Matvarer:

Derfor skal du ikke vaske frukten rett etter handleturen

Og 15 andre tips som sikrer at maten varer lenger.

I KJØLESKAPET ELLER IKKE? - Oppbevarer du matvarer riktig, holder matvarene også lenger. På denne måten kaster du mindre mat. Dette er et godt bærekraftig tiltak og godt for lommeboken, sier eksperten. FOTO: NTB
I KJØLESKAPET ELLER IKKE? - Oppbevarer du matvarer riktig, holder matvarene også lenger. På denne måten kaster du mindre mat. Dette er et godt bærekraftig tiltak og godt for lommeboken, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Tenker du over hvor du oppbevarer matvarene dine, og hvor stor betydning det faktisk har?

Noen av oss legger alt i kjøleskapet, for eksempel egg, pålegg, frukt, pasta og brød. Andre legger det meste i kjøkkenskapet eller rett på kjøkkenbenken, og ender opp med å kaste mye som blir dårlig i løpet av kort tid.

Både for miljøet og for lommeboken er det en fordel av maten vår varer lenge, og at den ikke må kastes etter kort tid. Men for å få til det er det helt avgjørende at du vet hvordan du bør oppbevare de ulike matvarene for å få de til å vare lenger.

Skal brød legges i kjøleskapet? Skal frukt og bær skylles med en gang du kommer hjem fra butikken? Og hva med pasta?

Forlenger holdbarheten

- Det er viktig å oppbevare matvarer riktig av flere grunner. Feil oppbevaring reduserer holdbarheten og gjør at maten kanskje må kastes før den er oppspist. Kasting av mat er en stor kilde til matsvinn, og matsvinn er en stor kilde til klimaproblemene vi står overfor.

Det sier Eva Narten Høberg, som er forsker ved NIBIO - norsk institutt for bioøkonomi, til KK.

Ved å redusere matsvinn er du med på å redusere utslipp av klimagasser.

- Det er også av etiske grunner svært viktig å ta vare på maten som produseres. Mat er ingen selvfølge, og respekt for maten og de som har produsert den bør komme til uttrykk ved at vi behandler maten riktig, sier Høberg.

KJØLESKAPET ER VIKTIG: Kjøleskapet er viktig for korttidsoppbevaring av mat, ifølge eksperten.
KJØLESKAPET ER VIKTIG: Kjøleskapet er viktig for korttidsoppbevaring av mat, ifølge eksperten. Vis mer

Bruk kjøleskapet

Et annet moment er at maten skal være trygg å spise. Feil oppbevaring av mat gjør at skadelige mikroorganismer lettere angriper maten. Da kan vi bli syke om vi spiser den.

- En god regel er å oppbevare maten i kjøletemperatur, mellom 0 og 4 grader celsius. Kjøleskapet er derfor viktig for kortidsoppbevaring av mat, sier Høberg.

Videre er det viktig å dekke til maten så den ikke blir forringet av oksygen og lys, og ikke blir forurenset. Vakuumpakking er en metode som øker holdbarheten.

- Sørg ellers for at matrester etter middagen avkjøles raskt og settes i kjøletemperatur. Avkjøling i vannbad gjør at temperaturen i en varm middagsrett senkes raskt, og dermed kan settes raskt inn i kjøleskapet uten å avgi varme i kjøleskapet, råder hun.

VIKTIG MED TETTE BEHOLDERE: Tørrmat bør oppbevares i tette beholdere og i tørre skap.
VIKTIG MED TETTE BEHOLDERE: Tørrmat bør oppbevares i tette beholdere og i tørre skap. Vis mer

16 gode tips

Tasty.co har samlet 16 gode tips som kan forlenge holdbarheten på maten din:

1. Oppbevar sitroner i kjøleskapet, ikke på kjøkkenbenken.

2. Ta osten ut av plastfolien den kom i, og pakk den heller inn i bakepapir slik at den kan puste og vare lenger.

3. Oppbevar salat i kjøleskapet sammen med et papirhåndkle. Papirhåndkleet absorberer overflødig fuktighet, noe som forhindrer at salaten blir bløt over tid, og det forlenger holdbarheten.

4. Frys urter som er i ferd med å visne i olivenolje. Bruk dem deretter i retter som krever olje som det første trinnet, som gryteretter eller supper.

5. Eller frys ned restene i et isbitbrett, og bruk det i oppskrifter som krever litt væske for å gi smak til slutt, som pastasauser.

6. Lag puré av alle grønnsaker som begynner å bli vasne (som grønnkål eller spinat), og frys dem deretter ned til smoothie-beholdere.

