Salat med grillede asparges, laks og urtevinaigrette
4 personer
Tid: 30 min
Grilltid: 10 min
Ingredienser
8 hvite asparges
½ fennikel
1 håndfull blandet grønn salat, gjerne små blader
100 g rips
Urtevinaigrette
1 ss finhakket, frisk dill
1 ss søt fransk sennep
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper
Servering
1 sjalottløk
200 g kaldrøkt laks
½ bunt frisk dill
ev. spiselige blomster
1. Tenn hagegrillen. Skyll aspargesene, skjær av enden, og skrell dem fra hodet og ned. Skjær dem over på langs, og stek dem på grillen eller i en grillpanne i 4–5 minutter på hver side, til de får litt farge.
2. Skyll fennikelen, og skjær den i papirtynne skiver, gjerne på et mandolinjern. Legg skivene i isvann. Skyll og tørk salat og rips.
3. Urtevinaigrette: Hakk dillen fint. Rør den sammen med sennep, olje og eddik i en skål, og smak vinaigretten til med salt og pepper.
4. Servering: Hell vannet av fennikelskivene. Rens løken, og skjær den i tynne skiver. Legg salaten i en skål. Fordel grillede asparges, fennikel, rips, laksebiter og sjalottløk over. Topp med frisk dill og eventuelt spiselige blomster. Hell urtevinaigretten over salaten, og server straks.


Denne desserten kan du lage på grillen!
Hjort på spyd med kremete perlebygg
4 personer
Tid: 45 min
Trekktid: 30 min
Grilltid: 12 min
Ingredienser
600 g hjortefilet (ev. okse, gris eller kylling)
6 tørkede einebær
6 stilker frisk rosmarin
1 usprøytet sitron
3 ss olivenolje
salt og pepper
8 trespyd
Kremete perlebygg
500 g erter i belg
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje til steking
300 g perlebygg, fås i helsekost
1 dl hvitvin
7 dl kylling- eller kalvefond
1 dl crème fraîche, 18 %
1 dl kremfløte
50 friskrevet parmesan
4 ss kjørvel
salt og pepper
Til servering
kjørvel
1. Tenn hagegrillen. Skjær kjøttet i terninger à 1 1⁄2 cm. Knus einebærene i en morter. Skyll og hakk rosmarinbladene fint. Skyll sitronen, og riv skallet fint. Bland einebær, rosmarin, sitronskall og olje i en skål, og legg kjøttet i marinaden. La det trekke i 30 minutter. 2. Stikk kjøttet på 8 trespyd. Stek dem på grillen eller i en grillpanne i 2–3 minutter på hver side ved høy varme. Krydre spydene med salt og pepper. 3. Kremete perlebygg: Stek ertebelgene på hagegrillen i et par minutter på hver side. Ta ertene ut av belgene, men spar 12 hele belger til pynt. Rens og hakk løk og hvitløk fint. Stek dem raskt i olje i en gryte uten at de får farge. Tilsett perlebygg, og la det steke med i 1 minutt. Hell vin i gryten, og la væsken koke inn. Hell all fonden i gryten, og la det småkoke i 15 minutter. Tilsett vann hvis det er i ferd med å koke tørt.
3. Bland erter, crème fraîche og fløte i perlebyggen, og la det småkoke i et par minutter. Tilsett friskrevet parmesan og finhakket kjørvel, og smak til med salt og pepper.
4. Servering: Anrett den kremete perlebyggen i en skål eller dyp tallerken. Legg 2 kjøttspyd og 3 ertebelger på hver skål, og dryss over kjørvel.

Slik redder du maten hvis den er for salt

Kanelpinnebrød med bringebær
6 stk.
Tid: 35 min
Hevetid: 1 time
Ingredienser
Deig
25 g gjær
2 dl melk
2 egg
1 ss sukker
½ ts malt kardemomme
¹⁄4 ts salt
500 g hvetemel
75 g smør
Remonce
1 ts malt kanel
100 g brunt sukker
100 g mykt smør
Til servering
200 g bringebær
1 usprøytet lime
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
½ liter vaniljeis
1. Deig: Rør gjæren ut i melken i en skål. Tilsett egg, sukker, kardemomme og salt, og rør deretter melet i litt om gangen. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 6–7 minutter, til deigen er blank og smidig og slipper kanten på bakebollen. Tilsett smøret, og elt det inn i deigen. La deigen heve tildekket i ca. 1 time ved romtemperatur til dobbelt størrelse.
2. Remonce: Rør kanel, brunt sukker og mykt smør sammen til remonce i en skål.
3. Slå deigen ned, og kjevle den ut på et meldrysset bord til den er ca. 40 × 30 cm stor. Fordel remoncen på halvparten av deigen på langsmed en slikkepott, og brett den andre halvdelen over. Skjær deigen i 12 strimler, og vikle dem rundt trepinner. Stek pinnebrødene på grillen til de er gylne og gjennomstekte.
4. Servering: Skyll og tørk bringebærene. Mos 2⁄3 av bringebærene med en gaffel i en skål. Smak til med finrevet limeskall, limesaft, sukker og vaniljesukker. Server de nystekte kanel-pinnebrødene med bringebærmos, hele bringebær og vaniljeis.

Mange glemmer dette før de koker risen
