Kvikk Lunsjen forbindes med norsk kultur, og har blitt en sjokolade som er essensiell på skitur, fjelltur, skogstur og norgesferie. Den omtales gjerne som hele Norges tursjokolade.
Det er ikke uten grunn at vi ser på Kvikk Lunsj som den optimale tursjokoladen. Med en produksjon på 50 millioner årlig, er det en av de mest populære sjokoladene som selges her til lands.
Men hvorfor forbindes den med påsken? Kanskje er svaret at vi går mye på tur i påsken, og det derfor selges 4000–5000 tonn av denne firedelte favoritten når høytiden nærmer seg.

Slik blir han forelsket i deg: - Mange tør ikke prøve dette i dag
«På 60-tallet ble fjellvettreglene trykket på emballasjen og siden har den formidlet turtips, informasjon om severdigheter og Den Norske Turistforeningens hytter rundt om i vårt fantastisk naturskjønne land», skriver Freia om Kvikk Lunsj på sine nettsider.

Nordmenn spiser i snitt ni plater med Kvikk Lunsj hver i løpet av et år der tre av disse er i påsken.
Sjokoladen har oppfordret folk til å legge ut på tur samtidig som det på pakningen gis gode råd og tips for turer. Akkurat slik en turkompis bør gjøre.

Glad i appelsin og sjokolade? Da er denne kaka noe for deg!
Sjokoladens yngre dager
Kvikk Lunsjen ble lansert i 1937. På den tiden hadde man ikke det samme synet og den samme kunnskapen om ernæring som det vi har i dag. Kjekssjokoladen ble nemlig sett på som god ernæring under fysiske anstrengelser. Det er for eksempel kjent at polarhelten Roald Amundsen hadde med seg kjeks-sjokolade som viktig proviant under turen til Sydpolen i 1911.
I starten hadde dessuten Kvikk Lunsjen trekk av mørk sjokolade. Men det tok ikke lang tid før melkesjokoladen vant over mørk sjokolade, og ble den sjokoladen vi kjenner i dag.


- Etter den påska har livet vist seg å gå raskare og raskare

Påskepynten du kan lage helt selv
Reiste seg igjen etter krigen
Da krigen kom til Norge i 1940 var salget av Kvikk Lunsj godt i gang i norske butikkhyller. Det var ikke før året etter at produksjonen ble stanset. Det var på grunn av mangel på sukker og dårlig kvalitet på melet som det var mulig å få tak i som følge av krigen.
I 1949, fire år etter krigens slutt, ble produksjonen av Kvikk Lunsj derimot gjenopptatt. Og siden har den blitt solgt i norske butikker. I dag selges den også hos våre svenske og danske naboer.
I 1952, da sjokoladen hadde vært i salg i tre år etter krigens slutt, var det rigget for vinter-OL i Norge og Oslo. I denne perioden ble det solgt hele 10 millioner Kvikk Lunsj, ifølge Freia.


Solkremene du bør ha til påske
Konflikt med Kit Kat
Kvikk Lunsjen reiste seg etter krigen. Da den igjen fikk kjepper stukket i hjulene tilbake i 2002, klarte den å reise seg igjen nok en gang.
Nestlé som produserer Kit Kat saksøkte Freia for å etterligne deres sjokolade. De kjempet for at de fire stripene kun skulle være Kit Kats varemerke.
Det hører med til historien at feiden varte i over 15 år.
Freia og Kvikk Lunsj vant.

– EU-domstolen avgjorde i dag at Kit Kat-sjokoladen ikke kan ha enerett på sjokoladeformen slik vi kjenner den fra skiturer og hyttekos. Kit Kat kan altså ikke være Europas eneste sjokolade med avbrekkbare sjokoladefingre, skrev Dagbladet i 2018.
Det var gode nyheter for Kvikk Lunsj og det norske folk.
Og med det er det bare å nyte hele Norges tursjokolade i påsken. God tur!

Marit Bjørgen om flere barn: - Undere har skjedd før

Sommerhytta: Derfor har TV 2 valgt kun heterofile par
