynia cordata smaker av fisk. Planten sprer seg som ugress, litt i stil med mynte, og er flerårig. Trives i fuktig jord og blir omkring 40 cm høy.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

8. Fjellsyre

Fjellsyre, Oxyria digyna, var en av de første plantene som spirte da isen trakk seg tilbake fra Nord-Europa etter siste istid. En hardfør plante som kan vokse i næringsfattig jord. Anh bruker syre i dressinger og sauser som alternativ til lime og sitron. De skal trekke litt før den syrlige smaken trenger igjennom.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

9. Krysantemum

Vi kjenner best krysantemum som en sommerblomst, men denne typen kan spises som salat. Mens planten er liten, smaker bladene litt som spinat, men skarpere. Blomstene pynter opp maten, men er bitre. Spar på frøene, og så dem flere ganger, så du får glede av flere runder.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

10. Bladmynte

Bladmynte, Perilla frutescens, smaker en blanding av mynte og basilikum. Den er enårig, tåler ikke frost og trives godt i krukker i en lun krok. Anh har sådd frø hun har brakt med hjem fra Vietnam.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

11. Vietnamesisk pileurt

Vietnamesisk pileurt, Persicaria odorata, er ifølge Anh selve smaken av Vietnam. Planten er flerårig, men tåler ikke frost. Ta en plante innendørs over vinteren, og lag stiklinger om våren. Det er enkelt, for en kvist setter rotskudd på få dager. Anh bruker urten i friske vårruller, supper og salater.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

LES OGSÅ: Her er plantene alle klarer å holde liv i

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer