For noen tiår siden gjorde sushi, som for øvrig betyr «sur ris», sitt inntog i landet som noe eksotisk og eksklusivt. Noe man tenkte at var for fiffen og kanskje litt farlig? For hvem hadde vel tenkt at man skulle spise rå fisk?
Ifølge Aftenposten åpnet den første sushirestauranten i Oslo i 1985, men først 20 år senere ble de første bitene solgt over disk i butikk.
I dag er bildet noe helt annet. Det finnes én (eller flere) sushiplasser på hvert gatehjørne. Selv i bygdene er det ikke sjeldent å finne restauranter som tilbyr den japanske retten. Matbutikkene selger nå, som ved en selvfølge, ferdige brett med nigiri og maki med ingefær og wasabi. Og i tillegg er det blitt vanlig å lage det selv hjemme. Det er blitt like vanlig som pizza og taco.

Slik redder du maten hvis den er for salt
Klebrigheten er vesentlig
I takt med dette har selvsagt også ingredienser til sushi blitt allemannseie og noe man finner i vanlige matbutikker. Mange kjøper nok helst de vanligste ingrediensene, som soyasaus, ingefær, wasabi og den fisken eller skalldyrene man foretrekker. Og selvsagt sushiris.
Eller er det en selvfølge? Flere og flere sverger til bruk at grøtris og at det skal fungere like godt. Dette ser vi både på TikTok og på matblogger. Men om det er sant, har vi hørt med ernæringsfysiolog, Pia Gaardhol Sætre om.
Hun forteller at rundkornet ris er den typen man anbefaler å bruke til sushi på grunn av klebrigheten. Noe som er vesentlig i sushikokking.
– Både grøtris og sushiris er rundkornet polert, hvit ris. Når man polerer risen fjerner man det næringsrike skallet på risen, og sitter igjen med rent karbohydrat. Siden denne prosessen gjøres med både grøtris og sushiris er det er derfor lite som skiller de næringsmessig.
Også Kristoffer Tvilde, som driver Instagramkontoen @krisslovesfood sverger til bruk av grøtris. Han er også aktuell med boken Sparekokeboka i disse dager. Se videoen under:

Mange glemmer dette før de koker risen
Sunnere med sushiris?
Så det er altså lite forskjell i kvalitet på de to ristypene, men er den ene sunnere enn den andre?
Ifølge Sætre går det også nesten for det samme. Hun sier at kalori-, fiber- og proteininnhold er relativt likt hos begge.
Hun legger til at dersom man er opptatt av å velge en sunnere ristype til matlagingen, så vil upolert, brun ris eller fullkornsris være bedre. Det er fordi disse variantene inneholder fiber og andre næringsstoffer som jern og B-vitaminer.
– Fullkornsris er derimot ikke godt egnet til sushi fordi den ikke er like klebrig, sier hun og fortsetter:
– Hovedforskjellen mellom grøtris og sushiris handler derfor kanskje ikke mest om næringsinnholdet, men heller produksjonsland, pris og egnethet.

Denne 3-retters menyen kan tilberedes på grillen!
Penger å spare
Hvis man ønsker å gjøre sushien sunnere, sier hun at det er lurt å bruke rå fisk framfor fritert, og å ha ekstra grønnsaker. Feks vårløk, avokado, mango, agurk og kanskje ha edamamebønner som tilbehør.
Økonomisk sett er det faktisk litt å spare på å velge den gode gamle grøtrisen fremfor "nykommeren".
På Oda.no, en matbutikk på nett, koster 1. kg med Geisha Grøtris 40,50 kroner per kilo mens sushiris fra Blue Dragon koster nesten det tredobbelte: 116,80 kroner per kilo.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
