Mat:

Denne 3-retters menyen kan tilberedes på grillen!

Sommer er tid for grillmat, og ikke bare hovedretten kan grilles.

Hjort på spyd med kremete perlebygg. FOTO: Columbus Leth
Hjort på spyd med kremete perlebygg. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Salat med grillede asparges, laks og urtevinaigrette

4 personer
Tid: 30 min
Grilltid: 10 min

Ingredienser
8 hvite asparges
½ fennikel
1 håndfull blandet grønn salat, gjerne små blader
100 g rips

Urtevinaigrette
1 ss finhakket, frisk dill
1 ss søt fransk sennep
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper

Servering
1 sjalottløk
200 g kaldrøkt laks
½ bunt frisk dill
ev. spiselige blomster

1. Tenn hagegrillen. Skyll aspargesene, skjær av enden, og skrell dem fra hodet og ned. Skjær dem over på langs, og stek dem på grillen eller i en grillpanne i 4–5 minutter på hver side, til de får litt farge.
2. Skyll fennikelen, og skjær den i papirtynne skiver, gjerne på et mandolinjern. Legg skivene i isvann. Skyll og tørk salat og rips.
3. Urtevinaigrette: Hakk dillen fint. Rør den sammen med sennep, olje og eddik i en skål, og smak vinaigretten til med salt og pepper.
4. Servering: Hell vannet av fennikelskivene. Rens løken, og skjær den i tynne skiver. Legg salaten i en skål. Fordel grillede asparges, fennikel, rips, laksebiter og sjalottløk over. Topp med frisk dill og eventuelt spiselige blomster. Hell urtevinaigretten over salaten, og server straks.

Ripsene gjør denne salaten ekstra fin. FOTO: Columbus Leth
Ripsene gjør denne salaten ekstra fin. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Hjort på spyd med kremete perlebygg

4 personer
Tid: 45 min
Trekktid: 30 min
Grilltid: 12 min

Ingredienser
600 g hjortefilet (ev. okse, gris eller kylling)
6 tørkede einebær
6 stilker frisk rosmarin
1 usprøytet sitron
3 ss olivenolje
salt og pepper
8 trespyd

Kremete perlebygg
500 g erter i belg
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje til steking
300 g perlebygg, fås i helsekost
1 dl hvitvin
7 dl kylling- eller kalvefond
1 dl crème fraîche, 18 %
1 dl kremfløte
50 friskrevet parmesan
4 ss kjørvel
salt og pepper

Til servering
kjørvel

1. Tenn hagegrillen. Skjær kjøttet i terninger à 1 1⁄2 cm. Knus einebærene i en morter. Skyll og hakk rosmarinbladene fint. Skyll sitronen, og riv skallet fint. Bland einebær, rosmarin, sitronskall og olje i en skål, og legg kjøttet i marinaden. La det trekke i 30 minutter. 2. Stikk kjøttet på 8 trespyd. Stek dem på grillen eller i en grillpanne i 2–3 minutter på hver side ved høy varme. Krydre spydene med salt og pepper. 3. Kremete perlebygg: Stek ertebelgene på hagegrillen i et par minutter på hver side. Ta ertene ut av belgene, men spar 12 hele belger til pynt. Rens og hakk løk og hvitløk fint. Stek dem raskt i olje i en gryte uten at de får farge. Tilsett perlebygg, og la det steke med i 1 minutt. Hell vin i gryten, og la væsken koke inn. Hell all fonden i gryten, og la det småkoke i 15 minutter. Tilsett vann hvis det er i ferd med å koke tørt.
3. Bland erter, crème fraîche og fløte i perlebyggen, og la det småkoke i et par minutter. Tilsett friskrevet parmesan og finhakket kjørvel, og smak til med salt og pepper.
4. Servering: Anrett den kremete perlebyggen i en skål eller dyp tallerken. Legg 2 kjøttspyd og 3 ertebelger på hver skål, og dryss over kjørvel.

Har du ekstra rosmarinkvister, ser det flott ut å bruke dem som grillspyd til kjøttet. Tips! Får du tak i hjortefilet, blir retten ekstra delikat. Men filet av okse, gris eller kylling fungerer også fint. FOTO: Columbus Leth
Har du ekstra rosmarinkvister, ser det flott ut å bruke dem som grillspyd til kjøttet. Tips! Får du tak i hjortefilet, blir retten ekstra delikat. Men filet av okse, gris eller kylling fungerer også fint. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Kanelpinnebrød med bringebær

6 stk.
Tid: 35 min
Hevetid: 1 time

Ingredienser
Deig

25 g gjær
2 dl melk
2 egg
1 ss sukker
½ ts malt kardemomme
¹⁄4 ts salt
500 g hvetemel
75 g smør

Remonce
1 ts malt kanel
100 g brunt sukker
100 g mykt smør

Til servering
200 g bringebær
1 usprøytet lime
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
½ liter vaniljeis

1. Deig: Rør gjæren ut i melken i en skål. Tilsett egg, sukker, kardemomme og salt, og rør deretter melet i litt om gangen. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 6–7 minutter, til deigen er blank og smidig og slipper kanten på bakebollen. Tilsett smøret, og elt det inn i deigen. La deigen heve tildekket i ca. 1 time ved romtemperatur til dobbelt størrelse.
2. Remonce: Rør kanel, brunt sukker og mykt smør sammen til remonce i en skål.
3. Slå deigen ned, og kjevle den ut på et meldrysset bord til den er ca. 40 × 30 cm stor. Fordel remoncen på halvparten av deigen på langsmed en slikkepott, og brett den andre halvdelen over. Skjær deigen i 12 strimler, og vikle dem rundt trepinner. Stek pinnebrødene på grillen til de er gylne og gjennomstekte.
4. Servering: Skyll og tørk bringebærene. Mos 2⁄3 av bringebærene med en gaffel i en skål. Smak til med finrevet limeskall, limesaft, sukker og vaniljesukker. Server de nystekte kanel-pinnebrødene med bringebærmos, hele bringebær og vaniljeis.

De velkjente pinnebrødene er her oppgradert med kanelremonce. FOTO: Columbus Leth
De velkjente pinnebrødene er her oppgradert med kanelremonce. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer