Egg koketid

Egg-tabben mange gjør på hytta

At egget trenger lengre koketid når man befinner seg i høyden, det visste vi ikke.

EGG KOKETID: Vær obs på koketiden på hytta i vinterferien for den optimale frokosten. FOTO: NTB
EGG KOKETID: Vær obs på koketiden på hytta i vinterferien for den optimale frokosten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Med vinterferie i store deler av landet, velger mange å trekke opp mot fjellet og på hytta. Det er mye snø og gode muligheter for å nye noen aktive dager på ski. Men før du spenner på deg skiene, er det deilig å nyte en god frokost sammen med familien.

Egg er noe som hører frokosten til. Befinner du deg på hytta og skal koke egget på fjellet i ferien, da bør du lese videre.

Mange har opplevd at egget trenger lenger koketid i fjellheimen enn hjemme i lavlandet. Det er en rekke ulike faktorer som spiller inn på resultatet av et kokt egg. Vi har snakket med to eksperter om hva som er lurt å tenke på i høyden.

Vann koker ved lavere temperatur på fjellet

Vannets kokepunkt er påvirket av lufttrykket. Jo mindre trykk, jo lavere koketid, ifølge Brit Våga som jobber som fagrådgiver egg i Nortura.

– Egget trenger lengre tid i vannet for å koagulere når temperaturen er lavere i vannet, ergo egget trenger lengre tid på å bli «kokt».

Våga får støtte fra kokk Charlotte Mohn Gaustad som driver Charlottes Husmorskole. Hun utdyper:

– Dette handler om at vannet koker ved en lavere temperatur i høyden. Derfor tar det litt lengre tid å koke egg fordi vannet ikke blir like varmt.

AVOCADOTOAST: Dersom du er en av dem som alltid er på jakt etter det perfekte kokte egget, bør du være obs på at koketiden i fjellheimen må forlenges noe. FOTO: NTB
AVOCADOTOAST: Dersom du er en av dem som alltid er på jakt etter det perfekte kokte egget, bør du være obs på at koketiden i fjellheimen må forlenges noe. FOTO: NTB Vis mer

I høyden koker vann ved lavere temperaturer enn 100 grader celsius, som betyr at det er umulig å varme vannet opp til 100 grader, og derfor tar det lengre tid å koke egg på fjellet.

Legg på litt tid

Ifølge Norsk fjellheim, krever hardkokte egg cirka 10 prosent lenger koketid i 1000–1500 meters høyde – altså omtrent ett minutt mer. La egget koke lenger jo høyere du befinner deg. Koketiden avhenger av hvor mange meter over havet det kokes på.

Vanligvis er mange fornøyde med et bløtkokt egg med koketid på 3–6 minutter, og en koketid på 8–10 minutter for et hardkokt egg. Ønsker du smilende, må koketiden være på et sted imellom disse.

Dr. Charles D.H. Williams foreleser i fysikk ved University og Exeter og har utviklet en matematisk formel for hvordan koke egg. Formelen kan hjelpe deg å finne ut av hvor lenge egget skal koke, enten du skal ha det bløtkokt, smilende eller hardkokt.

Det er likevel ikke alle som har verken vilje eller evne til å sette seg inn i et komplisert regnestykke før frokosten, så rådet fra Mohn Gaustad kan være lettere å gjennomføre for de fleste:

– Vi snakker bare om omtrent ett minutt lengre tid, kanskje. Mitt beste tips er å koke egget som vanlig, men legg på noen ekstra sekunder!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer