Et nytt prishopp på varer ventes, meldte VG nylig, og minnet om det vi nesten hadde glemt: Det lille dramaet som utspant seg før 1. februar, da en prisoppgang var ventet, og Kiwi fintet ut konkurrentene med å fryse prisene på mange av sine varer istedenfor.
Daglivarekjedens største konkurrenter, Rema og Extra kunne ikke være snauere, og dermed var «den kalde krigen» i gang.
Etter påsken, var imidlertid Kiwi nødt til å kaste inn håndkleet, men beholdt prisfrysen på 245 varer til 1. mai.
Når de har tenkt å øke prisene igjen, holder kjeden selvsagt tett om. Men at det kommer til å skje, er det ingen tvil om.
Flere eksperter på daglivarehandelen tipper på en gradvis prisstigning, heller enn et prishopp.
Og at det er spesielt noen matvarer vi vil komme til å måtte betale mer for i tiden som kommer.

Slik blir tørt brød ferskt i en fei
Varene som trolig vil bli dyrere
På grunn av lav krone og høy prisvekst, har importerte varer blitt dyrere i Norge. Men fremdeles har ikke butikkene økt prisene like mye som leverandørene, påpekte matbransje-veteran Ivar Pettersen til VG.
Dette gjelder spesielt på matvarer vi henter inn fra utlandet - som sjokolade, sjømat og frosne baguetter.

På disse varene er prisen nå kunstig lav i butikkene, om man sammenligner med prisøkningen hos leverandørene.
Generelt er det importerte sukkerholdige varer og sjømat det nå forventes en gradvis prisøkning på.
I tillegg ventes det at disse importerte matvarene vil stige i pris: Halvstekte rundstykker, posesupper og frossenpizza.
Også Kristoffer Tvilde, matprofilen og økonomen mange kjenner som krisslovesfood på Instagram og TikTok, følger prisutviklingen tett.
Han tror også butikkene gradvis vil skru opp prisene - noe annet mener han blir for risikabelt for omdømmet.
- Følgerne mine snakker virkelig i varme ord om Kiwi, så strategien deres med å fryse prisene har vært gull for omdømme. Derfor vil de nok følge med på hverandre og gradvis skru opp prisene på enkelte varer.

Med dette trikset trenger du aldri å kaste urter igjen
Ha et våkent øye for denne frukten
- Hvordan ville din handleliste ha sett ut – ut fra forventet prisøkning på de nevnte varene?
- Økt pris på sukkerholdige varer og prosesserte matvarer tenker jeg egentlig er en god ting for folkehelsen. Det er en ypperlig anledning til å kjøpe mer råvarebasert, og få mer grønnsaker på bordet, oppfordrer Tvilde.

For å handle smart når det gjelder frukt og grønnsaker, oppfordrer han generelt til å se på kiloprisen, og anbefaler å gå for billige råvarer som gulrot, kål, poteter, erter, blomkål, og brokkoli.
Selv om matinfluenseren håper på at prisene ikke går opp på frukt og grønt anbefaler han å handle hos en grønnsakshandler om du har mulighet til de - der er prisene på både frukt, grønt og tørrvarer ofte lavere enn i butikkene.
Følg også med på tilbudene til butikkene - og ha et ekstra våkent øye spesielt for denne frukten, tipser Tvilde:
- Vannmelon vil sannsynligvis komme til veldig lave priser nå som det blir varmere ute. Den er helt nydelig på grillen eller i salater.

Trikset som gjør at skrellingen går dobbelt så fort
Et godt alternativ til laksen
- Sjømat blir dyrere - er det nå vi skal benytte anledningen til å bli enda flinkere til å spise fisk?
- Ja, her tenker jeg vi må slå et slag for at fisk faktisk er sunn fast food. Spesielt fileter steker du i panne eller ovnen på 6-12 minutter. I tillegg har blåskjell veldig bra pris, sier Tvilde og kaster ut et forslag:
- Laks er favoritten blant nordmenn, men hva med å prøve sei? Den har et dårlig rykte, men er en helt super matfisk som er veldig bra på pris.
- Pannestekt sei med salt, pepper og paprikapulver er helt nydelig. Ellers kan du lage en skikkelig god fiskecurry på 20 minutter, oppfordrer han. (Se oppskrift nederst i saken!)
- Hva tenker du om å handle inn ekstra av posesupper og frossenpizza? Ikke akkurat helsekost?
- Helt enig. Og ikke spesielt godt heller etter min mening, sier Tvilde og fortsetter i en entusiastisk utlegning om hvor lett det er å lage sauser og supper selv.
- Du trenger ikke mer enn en boks hakkede tomater, litt syre i form av eddik eller vin og et fedd hvitløk, så har du en nydelig tomatsaus som funker til alt fra pasta til pizza.
- Det samme gjelder for pizzaen - den kan du også enkelt lage selv, sier Tvilde og minner om at det går an å halvsteke flere hjemmelagde pizzabunner på forhånd og legge i fryseren.
Er det slik at posetomatsuppe eller frossenpizza likevel er viktig for deg, medgir Tvilde at det kan være lurt å handle inn ekstra av dette nå før prisene stiger.
- Holdbarheten på disse varene er veldig god. Posesupper kan spises mange år etter best før dato. Det verste som kan skje, er at smaken blir litt tam.

Mange vet ikke dette om vinflaskene
Kristoffer Tvildes superenkle og knallgode fiskecurry som også barna vil like
Ingredienser:
- 400 g sei, torsk eller laks, kuttet i biter
- 1 ss olivenolje
- 1 løk, hakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ss karri
- 1 håndfull tomater/1 boks hakkede tomater
- 1,5 dl vann
- 2,5 dl kokosmelk
- saften av en 1/2 lime
- en håndfull valgfrie urter
Serveres med: Ris eller nudler
Slik gjør du:
1. Stek løken i olivenolje i 4 min. Tilsett karri og hvitløk og stek 2 min til.
2. Tilsett vann og tomater og kok under lokk i 5 min. Tilsett fisken og la den trekke 5 min under lokk.
3. Hell over kokosmelk og kok opp. Tilsett limesaft og urter og server over ris eller nudler
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Med denne overraskende ingrediensen lager du sunt sjokoladepålegg
