Oppskrifter:

Eksklusive godbiter

Her har du oppskrifter på julens godbiter.

Tåreformede sjokoladetrøfler med fiken. FOTO: Columbus Leth
Tåreformede sjokoladetrøfler med fiken. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Tåreformede sjokoladetrøfler med fiken

18–20 stk.

Ingredienser
300 g tørkede fikener
1 mandarin
200 g sjokoladekjeks med mørk sjokolade
2 ss amaretto
500 g mørk sjokolade

Pynt
gullstøv

1. Hakk de tørkede fikenene, og riv 1 ts mandarinskall. Bland sammen sjokoladekjeks, fikener, amaretto og mandarinskall i en blender – eller annen kuttemaskin.
2. Smelt 200 g sjokolade over vannbad, og tilsett det i fikenmassen. Kjør maskinen igjen, så det blandes. Form deigen til en ball, og sett den kjølig i en bolle i ½ time.
3. Form sjokolademassen til kuler, og deretter til tårer. Smelt 300 g sjokolade over vannbad. Dypp trøflene i sjokoladen, og la dem deretter dryppe av. Dekorer de tåreformede trøflene med gullstøv.

Bruk en liten pensel når du dekorerer trøflene, så kan du lettere dosere mengden av gullstøv på konfekten. Det spiselige gullstøvet er laget av naturlige mineraler og inneholder ikke sukker. FOTO: Columbus Leth
Bruk en liten pensel når du dekorerer trøflene, så kan du lettere dosere mengden av gullstøv på konfekten. Det spiselige gullstøvet er laget av naturlige mineraler og inneholder ikke sukker. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Panforte med kirsebær

6–8 personer

Ingredienser
300 g hele, blandede nøtter
100 g Amarena-kirsebær
200 g mørk sjokolade
200 g hvetemel
25 g kakao
250 g honning
200 g sukker
1 ts kanel
1 ts vaniljeessens

Pynt
ev. gullstøv

1. Forvarm ovnen til 170 °. Smør en bakeform, og kle den med bakepapir. Hakk nøttene grovt, og rist dem på en bakeplate i ovnen til de tar litt farge. Hold dem varme.
2. La sirupen renne av kirsebærene, hakk sjokoladen fint, og sikt mel og kakao. 3. Kok honning og sukker i en kjele, og rør godt rundt i ca. 5 minutter. Tilsett nøtter, kirsebær, mel, kakao, kanel og vaniljeessens hurtig i massen. Press panforten ned i bakeformen, og trykk den flat.
4. Stek panforten i ovnen i ca. 15 minutter. Følg med underveis, for den kan fort bli for hard hvis den stekes for lenge. Sett panforten kjølig. Pynt eventuelt med litt gullstøv, og la den stå til neste dag før den spises.

Panforte er en italiensk julekake. Den holder seg lenge, så lenge den ligger tørt og er pakket godt inn. 
Tips! Gullstøv fås i bakebutikker og på nettet. FOTO: Columbus Leth
Panforte er en italiensk julekake. Den holder seg lenge, så lenge den ligger tørt og er pakket godt inn. Tips! Gullstøv fås i bakebutikker og på nettet. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fudge med salte makadamianøtter

25 stk.

Ingredienser
400 g kondensert melk
100 g smør
250 g brunt sukker
1 ss lys sirup
1 ts vaniljesukker
100 g mørk sjokolade
100 g salte makadamianøtter

Pynt
gullstøv

1. Kle en form med plastfolie. Varm opp den kondenserte melken med smør, sukker og sirup i en kjele, og tilsett vaniljesukker. Slå av varmen, tilsett sjokoladen, og rør rundt til sjokoladen er smeltet.
2. Ha makadamianøttene i den klargjorte formen, og hell sjokoladeblandingen over. Sett fudgen i kjøleskap til den er godt avkjølt.
3. Skjær den avkjølte fudgen ut i små firkanter med en oppvarmet, skarp kniv, og pynt med gullstøv.

Makadamianøtten er verdens feteste nøtt og temmelig dyr. Den passer til både bakverk, desserter og som snacks. FOTO: Columbus Leth
Makadamianøtten er verdens feteste nøtt og temmelig dyr. Den passer til både bakverk, desserter og som snacks. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Nougatpraliner med mandelsplitter

15 stk.

Ingredienser
60 g mandelsplitter
100 g lys sjokolade, 40 %
75 g nougat
1 ts vaniljeessens

Pynt og servering
1 ss gullstøv
ev. mørk sjokolade
15 skjeer

1. Forvarm ovnen til 190 °. Rist mandelsplittene på en bakeplate i 4 minutter, og sett dem kjølig.
2. Hakk sjokolade og nougat, og smelt det over vannbad. Tilsett mandelsplitter og vaniljeessens i kjelen, og hell raskt, men forsiktig pralinmassen direkte på skjeene. Sett skjeene i kjøleskap til de er størknet.
3. Pynt med gullstøv. Smelt mørk sjokolade over vannbad, og lag striper på pralinene.

Det sies at praliner skal være skapt av kokken hos den franske fyrsten PlessinPraslin (1598–1675). FOTO: Columbus Leth
Det sies at praliner skal være skapt av kokken hos den franske fyrsten PlessinPraslin (1598–1675). FOTO: Columbus Leth Vis mer

Kaffekarameller med svart salt

50 stk.

Ingredienser
½ l kremfløte
250 g sukker
25 g glukose
1 ss kaffe
2 ts kakao

Pynt
gullstøv
1 ts svart salt (fås i helsekost)

1. Pensle to stykker bakepapir med olje, og legg det ene stykket i en form.
2. Kok fløte, sukker og glukose i en kjele inntil massen er gyllen og tyktflytende. Rør i den med jevne mellomrom i 20–35 minutter. Ta kjelen av varmen, og tilsett kaffe og kakao. Rør godt rundt.
3. Hell massen opp i formen, og dekk den til med det andre bakepapirstykket. Avkjøl karamellene i romtemperatur i minst 5 timer, eller helst til neste dag.
4. Skjær karamellene ut i 7 × 7 mm størrelse, pensle med gullstøv og dryss med svart salt.

Svart salt kan kjøpes i flere nettbutikker. Men vær oppmerksom på at for eksempel Himalaya Black Salt er rødlig på tross av navnet. Tips! Prøv å finne svart salt som er tilført aktivt kull, for det har den fineste svartfargen. FOTO: Columbus Leth
Svart salt kan kjøpes i flere nettbutikker. Men vær oppmerksom på at for eksempel Himalaya Black Salt er rødlig på tross av navnet. Tips! Prøv å finne svart salt som er tilført aktivt kull, for det har den fineste svartfargen. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer