Veldig mange av oss følger oppskrifter til punkt og prikke når vi lager middag, og vi er gjerne redde for å teste noe nytt eller gjøre feil.
Heldigvis finnes det også hobbykokker blant oss som prøver og feiler, eksperimenterer og smaker til med ulike krydder og smaker. De disker gjerne opp med ulike retter og imponerer både familie og venner.
Hvis du er én av dem som alltid er ute etter å forbedre smaken på rettene du lager, er det lurt å lytte til råd fra de som virkelig vet hva de snakker om.

«Tina» hadde samboer og barn. Så ble hun forelska i en på jobben
Proffe kokker har nemlig mange hemmelige triks som kan gjøre både matlagingsopplevelsen og smaken mye bedre.

12 gode tips
Andreas T Fjellanger og Jon Erik Dahl, som er faglærte kokker og kontaktlærere ved Norsk Restaurantskole, har laget en oversikt over sine beste tips basert på vanlige misoppfatninger og arbeidsrutiner på hjemmekjøkken:
1. Jobb ryddig
Ha et godt system på kjøkkenet. Kutt ingredienser og flytt de fra fjøl og over i egne skåler/bokser. Ha en egen beholder til matavfall på benken.
- På proffkjøkken er det dette vi kaller ‘Mice en place’, sier Dahl.
2. Utstyr
- Vi bruker mye mindre utstyr på storkjøkken enn mange matinteresserte gjør hjemme. Du kan knuse hvitløk med en kniv, så slipper du å ha plass på kjøkkenet til en hvitløkspresse. Om du skaffer alt av "smart" utstyr, trenger du en egen etasje til oppbevaring, sier Fjellanger.
3. Planlegg
Planlegg hva du skal gjøre og når. Å kutte løk og urter kan du få tid til mens du venter på at pastavannet koker opp. Begynn med det som tar lengst tid. En brøddeig trenger hevetid, Skal noe stå lenge i ovnen? Få unna de delene som gjør seg selv før du starter på resten.
4. Klargjør på forhånd
Hvis du skal ha middagsselskap, kan det meste gjøres klart på forhånd slik at du får tid til å være med i selve selskapet.
- På restauranter lager vi mat før restauranten åpner, og når vi har gjester varmer vi opp og gjør siste finish, forteller kokkene.
5. Ikke kok
Når du steker mat, pass på at du ikke koker den. Det kan samle seg mye vann under steking, og det skyldes som oftest for kald panne eller at du fyller for mye i stekepannen. Du kan alltid steke i flere omganger.

Det viktigste du gjør for å ikke bli dårlig av matrester

6. Bruk lavere varme
Steking av grønnsaker kan gjerne gjøres på lavere varme over lengre tid, da får du konsentrert smakene bedre og du slipper å brenne de. For eksempel brunet løk.
7. Smak!
Smak på det du lager og juster etter smak. Smak også på ting sammen, et litt for syrlig eller salt element kan være med på å løfte retten som helhet.
8. Bruk salt
Salt vannet ditt! Om du skal helle vannet av grønnsaker eller pasta, er det ikke farlig at vannet er ordentlig saltet. Det hjelper på smak, farge og konsistensen på det du koker.
Salt er med på å heve smaker, men funker også til noe mørning. Kjøtt kan gjerne saltes i god tid, spesielt om det er kjøttstykker som trenger lang varmebehandling for å bli "tyggbart". Skalldyr og skjell saltes når det går i pannen. Større fiskebiter kan saltes en liten stund før varmebehandling.
9. Bruk urter
- Bruk urter og dyrk de gjerne selv, sier Fjellanger.
Tørkede urter funker, men ikke bruk tørkede urter med vannløselige smaker da de forsvinner helt, som persille, gressløk, koriander og basilikum. De vannløselige urtene er det også viktig å ikke varmebehandle lenge, tilsett de helt på slutten før servering.
10. Salt, fett og syre
Balansen her er viktig, og eksperimenter gjerne hjemme. Smak, prøv å tilsett litt syre, litt mer salt eller litt fett, og så smak igjen.
- Husk også at de kommer fra forskjellige kilder. Soya, ansjos og andre salte produkter kan tilsettes i stedet for vanlig bordsalt. Syre kan komme naturlig fra bær, tomater og sitrus, men også fra eddik og nedkokt vin. Fett kan komme fra råvarene du bruker, men også avokado, smør og forskjellige oljer. Tenk på hva som kan passe best til det du lager, sier Dahl.
11. Stek i olje
Bruk smakløs olje, som raps eller solsikke. Tilsett smør, urter, pepper og hvitløk mot slutten av stekingen. Dette er smaker som ikke nødvendigvis passer å brune like mye som det du skal steke. '
12. Råvarene bør tempereres
Når du skal steke biffstykker av kjøtt eller biter og filetstykker av fisk, burde råvaren tempereres. Ikke stek fisk rett fra kjøleskapet, sjansene er da store for at du får overstekt fisk i kantene og rå kjerne.

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om

Flere gode tips
Nettstedet tasty.co har samlet flere gode tips som kan hjelpe deg med matlagingen. Her er noen av dem:
1. Hakk ingrediensene like store
Husk at hvis ingrediensene er like store, tilberedes de også mer likt. Et godt tips er å kutte grønnsaker i skiver som er omtrent like store, slik at du sikrer at de kokes eller stekes jevnt.
2. Ikke tilsett ingredienser i en panne før oljen er varm nok.
Hvis oljen ikke er klar, vil maten suge den opp i stedet for å suse i den - og sluttresultatet vil ikke smake like godt.
3. Tørk kjøttet av med et papirhåndkle før det stekes
Kjøtt kan bære et lag med fuktighet på utsiden, så det er viktig å kvitte seg med det hvis du vil ha den skarpeste bruningen når proteinet treffer pannen. Den raskeste måten? Tørk den med et papirhåndkle.
4. Tilsett hvitløk til slutt
Fordi hvitløk fort brenner seg, forteller mange oppskrifter at du skal legge den til sist. Det er en god regel, spesielt hvis den er hakket.
5. Rengjør underveis
Legg skitne tallerkener rett inn i vaskemaskinen i stedet for å stable dem i vasken. Å holde ting ryddig gjør matlagingsprosessen enklere.
6. Hvis du tilsatte for mye salt, tilsett syre
Salt er nøkkelen til enhver rett, men syre er en god nummer to. Syre (som eddik eller sitrus) bidrar til å heve og balansere smaker. Hvis retten smaker flatt og du allerede har tilsatt salt, prøv en skvis eller skje med syre for å runde av.
7. Husk at ting fortsetter å koke etter at du har skrudd av varmen
Restvarme kan raskt ta en rett, som egg eller kjøtt, fra perfekt tilberedt til overstekt.
8. Viktigst av alt, ikke skynd deg!
Nyt matlagingsprosessen. Ha alltid en matbit tilgjengelig, og ikke lag mat når du er sulten og har dårlig tid.

Unngå denne vanlige kjøttdeig-tabben

Det ene ingefær-trikset alle bør kunne
