Dessert

Desserten som smaker jul

DESSERT: Noe å servere gjestene i jula? FOTO: Stine Christiansen
DESSERT: Noe å servere gjestene i jula? FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Publisert

Juleostekake med pepperkakebunn

Til 8 personer
Tid: 75 min
Avkjøling: Minst 8 timer

Ingredienser
Pepperkakebunn

250 g pepperkaker
125 g smør
1/4 ts salt
1 springform, ca. 20 cm i diameter
lagkakeplast

Ostekrem
4 plater gelatin
½ vaniljestang
125 g sukker
1 usprøytet appelsin
2½ dl kremfløte
200 g kremost naturell
200 g crème fraîche lett

Appelsingelé
3 gelatinplater
2 dl ferskpresset appelsinsaft

Syltede appelsinskiver
1 usprøytet appelsin
½ vaniljestang
100 g vann
85 g sukker

Pynt
25 g ristede mandler
eventuelt spiselig gullstøv

Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et genialt triks for å svoren ekstra sprø. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

1. Pepperkakebunn: Knus pepper­kakene til smuler i en blender eller foodprocessor. Smelt smøret i en kjele, og rør det sammen med pepperkakesmulene og salt i en bolle. Legg bakepapir i bunnen av springformen, og fest lagkake­plast langs innsiden av formen.
2. Hell pepperkakeblandingen i formen, og press den ut i bunnen i et jevnt lag med fingrene. Sett formen i kjøleskapet.
3. Ostekrem: Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann i ca. 10 minutter. Del vaniljestangen i to på langs med en skarp kniv, skrap ut frøene og mos dem sammen med litt sukker med en teskje. Riv skallet av appelsinen fint med et rivjern, og sett resten av appelsinen til side.
4. Bland vaniljesukker, sukker, finrevet appelsinskall og fløte i en bolle, og pisk det til lett krem med en elektrisk visp. Pisk krem­ost og crème fraîche sammen i en annen bolle med en visp, og vend det forsiktig inn i kremen.
5. Press appelsinen, og varm langsomt opp appelsinsaften til kokepunktet i en kjele. Klem gelatinplatene fri for vann, og rør dem ut i den varme appelsin­saften til de er helt oppløst. ­Avkjøl gelatinblandingen litt, og vend deretter litt av ostekremen inn i den for å kjøle den litt mer ned. Vend deretter gelatinblandingen forsiktig inn i resten av ostekremen, og rør det sammen til en jevn masse. Fordel forsiktig kremen over pepperkakebunnen, dekk formen med plastfolie, og sett den i kjøleskapet i minst 6 timer, gjerne til neste dag.
6. Appelsingelé: Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann i ca. 10 minutter. Varm appelsinsaften til kokepunktet i en kjele. Ta kjelen av varmen. Ta gelatinplatene opp av vannet og løs dem opp i den varme appelsin­saften. Avkjøl geleen i romtemperatur til den er lillefinger­varm. Hell forsiktig geleen over ostekremen i springformen, slik at den fordeles jevnt, og sett den tilbake i kjøleskapet i minst 2 timer, til geleen er helt stivnet.
7. Syltede appelsinskiver: Skyll appelsinen, og skjær den i tynne skiver. Kok opp vann i en kjele, tilsett appelsinskivene, og kok i ca. 1 minutt. La dem dryppe av.
8. Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut kornene. Kok opp vaniljefrø, vann og sukker i en kjele. Legg appelsinskivene i sukkerlaken, og la dem småkoke ved lav varme i 20 minutter. Ta kjelen av varmen. La appelsinskiver og sukkerlake avkjøles, hell alt i en beholder med lokk, og oppbevar det kjølig til servering.
9. Pynt: Hakk mandlene grovt. Ta ostekaken ut av formen, fjern lag­kakeplasten forsiktig, og plasser kaken på et serveringsfat. Pynt toppen med de syltede appelsin­skivene, de hakkede mandlene og eventuelt spiselig gullstøv.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet