Kvikk lunsj:

Derfor ble Kvikk Lunsj selve tursjokoladen

Hver nordmann spiser i snitt ni plater Kvikk Lunsj årlig, men den har måttet gjennom noen hinder på veien.

PÅSKEFAVORITT: I påsken selges det i gjennomsnitt 4000-5000 tonn Kvikk Lunsj. FOTO: NTB
PÅSKEFAVORITT: I påsken selges det i gjennomsnitt 4000-5000 tonn Kvikk Lunsj. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvikk Lunsjen forbindes med norsk kultur, og har blitt en sjokolade som er essensiell på skitur, fjelltur, skogstur og norgesferie. Den omtales gjerne som hele Norges tursjokolade.

Det er ikke uten grunn at vi ser på Kvikk Lunsj som den optimale tursjokoladen. Med en produksjon på 50 millioner årlig, er det en av de mest populære sjokoladene som selges her til lands.

Men hvorfor forbindes den med påsken? Kanskje er svaret at vi går mye på tur i påsken, og det derfor selges 4000–5000 tonn av denne firedelte favoritten når høytiden nærmer seg.

«På 60-tallet ble fjellvettreglene trykket på emballasjen og siden har den formidlet turtips, informasjon om severdigheter og Den Norske Turistforeningens hytter rundt om i vårt fantastisk naturskjønne land», skriver Freia om Kvikk Lunsj på sine nettsider.

RÅD: På Kvikk Lunsjen har man opp gjennom årene kunne finne fjellvettreglene og andre råd og tips til tur på pakningen. FOTO: Faksimile // Freia.no
RÅD: På Kvikk Lunsjen har man opp gjennom årene kunne finne fjellvettreglene og andre råd og tips til tur på pakningen. FOTO: Faksimile // Freia.no Vis mer

Nordmenn spiser i snitt ni plater med Kvikk Lunsj hver i løpet av et år der tre av disse er i påsken.

Sjokoladen har oppfordret folk til å legge ut på tur samtidig som det på pakningen gis gode råd og tips for turer. Akkurat slik en turkompis bør gjøre.

Sjokoladens yngre dager

Kvikk Lunsjen ble lansert i 1937. På den tiden hadde man ikke det samme synet og den samme kunnskapen om ernæring som det vi har i dag. Kjekssjokoladen ble nemlig sett på som god ernæring under fysiske anstrengelser. Det er for eksempel kjent at polarhelten Roald Amundsen hadde med seg kjeks-sjokolade som viktig proviant under turen til Sydpolen i 1911.

I starten hadde dessuten Kvikk Lunsjen trekk av mørk sjokolade. Men det tok ikke lang tid før melkesjokoladen vant over mørk sjokolade, og ble den sjokoladen vi kjenner i dag.

STATEMENTVESKE: Modell og programleder Kathrine Sørland dukket opp med Kvikk Lunsj-veske på en fest hos Petter Stordalen i 2014. FOTO: NTB
STATEMENTVESKE: Modell og programleder Kathrine Sørland dukket opp med Kvikk Lunsj-veske på en fest hos Petter Stordalen i 2014. FOTO: NTB Vis mer

Reiste seg igjen etter krigen

Da krigen kom til Norge i 1940 var salget av Kvikk Lunsj godt i gang i norske butikkhyller. Det var ikke før året etter at produksjonen ble stanset. Det var på grunn av mangel på sukker og dårlig kvalitet på melet som det var mulig å få tak i som følge av krigen.

I 1949, fire år etter krigens slutt, ble produksjonen av Kvikk Lunsj derimot gjenopptatt. Og siden har den blitt solgt i norske butikker. I dag selges den også hos våre svenske og danske naboer.

I 1952, da sjokoladen hadde vært i salg i tre år etter krigens slutt, var det rigget for vinter-OL i Norge og Oslo. I denne perioden ble det solgt hele 10 millioner Kvikk Lunsj, ifølge Freia.

LIK SEG SELV: Reklameplakat for Kvikk Lunsj fra 1939. FOTO: Faksimile // Freia.no
LIK SEG SELV: Reklameplakat for Kvikk Lunsj fra 1939. FOTO: Faksimile // Freia.no Vis mer

Konflikt med Kit Kat

Kvikk Lunsjen reiste seg etter krigen. Da den igjen fikk kjepper stukket i hjulene tilbake i 2002, klarte den å reise seg igjen nok en gang.

Nestlé som produserer Kit Kat saksøkte Freia for å etterligne deres sjokolade. De kjempet for at de fire stripene kun skulle være Kit Kats varemerke.

Det hører med til historien at feiden varte i over 15 år.

Freia og Kvikk Lunsj vant.

RETTSAK: Det ble rettsak mellom Nestlé og Freia da førstnevnte saksøkte Freia for å etterligne deres Kit Kat med Kvikk Lunsj. FOTO: NTB
RETTSAK: Det ble rettsak mellom Nestlé og Freia da førstnevnte saksøkte Freia for å etterligne deres Kit Kat med Kvikk Lunsj. FOTO: NTB Vis mer

– EU-domstolen avgjorde i dag at Kit Kat-sjokoladen ikke kan ha enerett på sjokoladeformen slik vi kjenner den fra skiturer og hyttekos. Kit Kat kan altså ikke være Europas eneste sjokolade med avbrekkbare sjokoladefingre, skrev Dagbladet i 2018.

Det var gode nyheter for Kvikk Lunsj og det norske folk.

Og med det er det bare å nyte hele Norges tursjokolade i påsken. God tur!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer