Hjemmebakt Brød

Derfor bør du bake ditt eget brød

Den beste endringen du kan gjøre for kostholdet ditt.

BAKE BRØD: Velg gjerne et næringsrikt fullkornsmel av rug, havre eller spelt, og eksperiementer med ulike frø. Foto: Scanpix Norway
BAKE BRØD: Velg gjerne et næringsrikt fullkornsmel av rug, havre eller spelt, og eksperiementer med ulike frø. Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi nordmenn er utvilsomt glad i brød. Brød til frokost, brød i matpakka og brød til kvelds.

Og jo mer brød du spiser, jo viktigere er det at du velger et som har masse god næring. Dette betyr mindre hvetemel, mindre salt og mindre sukker, og mer grovt mel.

Dessverre er dette litt vanskelig å kontrollere dersom du kun spiser kjøpebrød fra butikk. Disse er ofte tilsatt en rekke ingredienser som du selv ikke ville ha brukt, dersom du hadde bakt selv.

– Jeg pleier si på foredrag og til kursdeltakere at om det er én eneste endring dere skal gjøre i kostholdet som vil gjøre underverker, så er det å bake brødet sitt hjemme selv, sier ernæringsfysiolog og blogger hos Sprudlende Sunn, Linn Hansen til KK.no. 

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som tar 10 minutter å bake

Mer næringsrike brød

Hansen mener bestemt at dagens kjøpebrød ikke kan sammenlignes med hjemmebakt.

Industribakte brød har ofte en lang innholdsliste, til forskjell fra hjemmebakt som kanskje inneholder fem ingredienser. 

– Mange av ingrediensene er der for å gi brødet en konsistens og holdbarhet som vi forbrukere ønsker. Gluten er en slik ingrediens. Min erfaring er at ingen tarmer har godt av de superdosene med gluten vi får i oss i dag. Vi får i oss gluten naturlig i kornet vi spiser, i tillegg til alt det som er tilsatt ekstra, forklarer hun.

HJEMMEBAKT: Jo mer brød du spiser, jo viktigere er det at du velger et som har masse god næring. Derfor gjør du lurt i å bake brødet selv. Foto: Scanpix Norway
HJEMMEBAKT: Jo mer brød du spiser, jo viktigere er det at du velger et som har masse god næring. Derfor gjør du lurt i å bake brødet selv. Foto: Scanpix Norway Vis mer

Hjemmebakt brød inneholder derimot ingen superdoser med gluten, men bare den naturlige mengden som finnes i kornet. Når du baker selv får du også muligheten til å begrense mengden med hvetemel.

– Jeg anbefaler hjemmebakt brød som gjerne er bakt på næringsrikt fullkornmel fra rug, spelt og havre. Hvetemel får vi i oss så mye av fra andre matvarer i tillegg, at man gjerne må spare kroppen for dette og heller bake et mer næringsrikt brød basert på andre konsorter, sier Hansen.

LES OGSÅ: Sunnere å bake brød uten mel?

Langtidshevet eller eltefritt

– Jeg er veldig tilhenger av langtidshevet bakst. Da begynner enzymene i kornet å jobbe allerede i heveprosessen og man får et ekstra magevennlig, lettfordøyelig brød.

Hennes oppskrift på Barnehagebrød er derfor en superfavoritt, og lages blant annet i flere barnehager Sprudlende Sunn har vært tilknyttet – derav navnet.

Dersom du i utgangspunktet synes at brødbaking høres ut som en slitsom affære, med heving, elting og klissete fingre, så er du ikke alene. Marit Røttingsnes Westlie som driver matbloggen Fru Timian er nemlig også veldig glad i brødoppskrifter som krever minst mulig jobb, men som likevel smaker godt.

GODT FOR MAGEN: Dette barnehagebrødet skal langtidsheves, som gjør det ekstra magevennlig og lettfordøyelig. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn
GODT FOR MAGEN: Dette barnehagebrødet skal langtidsheves, som gjør det ekstra magevennlig og lettfordøyelig. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn Vis mer

Hennes langpannebrød med havregryn har derfor blitt en svært populær oppskrift på bloggen, og er perfekt som matpakkebrød. Men ønsker du noe som er enda enklere bør du prøve hennes eltefrie brød, som krever lite jobb og er gode på smak. 

Barnehagebrød 

Oppskrift fra: Sprudlende Sunn

2 små brød
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
300 g sammalt økologisk rugmel
450-460 g økologisk spelt
1 ts havsalt
2 ss honning
2 store never sesamfrø (valgfritt)

Slik gjør du: Rør gjæren ut i vannet og tilsett resten av ingrediensene. Tilsett frø dersom du ønsker det. Deigen skal være ganske klissete, men ikke rennende. Dekk bakebollen med plast og la den stå natten over, cirka 10 til 12 timer. Morgenen etter helles deigen over i 2 former som igjen dekkes med plast. La den stå og etterheve i 2 til 3 timer. Strø så noen frø på toppen og stek brødet midt i ovnen på 225 grader i 35 minutter.

ELTEFRITT: Lang heving, men ingen elting. Det blir ikke enklere enn dette.  Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian
ELTEFRITT: Lang heving, men ingen elting. Det blir ikke enklere enn dette. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian Vis mer

Eltefritt gulrotbrød med pistasjnøtter

Oppskrift fra: Fru Timian

250 g gulrot
75 g pistasjnøtter
400 g hvetemel + til utbaking
1 ½ ts salt
1 g tørrgjær
3 ½ dl vann, ca. 20 grader

Slik gjør du: Skrell gulrøttene og del dem i mindre biter. Ha dem i en food processor og kjør knivene til gulrøttene har blitt helt smulete. Ha i pistasjnøttene og grovhakk dem. Du kan også rive gulrøttene på den fineste siden av rivjernet og hakke nøttene med en kniv. Rør det sammen i en bakebolle sammen med resten av det tørre, tilsett væsken og rør det hele sammen. Dekk bollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12 til 14 timer.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Ta tak i hjørnene på deigen og brett dem inn til midten. Rull brødet rundt en gang og legg det på en bakepapirkledd stekeplate eller i en heveform. Du kan også bruke en rundt bolle som du legger et godt meldrysset kjøkkenhåndkle oppi. Dekk brødet med et klede og la det etterheve i 1 ½ time.

LES OGSÅ: Så mye brød kan du spise daglig

SAFTIG: Pistasjnøtter og gulrot gjør dette brødet saftig og smakfullt. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian
SAFTIG: Pistasjnøtter og gulrot gjør dette brødet saftig og smakfullt. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian Vis mer

I mellomtiden setter du på stekeovnen på 250 til 300 grader og setter en jerngryte med lokk inn i stekeovnen. Når brødet er klar til steking tar du gryta ut av stekeovnen, løfter på lokket og hvelver brødet oppi. Legg lokket tilbake på plass og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket og stek videre i 10 til 20 minutter, avhengig av varmen i stekeovnen din. Sjekk om brødet er gjennomstekt ved å kakke på undersiden av det. Får du en full lyd, er brødet ferdig. Avkjøl på en bakerist.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer