Fryse mat

Disse 6 matvarene bør aldri i fryseren

Det kan ødelegge både smak, konsistens og kanskje føre til en utrivelig rengjøring.

FRYSE MAT: Det er genialt å kunne lagre mat for tiden som kommer, men det er flere ting som ikke egner seg for å fryses ned. FOTO: NTB
FRYSE MAT: Det er genialt å kunne lagre mat for tiden som kommer, men det er flere ting som ikke egner seg for å fryses ned. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I en tid med stigende matpriser og mer oppmerksomhet på bærekraft og mindre matsvinn, er det å kunne fryse ned mat alfa og omega.

Mange driver med såkalt «meal prepping» og fryser ned enkeltmiddager for dager eller uker fremover. Men selv om det er nyttig å kunne fryse ned og det aller meste lar seg gjøre nettopp det, er det enkelte matvarer som man bør styre unna når det kommer til stykket.

Svenske allas.se har laget en liten sak om hva man bør tenke på og her er seks vanlige matvarer som ikke bør fryses:

1. Ferske egg

Det er muligens unødvendig å si at hele egg ikke skal i fryseren, men undertegnede har puttet zalo i oppvaskmaskinen og skal derfor ikke ta noe for gitt.

Så nei, hele og ferske egg skal ikke fryses ned. Væsken i egget ekspanderer ved frysing og skallet kan sprekke. Det blir lite hyggelig rengjøring av sånt.

Har man egg som er i ferd med å bli for gamle, bør man heller piske dem sammen og fryse ned eggerøren i en boks eller form. Perfekt å ta opp senere til en omelett for eksempel.

2. Majones

Majones er helt enkelt en sammensetning av olje og eggeplommer. Det gjør at produktet vil krystallisere seg ved nedfrysing. Resultatet blir derfor en majones som skiller seg når man tiner det igjen. Det samme vil også sannsynligvis skje dersom man prøver å fryse bernaissesaus, men den kan igjen, med litt tålmodighet, reddes ved oppvarming.

3. Kokt pasta

Dette er litt i grenseland- for det går an å fryse kokt pasta, og mange gjør nok det uten å tenke videre over det. Men det er ikke sikkert pastaen blir spesielt god når den tines. Den kan nemlig bli ganske vassen. Fersk, ukokt pasta er derimot helt problemfritt å hive i fryseren.

4. Agurk

Det kommer kanskje ikke som noe sjokk at heller ikke agurk egner seg under nullpunktet. Grunnregelen er at mat som inneholder mye vann helst skal spises så fort som mulig. Ved opptining blir slike matvarer ofte vasne. Så frys ikke ned agurk, og det samme gjelder for salat.

5. Yoghurt, kulturmelk, crème fraiche oga rømme

Yoghurt funker dårlig å fryse ned da den blir kornete og utvannet etter opptining. Det samme gjelder kulturmelk, crème fraiche og rømme.
Men det gjelder kun dersom man har tenkt å bruke produktene slik de er. For bruker man for eksempel kulturmelk i baking, fungerer det godt selv om melken har skilt seg . Det å fryse ned er derfor et lurt triks for å unngå matsvinn.

Vanlig melk går for øvrig helt fint an å fryse ned og kan etter opptining igjen drikkes som den er. Men en melkekartong vil ekspandere litt under frysing så den trenger litt plass.

6. Potet

Å fryse ned potet anbefales ikke da smaken faktisk forandrer seg og konsistensen ofte blir vassen fordi stivelsen i poteten endrer seg.

Å fryse ned potetmos derimot fungerer ofte godt. Spesielt om man tilsetter en smørklatt under oppvarming.

Men hvordan bør man så tine maten før du skal spise den? KK har tidligere skrevet om at det er en kjent myte at man bør tine mat langsomt i kjøleskap.

Svenske forskere i Gøteborg har forsket på tining av frosset mat, og de har konkludert med at den beste måten å tine frossent kjøtt eller fisk er å legge maten i kaldt vann, skriver forskning.no. Matvarene må selvfølgelig være innpakket.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer