Vin

Derfor smaker vinen vondt

Her er de tre vanligste feilene.

FRUKTLUKTENE DU VIL UNNGÅ: Hvis vinen lukter brunt eple eller brun banan er det et dårlig tegn. Foto: Alex Shadrin - Fotolia
FRUKTLUKTENE DU VIL UNNGÅ: Hvis vinen lukter brunt eple eller brun banan er det et dårlig tegn. Foto: Alex Shadrin - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger smaker ikke vinen slik den skal. Det kan være tre grunner til det, ifølge Vinmonopolet.

LES OGSÅ: Dette avslører kaloriinnholdet i vinen

Korkfeil

Du har helt sikkert hørt om vin som har korkfeil. Det skyldes vanligvis bakterier som er i eller på korken. Da vil vinen lukte som muggen kjeller, støv, jord eller lignende.

Korkfeil vil gi dårlig ettersmak og får vinen til å virke «flat og tam», men visste du at vin med skrukork eller pappvin også kan ha korkfeil?

- Ja, det kan den i teorien. Det er ikke korken i seg selv som gir det som minner om lukten av litt muggen kjeller, papp og jord. Det er bakterier i korken som danner disse forbindelsene og de kan også finnes på utstyr som har blitt brukt for å oppbevare druene, mosten og den ferdige vinen, sier Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver ved Vinmonopolets kommunikasjonsavdeling, til KK.no.

Blant vinkjennere blir korkfeil kalt for TCA.

- Du må lukte på vinen for å kjenne om den har korkfeil, eller TCA. Det er med andre ord ikke noe poeng å lukte på korken. Det er jo ikke korken som skal drikkes, påpeker Roås Stueland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer