Akkurat da vi trodde prisene på mat ikke kunne bli så mye høyere - joda det kunne de.
Tirsdag 1. februar skrus prisene opp med inntil 10 prosent, har dagligvarekjedene og leverandørene selv varslet til NRK.
Det er to ganger i året – 1. februar og 1. juli – prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene justeres.
Butikkene kan også sette opp prisene allerede noen dager før disse datoene.
Det er ennå ikke helt klart hvilke varer som kommer til å stige i pris, men Nortura, som er markedsledende på kjøtt og egg i Norge, er en av matprodusentene som har bekreftet et kraftig prishopp på disse varene, da økte strømutgifter har gitt økte produksjonskostnader.
«Kom deg i butikken nå» uttalte professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole nylig til VG, og mente vi ideelt sett burde storhandle så vi klarer oss fram til påsken.
Alt som har lang holdbarhetsdato, mener han vi kan spare mye penger på å kjøpe før 1. februar.

Sånn gikk det da jeg skulle leve på 200 kroner på en uke

Matprofilens handleliste
Også Kristoffer Tvilde, matprofilen og økonomen mange kjenner som @krisslovesfood på instagram, mener det er lurt å ta noen grep før prisene stiger.
- Fyll på med varer som har lang holdbarhet, sier han og har følgende forslag til handleliste:
- Egg (holdbarhet langt over best før dato)
- Ketchup og sennep
- Hygieneartikler
- Sjokolade, kjeks og potetgull (Vel å merke hvis du klarer å la det ligge i skapet til helgene!)
- Tørrvarer som pasta, mel og ris. Kanskje du nå skal begynne å bake brød selv?
- Kaffe og te
- Frysevarer
Et viktig punkt på Tvildes handleliste, er også dette:
- Det viktig å ikke hamstre for å hamstre. Kjøp varer du vet du bruker. Ellers vil vinninga gå opp i spinninga!

Trebarnsmor: - Slik kan du spare 1300 kr i måneden på barnas matpakke
Stalltips
Selvsagt har også den økonomiske matinfluenseren fått med seg at kjøtt og meieriprodukter trolig vil gå en del opp i pris.
Har du fryser, mener han det spesielt kan være lurt å kjøpe inn ekstra av kjøtt og ost som kan lagres her.
- Riv gjerne opp og lagre i fryseren til topping på lasagne, sier han, og kommer i samme slengen med en annen oppfordring:
- Dette er også en ypperlig anledning til å redusere litt på kjøttforbruket og heller introdusere mer grønnsaker og belgfrukter på middagstallerkenen.
Et siste stalltips fra Tvilde:
- Sjekk tilbudsavisene til butikkene siste uka i januar. Her vil jeg tippe det er mye bra tilbud for at butikkene skal få litt goodwill før prisøkningen.

Tobarns-familien bruker bare 1500 kroner i uka på mat
Kjøp inn for en ekstra uke
For enda litt mer kjøtt på margbeinet, ringer vi Cecilie Tvetenstrand. Hun er Spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, og jobber også som programleder i Luksusfellen.
- Hvilke matvarer bør vi handle nå?
- Det er veldig vanskelig å si, for hvor mye prisene vil gå opp, vil variere. Men det som kan være lurt nå, er å handle for en ekstra uke.
- Ta en sjekk i skuffer og skap, og se om du mangler sånt som krydder, andre tørrvarer eller toalettpapir for eksempel. Har du plass i fryser, kan du handle ekstra frysevarer, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.

- Nortura har bekreftet et kraftig prishopp på egg og kjøtt - kan dette være lurt å kjøpe inn ekstra av nå?
- Det kan være det, hvis dette er noe du spiser mye av. Men husk på holdbarheten, og ikke kjøp mer enn du vil spise opp, understreker Tvetenstrand, og kommer med følgende formaning:
- Det du vil spare mest på er ikke hva du gjør denne uka, men hvor gode handlevaner du har gjennom året.

Disse 6 matvarene bør aldri i fryseren
Å kjøpe for å kaste er det aller dyreste
Mange vil ikke ha råd til en ekstra storhandel nå, på toppen av en allerede svært presset økonomi.
Som forbrukerøkonom er Cecilie Tvetenstrand også svært opptatt at vi nå ikke handler mye mer enn vi faktisk trenger.
- Å kjøpe for å kaste er jo det aller dyreste, understreker hun.
-Kjøp for en ekstra uke nå, så slipper du å gå i butikken akkurat når prisene settes opp. Det kommer alltid tilbudsperioder - og er man flink til følge med på det, kan man gjøre gode kjøp.
- Det dyreste tidspunktet å handle på, er nok rett ved prisjusteringen. Det første butikkene gjør når prisene er satt opp, er å skule til hverandre - så justerer de gjerne prisene igjen. Heldigvis har vi konkurransen mellom butikkjedene som kommer forbrukerne til gode.

Karen Elene bruker bare 300-400 kroner på mat i uka
Forbrukerøkonomens beste sparetips
Ved å være mer prisbevisste generelt, kan vi kompensere noe for de økte prisene, mener forbrukerøkonom Tvetenstrand.
Her er Tvetenstrands fem på topp-liste for å spare på matutgiftene generelt i hverdagen:
- Planlegg. Sjekk hva du har hjemme, og sett opp en handleliste. Og ikke vær sulten når du handler!
- Vær bevisst på kilo og literpris og stykkpris. Butikkene har fått med seg at tid er penger – de skjærer opp både ost og grønnsaker. Det kan være kjekke løsninger, men du sparer mye penger på å gjøre den jobben selv.
- Bli medlem i butikkene du handler mest i. Da får du ofte avslag på prisen når du handler.
- Følg med på tilbud - enten i appen til butikken du bruker mest, eller i apper som Kupp og Mattilbud, som gir en samlet oversikt over butikkenes tilbud.
- Ikke kjøp ting du ikke trenger.