Spis

Derfor blir du kvikk av kaffe

Sjekk hva slags effekt drikken har på kroppen.

KAFFE OG KOFFEIN: Kaffe påvirker kroppen og hjernen på flere måter. Sjekk hvordan i denne saken! Foto: Foto: fotomaniax - Fotolia
KAFFE OG KOFFEIN: Kaffe påvirker kroppen og hjernen på flere måter. Sjekk hvordan i denne saken! Foto: Foto: fotomaniax - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet hvordan det er når du våkner om morgenen, trøtt og omtåket, og bare tanken på å rulle ut av den gode varme sengen gjør at du nesten får lyst til å gråte.

Heldigvis har du kaffe på kjøkkenet. På benken står det til og med en espressomaskin som er klar for å frese ut en americano eller to. 

Takk og lov, for etter en kopp føler vi oss straks mer våkne. Og flere slike skal det bli utover dagen, når øyelokkene begynner å sige.

GIR OSS ET KICK AV ENERGI: Ingenting er som en kopp nytraktet kaffe når vi trenger å våkne. Foto: Natalia Merzlyakova - Fotolia
GIR OSS ET KICK AV ENERGI: Ingenting er som en kopp nytraktet kaffe når vi trenger å våkne. Foto: Natalia Merzlyakova - Fotolia Vis mer

Koffein er krutt

Hvorfor vi blir mer våkne av kaffe, er fordi den inneholder koffein, som er et stimulerende stoff. Den gir oss et kick av energi, og slår ut i full blomst etter 30 minutter.

Koffein skjerper dessuten sansene og styrker konsentrasjonen, slik at vi fungerer på jobb, kan delta aktivt i møter og kanskje kvikner til med en god idè i ny og ne.

Ja, det er derfor ikke så rart at vi er mange som setter pris på en kopp nytraktet kaffe.

Ferske tall fra den årlige kaffeundersøkelsen som utføres av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon, viser at hele 2,75 millioner nordmenn over 18 år drikker det sorte gullet hver eneste dag.

Får hjernen til å jobbe

Men hva er det egentlig som skjer i hjernen når vi drikker kaffe, og hvorfor har det en oppkvikkende effekt?

Vel, ifølge det danske forskningnettstedet Videnskab.dk, må vi ta på oss kjemibrillene for å få svar. Koffein minner nemlig om stoffet adenosin, som i første omgang virker sløvende og søvndyssende på nerveaktiviteten i hjernen vår.

Men fordi koffein rent kjemisk ligner på adenosin, tas stoffet opp av de samme reseptorene i hjernen, og på den måten blokkeres den søvnfremmende effekten.

Og alt dette gjør at  hjernen vår er i full aktivitet, som igjen gjør at vi våkner til.

VI ER SYKT MANGE SOM DRIKKER KAFFE - OG DET ER IKKE SÅ RART: Med så mange kaffeelskere verden over, er det ikke så rart at det er blitt gjort så uendelig mange studier på drikken, og det er spesielt interessant å se på hva som faktisk skjer i hjernen vår når vi nyter en kopp.  Foto: Hoda Bogdan - Fotolia
VI ER SYKT MANGE SOM DRIKKER KAFFE - OG DET ER IKKE SÅ RART: Med så mange kaffeelskere verden over, er det ikke så rart at det er blitt gjort så uendelig mange studier på drikken, og det er spesielt interessant å se på hva som faktisk skjer i hjernen vår når vi nyter en kopp. Foto: Hoda Bogdan - Fotolia Vis mer

3 oppkvikkende stoffer

Vi må også ta en kikk på hva som skjer med koffeinet når det brytes ned i leveren, skriver det danske magasinet. Her blir det nemlig delt opp i tre ulike stoffer, som på hver sin måte gir oss en boost med energi.

Theobromin: Øker mengden næringsstoffer som strømmer til hjernen.

Paraxanthin:  Gjør kroppen i stand til å yte mer ved å øke fettforbrenningen til muskelaktivitet.

Hvor mange kopper kaffe drikker du per dag (Avsluttet)

Theophyllin:  Øker pulsen og konsentrasjonsevnen.

Kan gi angst og ubehag

Men som med alt annet, er det ikke så lurt å overdrive inntaket av koffein. Høye doser kan føre til hjertebank, angst og skjelvende fornemmelser.

Ifølge forskere fra American Chemical Society, skal man ikke få i seg mer enn 400 mg koffein om dagen, skriver Videnskab.dk. Det tilsvarer tre store kopper svart kaffe eller åtte kopper sort te.

Og drikker du mer enn 75 kopper om dagen, kan du faktisk dø, noe som setter det hele litt i perspektiv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer