Mattrygghet:

Det viktigste du gjør for å ikke bli dårlig av matrester

- Hjelper ikke å lukte eller smake på maten først, sier eksperten.

MATTRYGGHET: - Hvis du vet at risen eller pastaen har stått i romtemperatur i flere timer, bør den kastes, sier eksperten. Foto: NTB.
MATTRYGGHET: - Hvis du vet at risen eller pastaen har stått i romtemperatur i flere timer, bør den kastes, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Du har garantert hørt om at kokt ris og pasta som blir stående i romtemperatur utvikler bakterier som kan gjøre deg dårlig. Det er grunnen til at du bør unngå å ha rester av pasta og ris i matboksen eller som niste i tursekken.

Mange av oss unngår derfor å spise alle slike matrester, og kaster alt med en gang måltidet er over.

Men er det virkelig nødvendig?

Ifølge norske eksperter er det fullt mulig å sørge for at maten er trygg å spise dagen etter, og til og med flere dager etter at den ble kokt.

Med enkle grep kan du altså unngå å bli matforgiftet av ris- og pastarester, og du kan ta et mer miljøvennlig valg om å ta vare på matrestene.

TA VARE PÅ MATEN: - Hvis vi skal få en mer bærekraftig fremtid må alle sørge for at de kaster mindre mat, sier eksperten. Foto: NTB.
TA VARE PÅ MATEN: - Hvis vi skal få en mer bærekraftig fremtid må alle sørge for at de kaster mindre mat, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Ikke lag for mye mat

Mattilsynet anbefaler at du bare lager den mengden ris og pasta du trenger til hvert måltid. Dersom du likevel får litt til overs, er det viktig å vite at det kan vokse to typer bakterier i maten som kan gjøre deg syk dersom den får stå i romtemperatur.

- Begge giftstoffene kan gjøre deg alvorlig syk og det har vært dødsfall i utlandet på grunn av slik matforgiftning. Verken bakteriene eller giftstoffene deres har lukt eller smak. Det hjelper derfor ikke å lukte eller smake på maten først.

Det sier Catherine Signe Svindland, som er seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet ved Mattilsynet, til KK.

Viktig at det kjøles ned raskt

Hvis du vil ta vare på matrestene er det aller viktigste at kokt ris og pasta kjøles ned raskt.

Det kan gjøres ved å putte den i mindre beholdere før den settes kaldt. Du kan ikke la risen vente i kjelen mens du spiser middagen først, for da vil nedkjølingen ta for lang tid.

- Dersom du bruker risen for eksempel i en salat eller annen lunsjmat, må salaten oppbevares i kjøleskaptemperatur frem til du skal spise den. Det hjelper ikke å varmebehandle risen på nytt, det kan gi høyere nivåer av giftstoffer. Det hjelper heller ikke å fryse ned risen, da bakterien og giftstoffene deres overlever frysing, sier Svindland.

LA MATEN STÅ KALDT: - Det er viktig å huske på at dersom du tar maten inn og ut av kjøleskapet flere ganger, vil det totalt bli mye tid i romtemperatur, sier eksperten. Foto: NTB.
LA MATEN STÅ KALDT: - Det er viktig å huske på at dersom du tar maten inn og ut av kjøleskapet flere ganger, vil det totalt bli mye tid i romtemperatur, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

- Produserer en bakteriegift

- Når vi koker pasta vil bakteriene overleve og deretter våkne til live når pastaen blir nedkjølt. Romtemperatur er en utmerket temperatur for disse bakteriene å vokse i, og da produserer de en gift som kan gi oppkast. Bakteriene kan også følge med maten ned i tarmen der de forårsaker en infeksjon som gir symptomer i form av diaré.

Det sier Marina Elisabeth Aspholm, som er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, til KK.

For å beskytte deg selv mot denne formen for matforgiftning bør du ikke la pasta, ris, grøt og gryteretter stå framme på kjøkkenbenken over lenger tid.

- Det er viktig å huske på at dersom du tar maten inn og ut av kjøleskapet flere ganger, vil det totalt bli mye tid i romtemperatur. Når du skal kjøle ned matrester bør du kjøle det ned i små porsjoner, slik at det raskt blir nedkjølt og bakterier ikke får mulighet å vokse og produsere bakteriegift, råder Aspholm.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

Det er likevel viktig å ikke sette varm mat rett inn i kjøleskapet, for det kan gi en økning i temperaturen i kjøleskapet.

- Om høsten og vinteren kan du heller sette gryten eller formen med matrester på terrassen eller balkongen for å kjøle det ned, men husk å sette på lokket. Et annet tips er å ikke lage mer mat enn du spiser. Hvis vi skal få en mer bærekraftig fremtid må alle sørge for at de kaster mindre mat, sier hun.

MATRESTER: Dersom kjøleskapet ditt holder 4 – 6 grader kan risen og pastaen stå i noen dager i kjøleskapet dersom den har vært kjølt ned hurtig først. Foto: NTB.
MATRESTER: Dersom kjøleskapet ditt holder 4 – 6 grader kan risen og pastaen stå i noen dager i kjøleskapet dersom den har vært kjølt ned hurtig først. Foto: NTB. Vis mer

Dette skjer med pastarestene

Den typen matforgiftning som vi forbinder med pasta og ris som har stått på kjøkkenbenken over tid, forårsakes av en type bakterie som naturlig finnes overalt i jord og på dødt plantemateriale. Når disse bakteriene ikke vokser, befinner de seg i en type dvaletilstand som vi kaller sporer.

Disse sporene er ekstremt motstandsdyktige mot påkjenninger i miljøet slik som UV-stråling, koking og tørking. Det gjør at sporene kan overleve i tørket pasta og ris mens alle andre konkurrerende bakterier dør.

- I hvilke tilfeller bør man ikke spise slike matrester?

- Hvis du vet at risen eller pastaen har stått i romtemperatur i 6 timer eller mer, bør den kastes. Du vil ikke kunne kjenne på smaken eller lukten om den inneholder bakterier som kan gi deg oppkast eller diaré, forklarer Aspholm.

Kan stå noen dager i kjøleskapet

- Dersom kjøleskapet ditt holder 4 – 6 grader kan risen og pastaen stå i noen dager i kjøleskapet dersom den har vært kjølt ned hurtig først, sier Svindland.

Giftstoffene blir ikke borte under kjøling, det er derfor viktig at bakteriene ikke får vokse lenge i romtemperatur først. Det er også viktig at kjøleskapet ikke er for fullt.

Det er lurt å kontrollere om kjøleskapet ditt er kaldt nok. Det kan du teste ved å sette et glass vann i kjøleskapet med et termometer i over natten. Etter hvert vil ikke pastaen lengre smake godt og det vil kunne bli muggvekst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer