Matlaging:

Denne ingrediensen bør du alltid ha tilgjengelig

Kokkene deler sine beste tips på kjøkkenet.

MATLAGING: Norske kokker deler sine aller beste matlagingstips. Foto: NTB.
MATLAGING: Norske kokker deler sine aller beste matlagingstips. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Mange av oss er ivrige hobbykokker, og vi lager gjerne både pizza, sushi og pasta med stor iver. Du lytter til råd, prøver og feiler, men de færreste av oss klarer nok å nå helt opp til nivået som vi opplever på fine restauranter,

Du følger gjerne oppskriften til punkt og prikke, salter rikelig, prøver å eksperimentere og smaker underveis - men smaken blir aldri helt eksepsjonell.

Det er jo noe som heter at øvelse gjør mester, så hvordan kan du løfte maten enda et nivå, slik at gjestene og familien blir skikkelig imponert?

Vi har spurt norske kokker om deres beste matlagingstips!

REDUSER MATSVINN: - Det blir i større grad viktig å tenke på hvordan vi kan bruke råvarene på nytt. Jeg vil derfor gi noen matlagingstriks som kan ivareta nettopp dette, sier eksperten. Foto: NTB.
REDUSER MATSVINN: - Det blir i større grad viktig å tenke på hvordan vi kan bruke råvarene på nytt. Jeg vil derfor gi noen matlagingstriks som kan ivareta nettopp dette, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Dette bør du tenke på

- Hva er dine beste matlagingstriks som folk kan bruke hjemme?

- Sett av nok tid til å kunne kose deg på kjøkkenet. Å lage mat skal være gøy og noe som gir deg overskudd og energi. Mitt kanskje beste praktiske tips er rett og slett å legge litt vått tørkepapir eller klut under skjærefjøla. Jeg får helt mark av å se folk som lager mat hvor fjøla sklir frem og tilbake.

Det sier TV-kokk Christer Rødseth til KK. Han har blant annet vært kaptein på kokkelandslaget og jobber nå som kjøkkensjef.

- Er det noen vanlige tabber du tenker vi bør unngå på kjøkkenet?

- Hvis det står kremfløte i oppskriften, så husk å bruke nettopp det og ikke matfløte, sier Rødseth.

Tenk også på at råvarer har forskjellig tilberedningstid. Rotgrønnsaker for eksempel trenger kanskje minimum 30 minutter i stekeovnen, mens fisk trenger bare rundt åtte minutter.

TV-KOKK: Christer Rødseth er blant annet kjent som TV-kokk i «God morgen Norge».Foto: G. Management.
TV-KOKK: Christer Rødseth er blant annet kjent som TV-kokk i «God morgen Norge».
Foto: G. Management. Vis mer

Ha fokus på matsvinn

- Vi står foran en lansering av matkasteloven i 2024, noe som kan påvirke vanlige folks vaner og hvordan vi kan minske matsvinn. Det blir i større grad viktig å tenke på hvordan vi kan bruke råvarene på nytt. Jeg vil derfor gi noen matlagingstriks som kan ivareta nettopp dette.

Det sier Hege Lund, som er matfaglig leder for Jordbærpikene AS, til KK.

Likevel det noen basisvarer som det alltid er greit å ha i et kjøkkenskap for å kunne ha et utgangspunkt for gode opplevelser.

- Ha alltid en nøytral olje tilgjengelig, som raps- eller solsikkeolje. Olje tåler alltid høy varme og er bra å bruke der du trenger det, for eksempel ved bruning av kjøtt hvor du ønsker en fin stekeskorpe, sier Lund.

TRENING: Jenny Jenssen viser oss sine 7 favoritt treningsøvelser. Video: Ida Bergersen Vis mer

Smør gir alltid smak og/eller farge. Vanlig meierismør inneholder mye salt som gir smak, men utsettes det for høy temperatur vil dette brenne seg i bunnen. Vær derfor alltid varsom med varmen når du bruker dette.

GODT TIPS: Tenk over at råvarer har forskjellig tilberedningstid. Rotgrønnsaker for eksempel trenger kanskje minimum 30 minutter i stekeovnen, mens fisk trenger bare rundt åtte minutter. Foto: NTB.
GODT TIPS: Tenk over at råvarer har forskjellig tilberedningstid. Rotgrønnsaker for eksempel trenger kanskje minimum 30 minutter i stekeovnen, mens fisk trenger bare rundt åtte minutter. Foto: NTB. Vis mer

5 bærekraftige tips

Lund kommer med følgende råd for å redusere matsvinn:

1. Brødrester kan brukes til panering av kjøtt eller fisk. Det kan også brukes som hjemmelagde krutonger i salater.

2. I disse julestider kan det bli noen «feilproduserte» julekaker eller rester etter festen. Knus disse og rist de opp i en panne med litt smør og sukker. Så får du en deilig crumble som topping på multekremen eller isen.

3. Vil du lage en deilig karamellsaus enkelt uten søl og gris? Putt en boks uåpnet kondensert melk i en kjele med vann og kok i 4 timer. Når du åpner boksen har du en perfekt karamellsaus som er magisk til is. Hvis du vil tynne den litt ut kan du røre inn litt vann og tilsette litt maldonsalt for å fremheve smaken enda mer.

4. Rester av urter kan fint tørkes og blandes med maldonsalt til et eget urtesalt, og brukes på det du måtte ønske av både bakst, kjøtt, fisk og grønnsaker.

5. Har du rester av vin etter julemiddagen? Kok dette godt i en kjele og frys ned som isterninger. Ta ut etter behov når du skal lage deg en god vinsaus .

VÆR KREATIV: Brødrester kan brukes til panering av kjøtt eller fisk. Det kan også brukes som hjemmelagde krutonger i salater. Foto: NTB.
VÆR KREATIV: Brødrester kan brukes til panering av kjøtt eller fisk. Det kan også brukes som hjemmelagde krutonger i salater. Foto: NTB. Vis mer

Dette fremhever smaken

- Det er alltid noen basis-ingrendisenser som fremhever smaken, og disse to elementene kan være greie å kjenne til, sier Lund.

1. Salt

Salt fremhever smaken, og det skal som oftest tilsettes fra start. Det trekker både ut urenheter fra kjøtt, forsterker smaken og gjør at grønnsaker holder bedre på fargen.

2. Sitron eller en god vineddik

Det vil alltid være bra å ha for en balanse i fettrike retter. Det bryter ned det tunge og mektige, og gjør at det føles lettere å spise.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer