Kaffe TikTok:

Denne kaffen tar av på sosiale medier

Vi har testet Hailey Biebers protein-kaffe. : - Overraskende god!

Foto: Mina Knudsen
Foto: Mina Knudsen Vis mer
Publisert

Her om dagen da jeg scrollet meg gjennom nyhetsfeeden til TikTok dukket det opp flere videoer av mennesker som testet Hailey Biebers protein-kaffe.

Bare ordet «kaffe» i feeden gjorde at jeg stoppet opp, for er det noe det drikkes mye av i mitt hjem, er det kaffe i ulike varianter. Flat White, traktet kaffe, iskaffe, espresso ... Derfor hørtes protein-kaffe veldig interessant ut - og noe helt nytt for meg hvert fall.

Se hvordan du lager iskaffen lengre ned i saken!

Etter en tur innom butikken for å handle proteinshake var jeg klar til å teste den nye is-kaffen før jobb. Og oppskriften er enkel:

KAFFE: Denne protein-kaffen trender på TikTok etter Hailey Bieber la den ut. - En god iskaffe, men jeg ville ikke drukket denne hver dag! Video: Mina Knudsen Vis mer

- Ikke sunnere

Men hvor sunn kan en slik alternativ kaffe være? Det er jo ikke en iskaffe med masse sirup eller sukker, og proteinshake er jo ikke direkte usunt, eller?

Vi spurte er en av Norges mest kjente kostholds- og treningsprofiler, Desirèe Andersen, hva hun tenker om kaffedrikken.

- Dette kommer under ultraprossesert mat, og tilhører derfor en matgruppe mange med fordel burde spise mindre av. Men som med alt annet som har med kosthold å gjøre så avhenger det av mange ting. Blant annet hvor mye av det spiser du? Og hvordan ser kostholdet ditt ellers ut?, sier hun til KK.

- Er det sånn at folk blir lurt av at det står «protein» på produkter og tror det er sunnere enn det er?

- Mange tenker nok at produkter som markedsføres som proteinrikt eller at mat tilsatt ekstra proteiner automatisk er sunnere. Men de er ikke det. De fleste av oss trenger ikke å spise mat tilsatt ekstra proteiner (som barer, shaker) for å dekke behovet vårt, sier hun.

Vi testet: - Overraskende god!

Undertegnende ville likevel teste kaffen - og jeg må si at den falt i smak hos meg. Nå skal det sies at jeg foretrekker en vanlig sort kaffe om morgenen, men før trening eller bare på en varm sommerdag, vil denne være litt ekstra oppfriskende vil jeg tro.

Og ja, den er overraskende god på smak!

Er man glad i sjokolademelk og kaffe er denne midt i blinken: litt krutt fra kaffen og sødmen fra proteinshaken. Likevel hadde jeg nok ikke drukket denne hver dag. Jeg kan ikke forstå at denne kaffen kan være veldig sunn i lengden - i tillegg vet vi jo nå at vi ikke trenger ekstra proteiner for å dekke behovet vårt. Så da vil nok denne kaffen nytes mer for kosens skyld.

KAFFE: - Overraskende god på smak, sier KK-journalist Mina Knudsen.
KAFFE: - Overraskende god på smak, sier KK-journalist Mina Knudsen. Vis mer

Når det kommer til innholdet i proteinkaffen har Desirèe Andersen noen tanker:

- Hvis man tenker at man bruker 2dl av en ferdig blandet proteinshake så får du små 14gram mer proteiner og 40 ekstra kalorier, enn ved å bruke vanlig lettmelk i kaffen. Men det et klart at hvis man vanligvis lager iskaffe med sukker eller sirup vil man spare en del sukker og kalorier ved å lage proteinvarianten, forklarer Andersen og legger til:

- Hvis du drikker iskaffe nå og da så ville jeg sagt at du burde drikke den du har lyst på. Hvilken som er det sunneste alternativet kommer helt an på hva man anser som sunt. Noen ville sagt iskaffe av melk og kaffe, da denne er mindre prosessert, andre vil si protein iskaffen, fordi den gir mer proteiner. Her er det smak og behag.

Kostholds- og treningsprofil, Desirèe Andersen. Foto: Astrid Waller
Kostholds- og treningsprofil, Desirèe Andersen. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Det er fort gjort å bli ukritisk og spise mer

De fleste som trener mye, om det er styrke eller annen trening, har fått med seg at proteiner er kroppens viktigste byggematerial, og at det er viktig å få i seg nok av både proteiner og kalorier generelt for å kunne bygge muskler.

Derfor har stadig flere produsenter lansert produkter tilsatt ekstra protein, som potetgull, cookies, barer, puddinger, sjokoladepålegg og shaker. Det er ikke rart at mange da tenker at proteinbarer og shaker er sunne og gode produkter man kan erstatte andre usunne alternativer med, men slik er det dessverre ikke.

- Produktene inneholder kalorier på lik linje med andre produkter, og dersom man spiser for mye vil man legge på seg. Det er fort gjort å bli ukritisk og spise mer hvis produktet fremstår som sunt, har Thea Helene D. Danielsen tidligere forklart til KK.

Hun er utdannet sykepleier med fordypning i ernæring, sertifisert personlig trener og som jobber som fitness- og kostholdscoach for Flexikost.

- Produkter tilsatt proteiner er på ingen måte noe negativt, men heller ikke nødvendig, sier hun.

I likhet med Andersen forklarer Danielsen at de aller fleste av oss får i seg mer enn nok proteiner med et sunt og variert kosthold.

- En grov brødskive med mager skinke etter trening gjør den samme nytten, men en proteinbar er bedre enn ingenting, forklarer hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer