Stilken på grønnsaker

Dette bør du ikke gjøre

Kaster du stilken? Det bør du ikke gjøre!

STILKEN PÅ GRØNNSAKER: Kaster du stilken på brokkolien? Foto: NTB Scanpix
STILKEN PÅ GRØNNSAKER: Kaster du stilken på brokkolien? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en av dem som skjærer vekk stilken på grønnsaker som for eksempel blomkål og brokkoli? Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva du kan og bør spise, og ikke.

Men i de aller fleste tilfeller, kan du med fordel bruke stilken.

- Du kan helt klart bruke stilken til grønnsaker til mye godt. Brokkolistilken kaster jeg aldri - den brukes i en smoothie, hakket i biter og stekt i litt smør, så i en omelett. Eller i gryter og lignende. Det er mye smak i brokkolistilken - noen beskriver smaken som en blanding av brokkoli og asparges, forklarer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i opplysningskontoret for frukt og grønt.

De første små bladene på blomkålen kan også ha veldig god smak.

Kan bruke gulrotstilken

Iselin tipser om å bruke stilken, som de kaller gress, på buntgulrot når den er i sesong.

- Den er helt topp å bruke, perfekt i gryter og supper. Fin smakstilsetning. Rødbetblader er også veldig godt, og kan brukes på samme måte som spinat og grønnkål. Godt etter et par minutter i stekepannen.

Ifølge Iselin kan du bruke stilken på alle «buntevarer».

- Når selleriroten kommer som bunt må du gjerne tørke stilken og bruke som smakstilsetning om du vil. Tomatstilk gir også en god smak å koke sammen med sausen, tipser hun.

ERNÆRINGSRÅDGIVER: Iselin Bogstrand Sagen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
ERNÆRINGSRÅDGIVER: Iselin Bogstrand Sagen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Vis mer

Stilk på urter

De fleste urter har veldig mye god smak i stilken, mener Iselin.

- Korianderstilker gir god smak. Lager du pesto ville jeg brukt både stilk og blader på basilikumen, men skal du ha frisk basilikum som topping på en caprese-salat for eksempel, bruker du gjerne bare bladene.

Men du bør ikke bruke stilken på absolutt alle urter:

- Timianstilken kan fort bli trevlete. Du kan tilsette en hel bunt med timian som smakstilsetning i for eksempel gryter, men det anbefales da å ta dem ut før servering, og eventuelt bruke kun bladene. Det samme gjelder for oregano.

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer

Unngå dette

- Er det noen stilker man bør unngå å spise?

- Nei, jeg kommer ikke på noen stilker som ikke bør spises, men stilk på frukt er ikke så godt, mener Iselin.

I de fleste tilfeller kan man spise bladene på grønnsaker, men du bør ikke spise rabarbrablader.

- Her er det stilken som er spiselig. Rabarbra er en frisk og god fristelse når den tid kommer, men bladene inneholder for høye nivåer av oksalsyre til at de skal spises, sier Iselin.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet