Hornsalt:

Derfor heter det hornsalt

Og derfor stinker det salmiakk av boksen.

HORNSALT: Denne gamle klassikeren er et alternativ til gjær og brukes ofte i kjeks og pepperkaker. FOTO: IDUN.
HORNSALT: Denne gamle klassikeren er et alternativ til gjær og brukes ofte i kjeks og pepperkaker. FOTO: IDUN. Vis mer
Publisert

For de som ikke bruker Hornsalt til vanlig selv, er den lille gule boksen med den svarte hjorten utenpå kanskje bare et blaff av nostalgi. Noe som man har sett stående i kjøkkenskapet hos besteforeldre eller tanter.

Kanskje har man også vært så vågal at man på oppdagelsesferd i skapene har åpnet boksen som luktet på den? Eller har man til og med lurt godtroende småsøsken til å stikke nesen ned i krukken?

Har man gjort en av delene, husker man nok enda lukten. Den er ganske så ubehagelig og ifølge godt.no er det å ta en god sniff av boksen luktesansens svar på det å ta på et strømgjerde.

Grunnen til den sterke salmiakk-lignende odøren er at Hornsalt er fremstilt av en blanding av ammoniumhydrogenkarbonat og ammoniumkarbonat.

«I gamle dager»

Førstnevnte tilfører bakverk sprøhet og brukes derfor i knasende deiligheter som kjeks og pepperkaker. Dessuten er det også et hevemiddel. Sistnevnte vil ved oppvarming produsere blant annet gassen ammoniakk, som gir sterk lukt. Man finner også ammoniakk i blant annet mange hårfarger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer