Hornsalt:

Derfor heter det hornsalt

Og derfor stinker det salmiakk av boksen.

HORNSALT: Denne gamle klassikeren er et alternativ til gjær og brukes ofte i kjeks og pepperkaker. FOTO: IDUN.
HORNSALT: Denne gamle klassikeren er et alternativ til gjær og brukes ofte i kjeks og pepperkaker. FOTO: IDUN. Vis mer
Publisert

For de som ikke bruker Hornsalt til vanlig selv, er den lille gule boksen med den svarte hjorten utenpå kanskje bare et blaff av nostalgi. Noe som man har sett stående i kjøkkenskapet hos besteforeldre eller tanter.

Kanskje har man også vært så vågal at man på oppdagelsesferd i skapene har åpnet boksen som luktet på den? Eller har man til og med lurt godtroende småsøsken til å stikke nesen ned i krukken?

Har man gjort en av delene, husker man nok enda lukten. Den er ganske så ubehagelig og ifølge godt.no er det å ta en god sniff av boksen luktesansens svar på det å ta på et strømgjerde.

Grunnen til den sterke salmiakk-lignende odøren er at Hornsalt er fremstilt av en blanding av ammoniumhydrogenkarbonat og ammoniumkarbonat.

«I gamle dager»

Førstnevnte tilfører bakverk sprøhet og brukes derfor i knasende deiligheter som kjeks og pepperkaker. Dessuten er det også et hevemiddel. Sistnevnte vil ved oppvarming produsere blant annet gassen ammoniakk, som gir sterk lukt. Man finner også ammoniakk i blant annet mange hårfarger.

Men tilbake til selve hjortesaltet og hvorfor navnet: Vi vanlige dødelige, uten spesiell innføring i kjemi, skjønner kanskje ikke sammenhengen mellom innholdet og den søte firbeinte litt juleaktige skapningen som pryder boksen.

Men så er det altså det. For før i tiden fremstilte man nemlig Hjortesalt, eller Hjortetakksalt som det også heter, av hjortehorn. Da ble geviret tørrdestillert og til slutt satt man altså med et produkt man kunne bruke i kakebaking.

Og det er jo en «fun fact» man kan spe samtalen med under årets gløgg- og pepperkakekos.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer