Tine frossen mat:

Derfor bør du ikke tine maten i kjøleskapet

Påvirker både smaken og kvaliteten.

TINE FROSSEN MAT: Du har sannsynligvis hørt at frossen mat bør tines langsomt i kjøleskapet, men ifølge eksperter stemmer ikke det.
TINE FROSSEN MAT: Du har sannsynligvis hørt at frossen mat bør tines langsomt i kjøleskapet, men ifølge eksperter stemmer ikke det. Vis mer
Publisert

Det er fint å fryse ned middagsrester, kjøtt og grønnsaker for at det skal holde seg lenger. Da tar du vare på ressursene og kan spise det når det passer.

Men hvordan bør du tine maten før du skal spise den?

Noen tiner nesten all mat sakte i kjøleskapet, mens andre tiner den kjapt i kaldt eller varmt vann. Andre igjen tiner maten på kjøkkenbenken, eller til og med i mikrobølgeovnen.

Du har sannsynligvis hørt at frossen mat bør tines langsomt i kjøleskapet, men ifølge eksperter stemmer ikke det.

Så hvilken tinemetode er best, og har det egentlig noen betydning?

Påvirker smaken

Hvis du velger å tine kjøtt og grønnsaker sakte i kjøleskapet, kan det gjøre maten tørr og mindre smakfull.

Svenske forskere i Gøteborg har forsket på tining av frosset mat, og de har konkludert med at den beste måten å tine frossent kjøtt eller fisk er å legge maten i kaldt vann, skriver forskning.no. Matvarene må selvfølgelig være innpakket.

Kjøtt blir saftigere av å tines raskt og grønnsaker bør heller ikke tines langsomt.

Grunnen er at vann leder varme bedre enn luft, og jo raskere mat tines jo bedre blir den. Frosne grønnsaker kan du gjerne tine ekstra raskt, ved for eksempel å legge dem i kokende vann.

PÅVIRKER MATEN: Noen typer mat tar selvfølgelig mer skade av sakte tining enn annen mat.
PÅVIRKER MATEN: Noen typer mat tar selvfølgelig mer skade av sakte tining enn annen mat. Vis mer

Tinemetode har stor betydning

- Rask tining gir best resultat for stort sett all frossen mat, sier Svein Kristian Stormo, som er forsker i matforskningsinstituttet Nofima, til KK.

Han har jobbet med fisk, og forteller at den er svært følsom for tinemetode.

- Grunnen til at man ønsker å tine maten så raskt som mulig, er for å unngå at iskrystallene, som allerede er i den frosne maten, skal omdannes og bli større. Store iskrystaller «skader» maten mer enn de små. Dette er noe som kan skje om tiningen skjer sakte, for eksempel i kjøleskapet, forklarer han.

Noen typer mat tar selvfølgelig mer skade av sakte tining enn annen mat, men tining under kaldt rennende vann, gjerne i en beskyttende pose, er i prinsippet en veldig bra måte å tine på

VELG RIKTIG TINEMETODE: Du har sannsynligvis hørt at frossen mat bør tines langsomt i kjøleskapet, men ifølge eksperter stemmer ikke det.
VELG RIKTIG TINEMETODE: Du har sannsynligvis hørt at frossen mat bør tines langsomt i kjøleskapet, men ifølge eksperter stemmer ikke det. Vis mer

Påvirker munnfølelsen

- Jeg er enig i det forskerne sier. Jeg tror vi kan snakke om munnfølelse, heller enn smak, når det gjelder tint mat. Om strukturen i molekylene i maten forandrer seg fordi iskrystaller sprenger cellene, så kan det gjøre at maten oppleves annerledes og feil, og dermed ikke «smaker» godt.

Det forklarer Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

- Vil det å fryse og tine mat påvirke næringsinnholdet?

- Frysing av mat vil i liten grad forringe næringsinnholdet, om det skjer raskt og korrekt, sier Arsky.

Husk at tint mat, som for eksempel grønnsaker som allerede er kuttet, ikke bør legges løst i kaldt vann før de er ferdigtint.

- Ellers kan vitamin C lekke ut i vannet. Om du ikke skal bruke vannet til å lage suppe av, bør du la grønnsakene tine i emballasjen sin. Men emballasjen kan jo ligge i vann, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer