Å bestille take away er ofte en praktisk løsning i en travel hverdag, hvis du ikke har tid til å lage mat eller bare er for sliten til å bruke mye tid på kjøkkenet.
Thaimat, sushi, burger, frites og pizza er vanlige retter som mange bestiller som take away, men er det egentlig så lurt?
Selv om maten er tilgjengelig som take away, betyr ikke det at den nødvendigvis er egnet for transport og oppbevaring før den spises.
Når det gjelder mattryggheten, så er det først og fremst et spørsmål om tid og temperatur.
- Hvor lenge siden er det maten ble laget og ved hvilken temperatur er den oppbevart siden det? Det gjelder både hos leverandør, under transport og hjemme. Hvis varmmaten ikke lenger er varm eller kaldmat har fått romtemperatur når den blir levert på døra, så er det vanskelig å si om den er trygg.
Det sier Solveig Langsrud, som er seniorforsker PhD ved Nofima, til KK.
Så hvilke retter egner seg godt som take away, og hvilke er det bedre å spise i restauranten?

Kokk: - Ikke gjør dette med kyllingfileten

Trenger du middagstips? Her får du en hel ukesmeny!

Unngå kyllingsalat og pommes frites
Når det gjelder smaken til maten, er det mye du bør tenke på.
Biff er et eksempel på en matrett som egner seg mindre bra som take away, fordi den for eksempel kan koke ferdig på veien hvis den egentlig skulle være medium stekt. Den kan også ende opp med å bli tørr.
- Det handler ikke bare om type mat, men også bruk av riktig emballasje. Pommes frites er et eksempel på en vanlig take away-rett som kanskje ikke egner seg så godt som det. Hvis den ligger i en boks med lokk vil ikke kondensen ha noe sted å gjøre av seg, og vil ende opp med å gjøre maten vassen og mindre sprø under transporten.
Det sier Oddvar Strand, som er sentral kjøkkensjef og innkjøpsansvarlig i Egon, til KK.
Det samme gjelder hvis du kjøper kyllingsalat. Dressing og varm kylling vil gjøre at salaten blir fortere slapp.
- Er det lurt å kjøpe fisk som take away?
- Hvis du bruker 20 minutter hjem kan laksen fort bli tørr av å ligge i esken etter den er ferdig tilberedt. Det er ikke helt ideelt, men selvfølgelig ikke farlig, sier han.

Disse 8 (enkle) vanene kan gjøre at du lever 20 år lenger
Unngå disse 6 rettene
Neste gang du bestiller take away, bør du tenke på at disse rettene ikke er det beste valget, ifølge huffpost:
1. Fersk pasta.
2. Saus laget av kremfløte, fordi den kan skille seg under transporten.
3. Biff og grillet kjøtt, fordi kjøttet kan fortsette å koke på veien og derfor bli overkokt.
4. Kyllingsalat, eller andre salater med dressing og varmt kjøtt, fordi tilbehøret kan gjøre salaten slapp. Et godt tips er å be om dressing og kjøtt i en egen beholder.
4. Pommes frites og annen stekt og fritert mat. Maten avgir vann, og når den legges i en beholder kan det føre til at den blir myk. Det blir ikke det samme som sprø mat på restaurant.
5. Smørbrød med dressing, fordi det kan gjøre brødet veldig vått under transporten.
6. Sjømat, fordi konsistensen fort kan endre seg når det er temperaturendringer. Fisken kan få en tørr eller gummiaktig konsistens.

- Perfeksjon er vel så skadelig som godteri

Disse rettene egner seg bra som take away
Eksempler på retter som ofte egner seg godt som take away er:
1. Supper.
2. Gryteretter
3. Retter i form, for eksempel lasagne og mac and cheese.
4. Pulled pork, men husk å be restauranten pakke coleslaw i en egen beholder.
5. Myke tortillalefser
6. Indiske retter
7. Sushi, fordi det holder seg godt i romtemperatur og tåler transporten bra. Bare sørg for at det holdes helt adskilt fra varm mat.

Slik setter du sammen alt du liker i én rett
- Smaker best i restauranten
- Det er få retter som smaker bedre som take away enn i restauranten, og kunden må være forberedt på at det ikke blir helt det samme. Likevel er det noen retter som egner seg bedre som take away enn andre, sier Strand.
Annonsørinnhold
Aller Media
Det er ikke uten grunn at alle skal ha denne nå
i samarbeid med Aller Media- Hvilke retter egner seg bra som take away?
- Jeg tenker at retter som er i saus, for eksempel kinamat, gryterett og supper, vil egne seg godt som take away. Grunnen til det er at maten holder seg varm lenge og ikke forringes på noen måte under transporten, sier Strand.

Derfor skal du oppbevare tomatene opp ned

Varm mat må holdes varm
- Serveringsstedene har ansvaret for at maten de serverer er trygg, enten serveringen skjer i egne lokaler eller de tilbyr take away. Mattilsynet kontrollerer gjennom tilsyn og veiledning at virksomhetene følger regelverket på en slik måte at maten faktisk er trygg.
Det sier Randi Edvardsen, som er seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, til KK.
- Dersom maten skal transporteres ut av restauranten er det viktig å sørge for at varm mat holdes varm og at kald, lettbedervelig mat holdes kald frem til kunden, sier Edvardsen.
Det finnes flere ulike måter dette kan løses på, og behovet vil også avhenge av utetemperatur og transporttid.
Mattilsynet henviser til egne nettsider for å finne informasjon om egnet emballasje blant annet til take-away.
- Utstyr, servise m.m som brukes i kontakt med mat må være egnet til bruken. Du må derfor ikke lagre mat i bokser, poser, bøtter osv. som ikke er ment til bruk for kontakt med mat.
- Matkontaktmaterialer skal ha merking som viser at det er ment for kontakt med mat og kan også ha en bruksanvisning med bruksbegrensninger du må ta hensyn til. Det kan være at matkontaktmaterialet ikke egner seg for alle typer matvarer, som for eksempel fete eller sure matvarer, eller at det ikke kan brukes ved høy temperatur.

Med dette trikset trenger du aldri å kaste urter igjen
