Noen ganger smaker ikke vinen slik den skal. Det kan være tre grunner til det, ifølge Vinmonopolet.
LES OGSÅ: Dette avslører kaloriinnholdet i vinen
Korkfeil
Du har helt sikkert hørt om vin som har korkfeil. Det skyldes vanligvis bakterier som er i eller på korken. Da vil vinen lukte som muggen kjeller, støv, jord eller lignende.
Korkfeil vil gi dårlig ettersmak og får vinen til å virke «flat og tam», men visste du at vin med skrukork eller pappvin også kan ha korkfeil?
- Ja, det kan den i teorien. Det er ikke korken i seg selv som gir det som minner om lukten av litt muggen kjeller, papp og jord. Det er bakterier i korken som danner disse forbindelsene og de kan også finnes på utstyr som har blitt brukt for å oppbevare druene, mosten og den ferdige vinen, sier Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver ved Vinmonopolets kommunikasjonsavdeling, til KK.no.

Blant vinkjennere blir korkfeil kalt for TCA.
- Du må lukte på vinen for å kjenne om den har korkfeil, eller TCA. Det er med andre ord ikke noe poeng å lukte på korken. Det er jo ikke korken som skal drikkes, påpeker Roås Stueland.
Grunnen til at vin med skrukork kan få korkfeil kan skyldes fatlagring eller dårlig hygiene i vinkjelleren.
LES OGSÅ: Få vinen til å smake enda bedre
Oksidert vin
Dette kan skje når vinen har vært i kontakt med luft under produksjonen, eller etter at den er tappet på flaske eller kartong.
Hvis vinen din lukter som epleskrott, neglelakkfjerner eller eddik, skyldes det nok at den er oksidert. Ifølge Vinmonopolet er det alltid litt eddik i vin, men vi har ulike grenser for hvor mye eddik vi aksepterer i vinen.
Overlagret vin

Når vinen har blitt for gammel blir den omtalt som overlagret. Den er ikke farlig å drikke, men duft og aroma er vesentlig redusert, ifølge Vinmonopolet. Vinen vil dessuten virke flat og kjedelig.
- Vin som har blitt for gammel smaker som frukt som har ligget for lenge og blitt litt brun. Lukter det tydelig brunt eple eller brun banan er det fare på ferde. Andre tegn kan være lukten av aceton eller neglelakkfjerner. Rødviner kan få noe som minner om pølsevann og kjip buljong, forteller Roås Stueland.
Men gammel vin trenger ikke alltid å være negativt.
- Gammel vin kan også være utviklet på en fin måte. Da kan du lukte mange forskjellige aromaer i den og det er ikke bare fruktighet lenger. Da kan du si at vinen har blitt kompleks. Det er bra, forklarer han.
LES OGSÅ: Slik åpner du vinflasken uten opptrekker
Så lenge holder en vinflaske seg
Hvor lenge vin på flaske holder seg avhenger av vintype, flaskestørrelse, lukkemekanisme og lagringsforhold.
- Om vinen står et egnet sted, hvor det er mørkt og kjølig mellom 10 til 15 grader, mener jeg at de fleste viner på flaske kan holde seg i nærmere to år. Men det er viktig å ha i bakhodet at vinen vil endre seg i løpet av denne tiden, forteller Roås Stueland.
Vin på kartong er laget for å drikkes og ikke lagres. Generelt bør en uåpnet pappvin drikkes innen 6-12 måneder, ifølge eksperten. Har du først åpnentkartongvinen kan den holde fra seks til åtte uker.
- Vin utvikler seg sakte med sikkert om den står kjølig og mørkt. Den blir ikke udrikkelig fra en dag til en annen, men du må regne med at den smaker litt annerledes etter nesten ett år på boksen, sier han.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om rødvin
- Smaken er det viktigste
Hvis du synes vinen du har kjøpt smaker dårlig, får du bytte den uten kvittering hvis du har kjøpt den på Vinmonopolet.
- Uansett om vinen er på flaske eller boks, og om den har vært lagret i noen år eller nettopp blir kjøpt på Vinmonopolet, er det smaken som er det viktigste. Både nytappet og lagret vin kan ha feil, forklarer Roås Stueland.
Er det noen vintyper som det aldri/sjelden er feil på?
- Nei, men vin med skrukork har nok sjeldnere feil fordi det kommer lite oksygen til vinen og fordi én av kildene til TCA (korksmak) er fjernet, opplyser han.