SPIRER: Når du spiser spirer, får du også i deg klorofyll, som renser blodet i kroppen. FOTO: NTB Scanpix
SPIRER: Når du spiser spirer, får du også i deg klorofyll, som renser blodet i kroppen. FOTO: NTB Scanpix
Spirer:

Derfor elsker vi spirer

Spirer er konsentrert næring. Og i tillegg til at de frisker opp måltiden, gir de deg mange viktige vitaminer.

Spirer er i forhold til sin størrelse veldig rike på næringsstoffer. Det skyldes at når et frø begynner å spire, frigis alle næringsstoffene i frøet, slik at det kan utvikle seg til en plante. Spirer inneholder blant annet A- og E-vitamin som begge spiller en viktig rolle for huden din. A-vitamin motvirker tørr hud, mens E-vitamin virker som en antioksidant som blant annet beskytter huden mot skader. Dessuten inneholder spirer C-vitamin, som er viktig for immunforsvaret.

Når du spiser spirer, får du også i deg klorofyll, som er det som gir plantene sin grønne farge. Klorofyll gjør også at de kan omsette solens lys til energi. I menneskekroppen hjelper klorofyll til med å rense blodet.

Det finnes mange spirer å velge mellom. Noen av de mest kjente er alfa- og bønnespirer, men i prinsippet kan man få alle frø og kjerner til å spire. Næringsinnholdet varierer alt etter hvilke du velger. For eksempel er det 27 kcal og 2 gram protein i 100 gram alfaspirer, mens det er 125 kcal og 27 gram protein i en tilsvarende mengde ertespirer.

Det er enkelt å dyrke spirer selv. I helsekostbutikker kan du kjøpe både spirekasse, frø og kjerner. Og fra du starter til du har friske spirer, går det ikke mer enn tre til ti dager, avhengig av hvilke spirer du har plantet. Og det er jo fullt mulig å plante flere spirer i flere spirebrett samtidig!

Kilde: Sofia Sommer, kostholds- og livsstilsveileder

Nedenfor finner du tre oppskrifter med spirer:

LES OGSÅ: Chiafrø kan brukes til langt mer enn bare kjøleskapsgrøt - og ja, det er supersunt!

1. Brokkolisalat med ertespirer, krutonger og cottage cheese

Tid: 15 minutter / Antall personer: 4 (som tilbehør)

Ingredienser:

  • 1 brokkoli 2 1/2 dl cottage cheese
  • salt og friskkvernet pepper
  • ertespirer
  • rød skogsyre
  • olivenolje
  • skallet av 1 usprøytet sitron

Krutonger:

  • 1 baguette
  • olje til steking

Slik gjør du:

  1. KRUTONGER: Skjær baguette i tynne skiver og stek dem sprø i olje i en stekepanne. La dem avkjøles på fettsugende papir.
  2. Skyll brokkoli og skjær den i helt tynne skiver, gjerne på et mandolinjern. Legg skivene i en skål med isvann.
  3. Krydre cottage cheese med salt og pepper, og fordel den i bunnen av et fat.
  4. Skyll spirene. Fordel brokkoli, krutonger, spirer og skogsyre over cottage cheesen.
  5. Drypp med olivenolje og riv litt sitronskall over.

LES OGSÅ: Mikrogrønt er supermaten du bør spise nå

Brokkolisalat med ertespirer, krutonger og cottage cheese er perfekt som siderett til kjøtt- eller fiskeretter, men metter også godt som hovedrett. FOTO: Colombus Leth
Brokkolisalat med ertespirer, krutonger og cottage cheese er perfekt som siderett til kjøtt- eller fiskeretter, men metter også godt som hovedrett. FOTO: Colombus Leth Vis mer

2. Spinatvafler med røkelaks og lusernspirer

Tid: 45 minutter / Antal: 8-10 stk.

Ingredienser:

  • 100 g frisk babyspinat
  • 3 egg
  • 3 dl melk
  • 300 g hvetemel
  • 1 ss bakepulver
  • 1 ts salt
  • friskkvernet pepper
  • 125 g smør

Til servering:

  • 1 brett lusernspirer
  • 300 g røkelaks i skiver
  • 1 1/2 dl creme fraiche 38 %
  • frisk dill

Slik gjør du:

  1. Skyll spinaten. Blend spinat, egg og melk i en blender, til massen er ensartet. Tilsett mel, og blend igjen. Smelt smøret, og la det bli litt brunt. Rør det i spinatdeigen. La deigen hvile i 20 minutter.
  2. Stek vaflene i et vaffeljern i 5-7 minutter.
  3. SERVERING: Skyll spirene. Topp de nystekte spinatvaflene med røkelaks, creme fraiche, spirer og dill.

LES OGSÅ: Visste du dette om spinat?

Spinatvafler med røkelaks og alfaspirer vil gjøre stor suksess på koldtbordet eller som lunsj. FOTO: Colombus Leth
Spinatvafler med røkelaks og alfaspirer vil gjøre stor suksess på koldtbordet eller som lunsj. FOTO: Colombus Leth Vis mer

3. Stekte vårruller med bønnespirer og kylling

Tid: 45 minutter / Antall: Ca. 12 stk.

Ingredienser:

  • 1 pakke vårrullpapir
  • 1 eggehvite
  • smaksnøytral olje til steking

Vårrullfyll:

  • 200 g kylling i terninger (eller hakket kylling)
  • 2 sjalottløk
  • 3 fed hvitløk
  • 1 ss sesamolje til steking
  • 2 ss jordnøttolje til steking
  • 200 g hvitkål
  • 2 gulrøtter
  • 2 håndfull bønnespirer
  • 5 ss soyasaus
  • 2 ss riseddik
  • salt og friskkvernet pepper
  • 2 ss maisstivelse (f.eks. Maizena)

Til Servering:

  • soyasaus

Slik gjør du:

  1. VÅRRULLFYLL: Skrell og hakk løk og hvitløk, og stek dem i de 2 oljetypene i en stekepanne. Stek kyllingkjøttet lett i pannen. Snitt hvitkål fint. Skrell og riv gulrøtter. Skyll bønnespirene. La grønnsakene steke sammen med det andre i pannen i ca. 5 minutter. Smak til med soyasaus, eddik, salt og pepper. Rør maisstivelse ut i litt vann, og hell det i pannen. Rør godt rundt. Ta pannen av varmen og la den stekte blandingen kjøle av i ca. 15 minutter.
  2. Legg et stykke vårrulldeig på et skjærebrett, og legg 2 ss av vårrullfyllet på den ene enden av deigstykket så ca. 2 cm av sidene er fri. Brett sidene inn over fyllet og rull vårrullen stramt sammen. Rett før den er lukket helt, smøres den siste frie kanten med eggehvite. Varm opp godt med olje i en panne, og stek rullene i 5-7 minutter til de er gylne og sprø. Server dem med soyasaus til.

LES OGSÅ: Slik lager du salat-vårruller

Alle liker vårruller! Disse med bønnespirer og kylling er både sunne og fantastisk gode. FOTO: Colombus Leth
Alle liker vårruller! Disse med bønnespirer og kylling er både sunne og fantastisk gode. FOTO: Colombus Leth Vis mer
undefined
Til forsiden