For de som ikke bruker Hornsalt til vanlig selv, er den lille gule boksen med den svarte hjorten utenpå kanskje bare et blaff av nostalgi. Noe som man har sett stående i kjøkkenskapet hos besteforeldre eller tanter.
Kanskje har man også vært så vågal at man på oppdagelsesferd i skapene har åpnet boksen som luktet på den? Eller har man til og med lurt godtroende småsøsken til å stikke nesen ned i krukken?

Kokk deler de vanligste matlagingstabber
Har man gjort en av delene, husker man nok enda lukten. Den er ganske så ubehagelig og ifølge godt.no er det å ta en god sniff av boksen luktesansens svar på det å ta på et strømgjerde.
Annonsørinnhold
LYKO
Du påfører vel ikke parfyme her?(Det har dessverre vi gjort!)
i samarbeid med LYKOGrunnen til den sterke salmiakk-lignende odøren er at Hornsalt er fremstilt av en blanding av ammoniumhydrogenkarbonat og ammoniumkarbonat.

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om
«I gamle dager»
Førstnevnte tilfører bakverk sprøhet og brukes derfor i knasende deiligheter som kjeks og pepperkaker. Dessuten er det også et hevemiddel. Sistnevnte vil ved oppvarming produsere blant annet gassen ammoniakk, som gir sterk lukt. Man finner også ammoniakk i blant annet mange hårfarger.
Men tilbake til selve hjortesaltet og hvorfor navnet: Vi vanlige dødelige, uten spesiell innføring i kjemi, skjønner kanskje ikke sammenhengen mellom innholdet og den søte firbeinte litt juleaktige skapningen som pryder boksen.
Men så er det altså det. For før i tiden fremstilte man nemlig Hjortesalt, eller Hjortetakksalt som det også heter, av hjortehorn. Da ble geviret tørrdestillert og til slutt satt man altså med et produkt man kunne bruke i kakebaking.
Og det er jo en «fun fact» man kan spe samtalen med under årets gløgg- og pepperkakekos.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Denne stekeovn-tabben kan potensielt ødelegge kaka

Disse tegnene i Love Actually tyder på en skjult romanse
