Poteter:

Disse potetene er farlig å spise

- Noen poteter kan rett og slett gi forgiftning, sier eksperten til KK.

POTETER: Disse potetene er nok helt trygge, men noen poteter kan rett og slett gi forgiftning. Foto: NTB.
POTETER: Disse potetene er nok helt trygge, men noen poteter kan rett og slett gi forgiftning. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Mange av oss elsker poteter. De er tross alt milde i smaken, billige, lett tilgjengelige og kan brukes til veldig mye forskjellig. Du bruker de gjerne til potetstappe, fries eller kokte poteter som tilbehør til fiskemiddagen.

Poteten er et naturlig valg for mange, og den inneholder også mange næringsstoffer som er bra for kroppen.

Men har du tenkt på at du ikke bør spise poteter som har stått ute i dagslys?

De fleste har nok opplevd at poteter som oppbevares i lyset på kjøkkenbenken etter hvert får et grønnlig skjær og gjerne også spirer. De færreste har nok derimot tenkt over hvor farlig det kan være å spise slike poteter.

Ifølge norske eksperter kan grønne poteter faktisk føre til svært alvorlig forgiftning.

Så hvordan kan du vite om poteten er trygg å spise?

- Bør ikke spises

- Man skal ikke spise grønne poteter. Dette indikerer at potet er utsatt for sollys og det kan gjøre at det dannes et stoff som heter solanin, som kan føre til forgiftning.

Det sier Iselin Bogstrand Sagen, som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, til KK.

Solanin kan skade nervesystemet, påvirke fordøyelsessystemets funksjoner og nyrefunksjonen.

- Hvis poteten har fått noen små spirer kan disse fjernes, og poteten kan da spises. Store mengder sterkt grodde poteter med lange spirer har fremkalt forgiftninger, og bør ikke spises, sier Bogstrand Sagen.

FARLIG: - Store mengder sterkt grodde poteter med lange spirer har fremkalt forgiftninger, og bør ikke spises, sier eksperten. Foto: NTB.
FARLIG: - Store mengder sterkt grodde poteter med lange spirer har fremkalt forgiftninger, og bør ikke spises, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

- Et giftig stoff

- Små spirer på poteter er ikke noe problem, så lenge poteten ikke er grønn. Med grønn menes alt fra et svakt grønnskjær til knallgrønne poteter. Du må unngå å spise poteter i alle grønntoner.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Grønnfargen er ufarlig klorofyll som dannes ved soleksponering. Samtidig med at grønnfargen kommer dannes også giftige stoffer som kalles glykoalkaloider eller solnanin.

- Dette er et fargeløst og smakløst, men giftig stoff. Ikke spis poteter som har blitt det minste grønne, råder Arsky.

Om du oppbevarer veden inne er det flere ting du bør tenke på. Insekter, fukt-og råteskader kan nemlig følge med veden om du oppbevarer den feil. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
GRØNNE POTETER: - Med grønn menes alt fra et svakt grønnskjær til knallgrønne poteter. Du må unngå å spise poteter i alle grønntoner, sier ernæringsfysiologen. Foto: NTB.
GRØNNE POTETER: - Med grønn menes alt fra et svakt grønnskjær til knallgrønne poteter. Du må unngå å spise poteter i alle grønntoner, sier ernæringsfysiologen. Foto: NTB. Vis mer

Kan føre til balanseproblemer og synsforstyrrelser

Husk også at poteter med rødt skall og poteter som ikke er vasket og selges med jorden på, er mindre utsatt for å bli grønne. Men det aller viktigste er å ikke eksponere potetene for lys, hverken i butikk eller hjemme.

- Det er absolutt farlig å spise grønne poteter. Solanin i større mengder kan gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter. I verste fall kan det gi nevrologiske forstyrrelser i form av balanseproblemer og synsforstyrrelser, advarer Arsky.

Ernæringsfysiologen sier at vi bør takke 1700-tallets potetprester som underviste nordmenn i at det grønne på poteten var farlige å spise, fordi de sparte tusenvis av liv med denne viktige informasjonen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer