Riskrem

Dette visste du garantert ikke at du kan bruke riskremen til!

Her er to deilige desserter du kan lage med riskrem-restene.

RISKREM: Her får du oppskriften på to desserter du kan lage med riskrem-restene. FOTO: NTB
RISKREM: Her får du oppskriften på to desserter du kan lage med riskrem-restene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kremboller à la riskrem

Til ca. 12 stk.

Ingredienser
Bunn

150 g marsipan
1 ts mandelessens
50 g rismel, fullkorn
2 ss eggehvite
2–4 ss melis + litt ekstra til utkjevling

Krem
1 vaniljestang
0,6 dl vann
175 g sukker
75 g glukosesirup
100 g eggehviter (fra ca. 3–4 egg)
1 ss sukker

Overtrekk
400 g hvit sjokolade
1 ss smør
50 g mandelsplitter

1. Bunn: Skru ovnen på 180°. Elt alle ingrediensene sammen til en ensartet masse. Dryss litt melis på benkeplaten, og kjevle deretter ut marsipanmassen i melisdrysset til den er ca. 4 mm tykk. Bruk en utstikkerform med en diameter på 4–5 cm til å stikke ut bunner. Legg dem på en stekeplate dekt med bakepapir, og stek dem i ovnen i 5–7 minutter, til de er gyllenbrune. Ta dem ut, og la dem avkjøles.
2. Krem: Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Kok vaniljefrø, vann, sukker og glukosesirup sammen i en kasserolle til sukkerlaken er 117°, bruk et sukkertermometer. Pisk eggehviter og sukker sammen i en bolle med en elektrisk pisker til konsistensen er myk. Hell sukkerlaken i eggemassen i en tynn stråle under pisking, og pisk videre i ca. 10 minutter, til konsistensen er seig og luftig. Fyll kremen i en sprøytepose, klipp et hull på 1 ½ cm i enden, og sprøyt kremen ut på marsipanbunnene. La kremen sette seg.
3. Overtrekk: Smelt sjokolade og smør i en skål over vannbad. Ta sjokoladen av varmen når 2/3 av den er smeltet, og la resten smelte mens du rører forsiktig med en slikkepott. Rist mandelsplittene lett på en tørr panne. Dypp krembollene i sjokoladen når den har romtemperatur, så all kremen og litt av bunnen dekkes. Hold dem med toppen ned i noen sekunder, så overskytende sjokolade drypper av. Plasser dem på en rist, dryss litt mandelsplitter over, og server når sjokoladen har størknet.

Hvis krembollene ikke skal spises med en gang, er det best å oppbevare dem i en lufttett boks i kjøleskapet. FOTO: Stine Christiansen
Hvis krembollene ikke skal spises med en gang, er det best å oppbevare dem i en lufttett boks i kjøleskapet. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Riskremis

Til 1 liter is

Ingredienser
1 ½ dl vann
100 g grøtris
7 ½ dl helmelk
1 klype fint salt
50 g mandler, uten skall
6 eggeplommer
150 g sukker
2 ss glukosesirup
2 ss hvit sherry eller portvin
5 dl kremfløte
100 g hvit sjokolade

1. Kok opp vann og grøtris, og la det småkoke under lokk i et par minutter ved svak varme. Tilsett melk og salt, og kok risgrøten ved svak varme under lokk. Rør i grøten cirka hvert 5. minutt så den ikke brenner seg. Ta grøten av varmen når den er ferdig, og sett den kjølig. Hakk mandlene fint, og rist dem på en tørr panne ved svak varme til de er lett gylne. Sett dem til side.
2. Ha den avkjølte risgrøten i en food processor eller blender, og kjør til alle riskornene er borte og den har fått en kremete konsistens. Da unngår du å få små, harde kuler i isen etter at den er ferdig fryst.
3. Pisk eggeplommer, sukker og glukosesirup sammen i en bolle med en elektrisk pisker i 6–8 minutter, til eggemassen er helt hvit og skummende og sukkeret er oppløst. Vend sherry, mandler og risgrøt i eggemassen. Pisk fløten til myk krem i en annen bolle med en elektrisk pisker, og vend forsiktig fløtekremen i risgrøtblandingen. Hell iskremen i en frysebeholder med lokk, og sett iskremen i fryseren i minst 8 timer, gjerne natten over. Ta isen ut av fryseren, og sett den i kjøleskapet i 30 minutter før den skal serveres. Server med flak av hvit sjokolade.

Vil du gjøre riskremisen enda mer julete, kan du toppe den med syltede kirsebær. FOTO: Stine Christiansen
Vil du gjøre riskremisen enda mer julete, kan du toppe den med syltede kirsebær. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer