Overspising

Derfor klarer du ikke å stoppe

Det skyldes ikke bare mangel på viljestyrke, mener psykolog.

OVERSPISING: Visste du at overspising er den mest utbredte spiseforstyrrelsen i Norge?  Foto: All Over Press
OVERSPISING: Visste du at overspising er den mest utbredte spiseforstyrrelsen i Norge? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kommer sliten hjem etter en lang dag på jobb, og slenger deg på sofaen med en stor pose potetgull og 200 gram melkesjokolade.

Trøstespiser du, eller har du faktisk blitt fysisk avhengig av det salte og det søte?

Dette spørsmålet er kjernen i en gryende debatt om hvordan vi skal prøve å forstå hvorfor så mange overspiser og blir overvektige, ifølge Huffington Post.

LES OGSÅ: Besatt av «strong is the new skinny»

Vi bare ha det

I Norge regner man i dag med at rundt 10 prosent av befolkningen har lettere spiseproblemer. Ifølge Folkehelseinsituttet har i tillegg 50.000 jenter og kvinner en form for spiseforstyrrelse.

Det fleste av disse har verken anorexi eller bulimi, men lider av overspising. For mange av dem, blir overspisingen en destruktiv måte å håndtere følelser på.

– Maten får en slags trøstefunksjon, og hjelper ubehagelige eller vonde følelser å «forsvinne» et kort øyeblikk, har psykolog Janne Schiøll, som jobber med behandling av sykelig overvekt ved Norsk idrettsmedisinsk institutt, tidligere fortalt til KK.no.

Men kan det også være slik at noen blir fysisk avhengige av mat?

FYSISK AVHENGIG: Føles det godt etter en dårlig dag eller er faktisk kroppen din blitt avhengig av saltet? Foto: All Over Press
FYSISK AVHENGIG: Føles det godt etter en dårlig dag eller er faktisk kroppen din blitt avhengig av saltet? Foto: All Over Press Vis mer

En som mener det, er pyskolog og professor Ashley Gearhardt ved University of Michigan.

Og da er det spesielt fet mat og snop med masse salt, fett og sukker det dreier seg om - ikke rødbeter, røde bønner og stangselleri.

- Når jeg sitter i et rom med klienter, hører jeg aldri noen si at de bare ha brokkoli og blomkål, sier hun til Huffington Post.

LES OGSÅ: Maten du kan trøstespise med god samvittighet

- Som å være alkoholiker

Gearhardt sammenligner de som sliter med overspising og matavhengighet, med alkoholikere som gjør alt de kan for å prøve å kontrollere uvanene sine.

- Ofte vil de prøve å ha sine egne regler, som at jeg skal ikke drikke før klokken fem, eller jeg skal drikke et glass vann mellom hver drink, sier hun.

SJOKOHOLIKER: Er det vanskelig å la sjokoladen ligge?  Foto: All Over Press
SJOKOHOLIKER: Er det vanskelig å la sjokoladen ligge? Foto: All Over Press Vis mer

Men når de først begynner å drikke, er virkningen av alkoholen så intens at det blir vanskelig å kontrollere seg, og noe av det samme kan skje med mat. I det øyeblikket du hiver i deg det første potetgullflaket, så er du igang.

For overinntak av mat med et høyt innhold av fett, salt og sukker i seg, kan skape avhengighetslignende tilstander i hjernen.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt søtsuget

Gir oss lykkefølelse

Smaken av disse matvarene er heller ikke den eneste grunnen til at vi liker det.

– Sammensetningen fører til rask blodsukkerøkning, og vi får en økning i serotoninutskillelsen i hjernen. Det gir en lykkefølelse, sier Judith Wurtman, tidligere direktør for forskningsprogrammet for kvinnehelse ved Massachusetts Institute of Technology Clinical Research Center, i denne saken.

Og jo høyrere nivåer av serotonin, jo mer fornøyd føler du deg. Men etter rask blodsukkerstigning, synker det like raskt, sammen med humøret, som igjen gir økt behov for trøstespising.

Ble nylig en diagnose

En overspisingslidelse kjennetegnes ifølge Folkehelseinstituttet av at man mister kontrollen når man spiser, og ikke klarer å stoppe.

De vanligste tegnene er:

  • Du spiser raskere enn det som er vanlig.
  • Du spiser selv om du ikke er sulten.
  • Du slutter først når du kjenner deg ubehagelig mett.

 

– Siden 2013 har overspisingslidelse vært en egen offisiell diagnose, på linje med anoreksi og bulimi, har lege og spesialist i psykiatri, Marianne Hatle, tidligere fortalt til KK.no.

Hatle er leder for Spiseforstyrrelsesklinikken, og har de siste årene opplevd en økning av pasienter med overspisingslidelser.

Nettopp derfor er det også viktig å finne ut mer om årsaken og se om det finnes flere forklaringer.

- Når vi ser på forskningen som viser hvordan hjernen reagerer på hurtigmat, ser vi bare at det er viktig å fortsette å forske på dette, for bedre å forstå hvordan mat potensielt kan ha en negativ effekt på samfunnet, sier Gearhardt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer