Å rydde ut av kjøleskapet og kaste mat som du vet at ikke vil holde seg over ferien, er en del av rutinen før man reiser av sted. Til tross for det, har nok de aller fleste likevel opplevd å komme hjem til en uønsket dunst idet du åpner kjøleskapsdøren etter å ha kommet hjem fra ferie.
KK har tidligere skrevet om hvordan du kan forlenge urters holdbarhet, hvordan forlenge levetiden til jordbærene og hvordan få det tørre brødet ferskt i en fei.
Typiske matvarer som likevel ikke vil overleve én, to eller tre uker i kjøleskapet er blant annet visse grønnsaker, melken og den åpnede pakken med grillpølser.
Men hvilke matvarer kan vi egentlig beholde over ferien? Vi vil jo helst ikke kaste unødvendig mye mat som i utgangspunktet ville holdt seg fin til du er hjemme igjen.

Dette trikset holder eggene ferske i opp til to måneder
Kan holde i to måneder
Det har blitt mer fokus på at «best før»-datoen kun indikerer at varen er trygg å spise eller drikke før denne datoen, men ofte like god etter. Noen produsenter har også begynt å skrive nettopp dét ved siden av datostemplingen i kampen mot matsvinn.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaDet er visse matvarer du ikke behøver å kaste når du skal dra av gårde for en liten periode, men noen produkter vil kanskje overraske deg.
Egg holder for eksempel ofte langt etter det datostemplingen indikerer. Den proteinrike matvaren skal visstnok holde seg lenger dersom spissen vender ned i kartongen. Luftblæren som er inni vil da havne i toppen og forhindre kontakt mellom eggeplommen og skallet.
Vi spurte spareentusiast og kokebokforfatter Kristoffer Tvilde om hans beste råd.
Bruk fryseren aktivt
Tvilde anbefaler å få oversikt over fryseren og bruke den aktivt. Er pakningen uåpnet er hovedregelen hans at det holder langt over holdbarhetsdato.
- Unntaket her er fisk og farseprodukter. De bør fryses ned hvis de ikke har vært i fryseren før. Hvis fisken var kjøpt fersk er er det bare å fryse den og bruke i fiskesuppe til høsten. Står det «opptint» på pakken, kan den stekes og fryses etterpå, sier Tvilde til KK.
Han advarer imidlertid om at det kan være helseskadelig å fryse ned fisk flere ganger dersom den ikke har vært stekt.
- Kutt den gjerne i biter, så tiner det raskere. Det samme gjelder kjøtt, en halv løk og andre grønnsaker. Nydelig i gryteretter til høsten. Før ferien kan det aller meste reddes med fryseren, oppfordrer han.

Mat med lite fett som frukt og grønt har nesten evig holdbarhet i fryseren, disse varene er det derfor bare å hakke i biter, fryse ned og bruke i smoothie eller hjemmelaget syltetøy, råder han.
- Grønnsaker som løk, potet og gulrot har veldig lang holdbarhet. De klarer seg stort sett fint i noen uker i kjøleskap. Bare husk og spis de den første uka etter ferie.
Han tipser også om at chili og ingefær kan fryses ned hele og bare ta opp og raspe når det trengs.
- Mat med mer fett som kjøtt og fisk bør spises innen noen måneder etter de er fryst ned. Et tips etter ferien er å lage mat utelukkende på det man har i fryseren til den er tom. Da sparer man mye penger samtidig som matsvinnet reduseres.
Holder seg ofte lang over holdbarhetsdato
Meieriprodukter holder seg ofte langt over holdbarhetsdato, kan et raskt Google-søk vise, noe Tvilde bekrefter.
Syrnede melkeprodukter kan du som regel la stå da den har relativt lang holdbarhet. Syrnede naturelle produkter har en holdbarhet på 25 til 35 dager i uåpnet emballasje, mens smakssatte produkter kan holde seg i opptil 40 dager, ifølge melk.no.
- Yoghurt, rømme og creme fraîche som er uåpnet er ikke noe problem. Er de åpnet vil de fort bli dårlige, men legg det innerst i kjøleskapet hvor det er kaldest, så kan de overleve, sier Tvilde.

Er du villig til å gi slipp på grillburgeren i sommer?
Ikke kvitt deg med dette
Det er altså ikke slik at du alltid må kaste maten etter «siste forbruksdag» eller «best før»-stemplingen.
Honning kan krystallisere seg eller endre farge, men smaken bevares likevel. Den er ofte drøy i bruk, og en vare som ofte blir stående over lengre tid. Da er det godt å vite at den faktisk kan bli stående.
Andre produkter som du ikke behøver å bekymre deg spesielt mye for er peanøttsmør, syltetøy, sennep, ketchup og smakstilsetninger. Det samme gjelder for eddikbaserte dressinger og sauser, som soyasaus og grillsaus.

Se, lukt og smak
Det du bør vær obs på når du enten rydder ut av kjøleskapet eller returnerer fra ferien er produkter som rømmebaserte dressinger, åpne tomatsauser, fiskesauser og majones. Disse vil likevel ikke gi deg en uønsket dunst i fleisen når du åpner kjøleskapet etter noen uker på ferie.
Det aller beste rådet å følge dersom du kommer hjem fra ferien og er usikker, er å se, lukte og smake. Ser du mugg? Nei? Da lukter du. Lukter det surt? Om ikke - smak.
Dette er en fin indikasjon på om produktet fremdeles er spiselig.

Slik får du jordbærene til å holde lenger