7. Legg bær, frukt og grønnsaker i gode beholdere.

8. Oppbevar naturlig nøttesmør opp-ned. Da vil oljen som naturlig samler seg på toppen i stedet jobbe seg til bunnen.

9. Lær deg de ulike sonene i kjøleskapet ditt, og bruk dem til å organisere kjøleskapet riktig.

10. Dobbeltsjekk temperaturen i kjøleskapet ditt. Hvis kjøleskapet ditt er for varmt eller for kaldt, spiller det ingen rolle hvor godt det er organisert. Maten vil fortsatt bli ødelagt.

11. Frys rester av tomatpuré i små biter.

12. Ikke la hermetikkrester ligge i boksen. Hvis du åpner en hermetisk vare, som bønner, tunfisk eller tomater, men ikke bruker alt, sørg for å oppbevare restene i en separat beholder. Å bruke samme beholder kan påvirke smaken negativt.

13. Oppbevar urter oppreist i vann. Hvis du har plass på kjøkkenbenken, er dette den beste måten å sikre maksimal friskhet på.

14. Frys kjøtt hvis du ikke skal spise det med en gang.

15. Ikke vask produkter før det er på tide å spise de. Hvis du forhåndsvasker all frukt og grønnsaker når du kommer hjem fra butikken, kan fuktigheten gjøre at de mugner eller råtner raskere.

16. Og til slutt, frys limejuice i ferdige margarita-startere.

IKKE VASK FRUKTEN: Hvis du forhåndsvasker all frukt og grønnsaker når du kommer hjem fra butikken, kan fuktigheten gjøre at de mugner eller råtner raskere. FOTO: NTB
IKKE VASK FRUKTEN: Hvis du forhåndsvasker all frukt og grønnsaker når du kommer hjem fra butikken, kan fuktigheten gjøre at de mugner eller råtner raskere. FOTO: NTB Vis mer

Du kan spare mye penger

- Oppbevarer du matvarer riktig, holder matvarene også lenger. På denne måten kaster du mindre mat. Dette er et godt bærekraftig tiltak og godt for lommeboken.

Det sier Thea Olsen, som er forbrukerøkonom i Danske Bank, til KK.

Har du mulighet til å oppbevare mat på en god måte har du også anledning til å gjøre et par større handlerunder enn mange små.

- På den måten unngår du å handle med deg ekstra unødvendige varer som du kjøper på impuls der og da, sier Olsen.

INGEN SELVFØLGE: - Mat er ingen selvfølge, og respekt for maten og de som har produsert den bør komme til uttrykk ved at vi behandler maten riktig, sier Høberg.
INGEN SELVFØLGE: - Mat er ingen selvfølge, og respekt for maten og de som har produsert den bør komme til uttrykk ved at vi behandler maten riktig, sier Høberg. Vis mer

Tørrmat holder seg lenge

Mat som er tørr er i seg selv er meget holdbar. Dette er fordi vann er livsviktig, ikke bare for oss, men også for de nedbrytende mikroorganismene.

- Når vannet er fjernet fra en råvare er den svært holdbar så lenge den ikke tiltrekker ny fuktighet, forklarer Høberg.

Derfor er oppbevaring av tørrmat i tette beholdere og i tørre skap viktig. Eksempler på slik tørrmat er knekkebrød, flatbrød, tørket pasta, mel, korn og andre typiske tørre varer.

Tørking av råvarer er for øvrig den eldste formen for konservering, som vi blant annet kjenner fra tørrfisk og vårt eldste brød, flatbrødet.

Mat som aldri går ut på dato

Det er ellers viktig å ha kunnskap om hva som forlenger holdbarheten til maten.

- Noen matvarer går så godt som aldri ut på dato, i den forstand at maten blir farlig å spise. Dette gjelder blant annet honning, syltetøy og råvarer som er lagt ned i syre, for eksempel sylteagurker og syltede rødbeter, forklarer Høberg.

Fermenterte grønnsaker, som sauerkraut, er også holdbare av samme grunn. Syrnede melkeprodukter som kulturmelk, rømme og yoghurt langt mer holdbare enn fersk melk.

- Spekemat er også svært holdbart siden vannaktiviteten er lav i disse produktene. Dette skyldes ofte en kombinasjon av tørking og salting i tillegg til selve spekeprosessen, forklarer forskeren.

Stor forskjell på «best før» og «holdbar til»

Husk at det er stor forskjell på «best før» og «holdbar til». Husk også at det er god margin på produktene, og at de nedbrytende mikroorganismene ikke er programmert til å angripe på en viss dato.

- Vi har fått sanser fra naturens side som skal hjelpe oss til å bedømme om maten er trygg å spise, som lukt, smak, syn. Men vi må ha erfaring og kunnskap for å bedømme rett, sier Høberg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer