Suppe

Derfor bør du spise suppe nå

Et lett og godt valg på deilige sommerkvelder.

<strong>SOMMERSUPPE:</strong> Supper er ikke forbeholdt den kalde årstiden. Dette lette måltidet er nemlig perfekt på varme sommerdager. Foto: Scanpix Norway
SOMMERSUPPE: Supper er ikke forbeholdt den kalde årstiden. Dette lette måltidet er nemlig perfekt på varme sommerdager. Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste tenker kanskje på suppe som noe man koser seg med på hustrige høstdager og kalde vinterkvelder, men slik trenger det ikke være.

Suppe er slett ikke forbeholdt en spesiell årstid – faktisk kan det være flere grunner til hvorfor nettopp suppe er det du bør nyte mer av i sommer.

Kanskje er du opptatt av å holde på de gode matvanene du fikk mens du jobbet iherdig for å få sommerkroppen, eller kanskje vil du bare ha flat mage til sommerfesten. Eller kanskje er du bare glad i suppe?

På varme sommerdager er det også lett at appetitten synker en del, og selv de mest fristende måltider får deg til å rynke på nesa. Da kan en god suppe være løsningen. 

Det er en lett måte å få i seg næring på, uten at du føler deg stinn og slapp etterpå. Dessuten er det aldri dumt å få i seg litt ekstra væske i sommervarmen.

Uansett er det ingen grunn til å ikke sette fram suppeskålene i sommer. 

LES OGSÅ: Nå er det tid for suppe

Kald avokadosuppe

Oppskrift fra: Boken Julies grønne kjøkken, Kagge Forlag
Gir 4 porsjoner

Matblogger Julie Ilona Balas har gjort sin lidenskap for mat til sitt levebrød, og driver sitt eget firma Chikus Catering i tillegg til å ha gitt ut boken Kjernesunt i februar i år. Nå er bok nummer to, Julies grønne kjøkken snart ute i hyllene, og her har hun blant annet en god oppskrift på en deilig sommersuppe du absolutt bør prøve i år. 

<strong>AVOKADO:</strong> Avokado er svært mettende og gjør seg godt som en kremete suppe i sommervarmen.  Foto: Anne Valeur
AVOKADO: Avokado er svært mettende og gjør seg godt som en kremete suppe i sommervarmen. Foto: Anne Valeur Vis mer

Denne suppen er en stor favoritt i varmen når man ikke er så sulten, likevel metter den lett og lenge. Den tar bare 15 minutter å lage, og skal nytes kald, og er derfor perfekt å ha med seg til lunsj i termos, så holder den seg kald og god.

Ingredienser:
4 modne avokadoer
1 agurk
2,5 dl kokosmelk
2,5 dl vann
1 håndfull mynteblader
1 sitron
½ ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du: Del agurken og ha det i bunn av blenderen/food processoren. Del avokadoene i to og skrap ut kjøttet med en skje. Skvis saften av en sitron over. Plukk en håndfull store mynteblader og ha det sammen med de andre ingrediensene. Spar gjerne et par blader til garnityr. Hell til slutt over kokosmelk og vann og kjør suppa glatt.

Juster med mer vann om nødvendig. Smak til med salt og pepper. Serveres umiddelbart med litt nykvernet pepper på toppen.

LES OGSÅ: Kald melonsuppe med syrlig løk

Bruk opp grønnsaksrestene

Det kan ofte bli sånn at du ser deg nødt til å kaste grønnsaker du ikke får brukt opp, men ifølge Balas er ikke dette noe du trenger å gjøre lenger.

Hun har nemlig gjort det til en tradisjon å lage restesuppe hver mandag, som gir henne en mulighet til å bruke opp grønnsaksrestene før de blir dårlige.

Her kan valg av grønnsaker selvsagt variere ganske mye, likevel smaker den ganske likt hver gang, takket være den perfekte krydderblandingen hun har utviklet. Ta utgangspunkt i denne slumpoppskriften og bruk gjerne de grønnsakene du selv har liggende.

<strong>NYDELIG RESTEMAT:</strong> Det er ingen grunn til å kaste slappe grønnsaker. Bruk restene du har liggende til å lage en deilig suppe. Foto: Julie Ilona Balas, Juliesmatblogg.no
NYDELIG RESTEMAT: Det er ingen grunn til å kaste slappe grønnsaker. Bruk restene du har liggende til å lage en deilig suppe. Foto: Julie Ilona Balas, Juliesmatblogg.no Vis mer

Restesuppe

Oppskrift fra: Juliesmatblogg.no
Gir 6 porsjoner

1 løk
2 hvitløksfedd
2 ss olje til steking
1 søtpotet
2 gulrøtter
½ blomkål
½  squash
1 rød paprika
1 1/2 l kraft eller en blanding av vann og kraft
1 boks kokosmelk
1 lime
3 ss soyasaus eller kokosaminosyrer (naturlig glutenfritt!)
3 ss raspet ingefær
1 ts kajennepepper
1 ts gurkemeie
½ ts spisskummin
½ ts kanel
Smak til med salt

Slik gjør du: Start med å finhakke løk og hvitløk og surr det i en stor kjele til det er blankt og mykt. Hakk opp alle grønnsakene i biter og sleng det oppi gryta. Tilsett alt krydderet, lime, ingefær og soya/kokosaminisyrer og bland godt. Hell på kraft og kok opp. Skru ned temperaturen slik at det ikke fosskoker. La det stå i 20-30 minutter, eller til alle grønnsakene er møre. Jevn suppa med en stavmikser og tilsett kokosmelken til slutt. Smak til med salt.

Til topping kan du velge fritt blant det du måtte ha liggende. Dette kan være kylling, bacon, chorizo, fetaost, koriander, persille eller hva du ønsker.

LES OGSÅ: Lett og lekker sommermat

Kjærlighetssuppe

Oppskrift fra: Fru Timian
Gir 4 porsjoner

Marit Røttingsnes Westlie bak bloggen FruTimian har også noen gode forslag til deilige sommersupper du kan prøve deg på i år. Kanskje vil du prøve deg på hennes spennende grønnsakssuppe med pesto, eller kanskje du skal prøve deg på noe helt nytt; en kjærlighetssuppe av løpstikke.

<strong>KJÆRLIGHETSSUPPE:</strong> Denne suppen er basert på planten løpstikke, som er kjent for å være et afrodisiakum. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian
KJÆRLIGHETSSUPPE: Denne suppen er basert på planten løpstikke, som er kjent for å være et afrodisiakum. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian Vis mer

2 løk
1 fedd hvitløk
1 stilk selleri
50 g smør
1 god kvast løpstikkeblad og stilk
500 g potet
1 l grønnsakskraft
1 ½ dl kremfløte
Salt og pepper

Slik gjør du: Rens og hakk opp løk, hvitløk og selleristilken og ha det i en kasserolle sammen med smøret. La det surre på ganske svak varme til løken har blitt blank. Hakk opp løpstikken og ha den i. Rens potetene og del dem i små terninger. Ha dem i kasserollen sammen med grønnsakskraften og kok opp. Kok til potetene er møre. Mos suppa enten ved hjelp av en blender eller en stavmikser og hell den tilbake i kasserollen igjen. Tilsett fløten og kok opp. Smak til med salt og pepper. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer