GJÆRBAKST: Kardemommesnurrer stekes som et brytebrød. Det er hyggelig å brekke av de luftige snurrrene mens de er nystekte og varme. 


 Foto: Carina Kruger
GJÆRBAKST: Kardemommesnurrer stekes som et brytebrød. Det er hyggelig å brekke av de luftige snurrrene mens de er nystekte og varme. Foto: Carina Kruger Vis mer

Gjærbakst

Disse oppskriftene bør du prøve!

Skal man først kose seg, er det ikke noen vits i å gjøre det halvhjertet. Hjemmebakst med alt som er søtt, er fortsatt best!

Nybakt, myk og lunken hvetebakst, finnes det noe bedre? Og lukten som brer seg i huset når bollene eller kringlen er helt nystekt, den skulle vi gjerne få kjøpt på boks. Eller du kan bare prøve disse oppskriftene en etter en, vi lover at du blir populær!

Kardemommesnurrer i form

(12–14 stk.)

Ingredienser:
50 g gjær
2 ½ dl melk
100 g smeltet smør
2 egg
4 ss sukker
1/4 salt
1 ss kardemomme
400–500 g hvetemel

Fyll:
120 g smør
3 ss rørsukker
1 ss kanel
Glasur:
200 g melis
1 ss mykt smør
litt kokende vann
sammenpisket egg til pensling

1. Smuldre gjær i en stor bakebolle. Varm melken og smøret til det blir fingervarmt. Hell væsken over gjæren, og rør til den blir oppløst. 

2. Pisk eggene i væsken, ett av gangen og tilsett sukker, salt og kardemomme. 

3. Tilsett hvetemel, litt av gangen, og elt sammen til en smidig og blank deig som så vidt slipper bakebollen. Sett deigen til heving på et lunt sted tildekket med plast i ca. 30 minutter.

4. Ta deigen opp på et meldrysset bord, og del i to porsjoner. Kjevle hver bit ut til et rektangel på 20 cm x 25 cm. 

5. Rør ingrediensene til fyllet sammen, og fordel det på hver av de to leivene. Rull sammen som til en rulle-kake, og skjær i 4 cm brede snurrer. Legg bakepapir på stekeplate, og sett snurrene ved siden av hverandre med snittflaten opp med litt mellomrom på platen. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.

6. Pensle med melk, og stek snurrene midt i ovnen ved 200˚ i 10–12 minutter, til de blir gylne. Avkjøl på rist.

KANELSTANG: Bak like godt dobbel porsjon av denne vidunderlig gode kanelstangen, og legg en i fryseren, så har du noe godt til senere. Foto: Carina Kruger
KANELSTANG: Bak like godt dobbel porsjon av denne vidunderlig gode kanelstangen, og legg en i fryseren, så har du noe godt til senere. Foto: Carina Kruger Vis mer

7. Rør glasuren sammen, og fordel på snurrene når de er avkjølt. LES OGSÅ: En ting du aldri må gjøre med gjærbakst

Kanelstang
(1 stk.)
Ingredienser:
25 g gjær
1 dl melk
1 ss sukker
¼ ts salt
1 ts kardemomme
1 egg
ca. 200 g hvetemel

Vaniljekrem:
1 eggeplomme
1 ss sukker
½ ss maisenna
1 ½ dl helmelk

Smørkrem:
100 g mykt smør
100 g brunt sukker
2 ss kanel

Pynt:
egg til pensling
2 ss hakkede hasselnøtter

1. Rør gjæren ut i melken, og tilsett sukker, salt, kardemomme og egg. Rør inn mel, og elt deigen sammen til en smidig deig.

2. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca. 40 minutter.

3. Rør eggeplommer, sukker, vaniljefrø og maisenna sammen. Tilsett melken, og varm opp under omrøring til kremen -tykner. Sett kremen til avkjøling. 

4. Rør smør, sukker og kanel sammen til en smørkrem.

5. Kjevle deigen ut på meldrysset bakebord til et rektangel, 25 cm x 35 cm, og fordel smørkremen over deigen. Legg vaniljekremen på som en pølse langs den ene kanten. Rull deigen sammen som til en rullekake med kremen i midten, og legg stangen på stekeplate med bakepapir.

6. Klipp skrå snitt halvveis ned i stangen med 2 cm mellomrom. Brett deigen til annenhver side. La stangen etterheve i ca. 40 minutter.

BANANBOLLER: Bollene er best samme dag som de er bakt. Har du noen godt modne bananer liggende, er det fint å bruke dem i f.eks. denne bollekaken. Foto: Carina Kruger
BANANBOLLER: Bollene er best samme dag som de er bakt. Har du noen godt modne bananer liggende, er det fint å bruke dem i f.eks. denne bollekaken. Foto: Carina Kruger Vis mer

7. Pensle med sammenpisket egg, og dryss med nøtter. Stek kanelstangen midt i ovnen ved 200˚ i ca. 20 minutter. Server kanelstangen nystekt. LES OGSÅ: Glutenfrie kanelboller

Bananboller med honning

(16 stk.)

Ingredienser:
4 modne bananer
100 g grovhakkede valnøtter
25 g gjær
2 dl lunkent vann 
½ ts salt
5 ss flytende honning
ca. 550 g hvetemel

1. Kjør bananene til en mos. Grovhakk valnøttene. Smuldre gjæren i en bakebolle, og hell på vann. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett bananmos, salt, valnøtter og 1 ss honning. Elt deigen med det meste av melet til en smidig deig. La deigen heve tildekket og lunt til dobbel størrelse. 

2. Ta deigen ut på meldrysset bakebord. Del deigen i 16 biter, og trill dem til boller.

3. Legg bollene ved siden av hverandre i en liten langpanne som er kledd med bakepapir. La bollene heve til dobbel -størrelse i ca. 30 minutter.

4. Varm resten av honningen i en kjele. Pensle bollene forsiktig med honningen, og stek dem på nederste rille i ovnen ved 180˚ i ca. 20 minutter.

SMØRKAKE: Kjøp gjerne en ferdig vaniljekrem som du bruker som fyll 
i kaken.
 Foto: Carina Kruger
SMØRKAKE: Kjøp gjerne en ferdig vaniljekrem som du bruker som fyll i kaken. Foto: Carina Kruger Vis mer

5. Ta bollekaken ut av ovnen, og pensle med mer honning. Stek dem i ytterligere 10 -minutter. LES OGSÅ: Tre herlige kringler

Smørkake

(1 stk.)

Ingredienser:
250 g hvetemel
150 g smør
1 ss sukker
25 g gjær
1 ½ dl melk

Krem:
2 dl melk
1 eggeplomme
1 egg
2 ss sukker
½ vaniljestang
1 ss hvetemel

Fyll:
100 g mykt smør
75 g sukker

Glasur:
100 g melis
1 ss sitronsaft
sukkerstrøssel

1. Bland mel og smør sammen til en smuldrete deig med fingrene. Tilsett sukker. Rør gjæren ut i melken, bland den i melblandingen, og elt deigen smidig og blank. La det heve i 45 minutter.

2. Pisk melk, eggeplomme, egg, sukker, vaniljefrø og mel sammen. Varm blandingen til kokepunktet under omrøring, og la kremen avkjøles.

3. Rør smør og sukker sammen. Del deigen i to, og kjevle den ut til en 26 cm sirkel. Legg deigsirkelen i bunnen av en smurt form. Fordel halvparten av kremen over.

4. Kjevle resten av deigen ut til en 6 mm tykk firkant, og fordel smørblandingen over, og resten av kremen. Trill sammen som til en rullekake og skjær den i 8 biter.

5. Sett bitene i formen, og la den etterheve i 45 minutter.

BERLINERBOLLER: En storfavoritt som garantert vil slå an! Foto: Carina Kruger
BERLINERBOLLER: En storfavoritt som garantert vil slå an! Foto: Carina Kruger Vis mer

6. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 200˚ i 30–40 minutter. La den avkjøles på rist. Rør melis og sitronsaft sammen til en tykk glasur. Pynt kaken med melisglasuren, og strø på kakestrøssel.

Berlinerboller

(ca. 12 stk.)

Ingredienser:
100 g smør
2 dl melk
50 g gjær
4 egg
4 ss sukker
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel

Steking:
ca. 1 l frityrolje, mais, solsikke, soya eller smult

Fyll:
5–6 ss bringebærsyltetøy
sukker        

1. Smelt smør, og tilsett melk. Varm til 37 °. Smuldre gjæren i en bakebolle, og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg, og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.

2. Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.

3. Ta deigen opp på bakebordet, og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller med et glass. I midten av den utstikkede bollen legger du ønsket mengde syltetøy. Legg en ny bolle over, og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.

4. Ta dem forsiktig opp, og stek bollene i godt varmet smult. Snu dem under stekingen. Ta bollene opp med en hullspade, og legg på kjøkkenpapir. Trill nystekte boller i sukker eller melis. Avkjøl på rist.

5. Berlinerboller kan fryses og varmes litt før servering.