Kaffe:

Du oppbevarer sannsynligvis kaffen din helt feil

- Dette bør du absolutt unngå, sier eksperten.

UNNGÅ DETTE: - Det er den vanligste feilen folk gjør, sier kaffeeksperten. Foto: NTB.
UNNGÅ DETTE: - Det er den vanligste feilen folk gjør, sier kaffeeksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Hvis du er en kaffeentusiast som alltid starter dagen med en kopp eller to, har du sannsynligvis en fast rutine eller et skap hvor du alltid oppbevarer kaffen din.

Du kommer gjerne hjem fra butikken med en pose kaffebønner, åpner den, trakter en kanne og setter posen inn i skapet over vasken.

Men har du tenkt over at det har stor betydning hvordan og hvor du oppbevarer kaffebønnene og filterkaffen din?

KAFFETABBE: Visste du at du mest sannsynlig oppbevarer kaffen din helt feil? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Kaffelagringen har faktisk stor betydning for hvor frisk og god kaffen din blir, og ikke minst hvor lenge den kan oppbevares i skapet.

Noen oppbevarer filterkaffen i kjøleskapet, i en pose, et glass eller i en annen beholder. Men hvordan bør du egentlig oppbevare kaffen for å sikre holdbarhet og smak?

BEDRE SMAK: Hvordan du oppbevarer kaffen kan påvirke smaken og friskheten. Foto: NTB.
BEDRE SMAK: Hvordan du oppbevarer kaffen kan påvirke smaken og friskheten. Foto: NTB. Vis mer

Dette bør du unngå

- Den viktigste regelen er å unngå syre, lys og varme. Det aller beste er å oppbevare kaffen i den originale pakken, lukke den godt og oppbevare den kaldt og mørkt. Det gjelder både kaffebønner og filterkaffe.

Det sier Anders Thorén, som er kommunikasjonssjef i det svenske kaffebrenneriet Löfbergs, til KK.

- Hva er den vanligste feilen folk gjør når de skal oppbevare kaffe?

- Den vanligste feilen er å helle kaffen i en beholder eller et glass, det bør du absolutt unngå, sier Thorén.

Bruk den originale emballasjen

- I utgangspunktet er det ingen forskjell på hvordan du bør oppbevare malt kaffe eller hele bønner. Det viktigste er at du ikke heller kaffen ut av posen den kommer i, sier Marit Lynes, som er daglig leder i Norsk kaffeinformasjon, til KK.

Kaffen bør oppbevares i originalemballasjen så lenge som mulig, og du bør kun ta ut det du trenger å bruke.

- Alternativt kan du putte hele posen oppi den fine gamle boksen du har, eller den beholderen du ønsker. Lys og luft er kaffens verste fiender og kaffens aromaer er flyktige. Derfor vil du ikke «lufte» kaffen ved å helle den fra posen og over i en boks, forklarer hun.

De gode smaks- og aromastoffene forsvinner raskt om du ikke oppbevarer kaffen på riktig måte.

RIKTIG OPPBEVARING ER VIKTIG: - Den viktigste regelen er å unngå syre, lys og varme, sier kaffeeksperten. Foto: NTB.
RIKTIG OPPBEVARING ER VIKTIG: - Den viktigste regelen er å unngå syre, lys og varme, sier kaffeeksperten. Foto: NTB. Vis mer

Slik bør du oppbevare kaffen

Kaffeoppbevaring kan virke komplisert, men det er faktisk ganske enkelt så lenge du følger noen regler:

1. Oppbevar kaffen i den originale posen

2. Ha den på et kjølig, tørt sted

3. Hold posten borte fra direkte sollys

Målet er å beskytte kaffen mot fuktighet, lufttemperatur, lys og oksygen. Riktig oppbevaring er avgjørende for å opprettholde kvaliteten på kaffen.

Det er også greit å vite at malt kaffe vil eldes raskere enn kaffebønner uansett hvordan det oppbevares, fordi det større overflatearealet av malt kaffe betyr at mer av kaffen blir eksponert for luft, skriver Huffpost.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om