Pavlova

Eksperten avslører: Denne pavlova-tabben gjør mange

Her er de fem vanligste fellene å gå i når man lager den populære 17. mai-kaken.

PAVLOVA: Lite ser så fristende og herlig sommerlig ut som en skikkelig pavlova. Den har raskt blitt like populær som den tradisjonelle bløtkaken. Foto: NTB
PAVLOVA: Lite ser så fristende og herlig sommerlig ut som en skikkelig pavlova. Den har raskt blitt like populær som den tradisjonelle bløtkaken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er en drøm å kunne sette ut en stor, luftig pavlova toppet med friske bær i flaggets fargeprakt på selveste nasjonaldagen. Dessverre opplever mange at drømmen brister når den ikke ser ut som man hadde håpet.

For selv om den smaker like godt, er det jo ikke like morsomt å servere den når det ser ut som noen har satt seg midt i kaken. Og marengsen, skulle ikke den være sprø?

Her er tabber mange av oss ofte gjør når vi skrider til verks med Pavlovaen, og det er ikke så rart. 17. mai er jo en dag fylt med stryking av bunadsskjorter, pussing av sølv og steking av eggerøre. Når gikk det toget igjen og hvor ble det av flaggene fra i fjor?

LES OGSÅ: Oppskrift gulrotkake: Favoritt med syrlig vri

De fem fellene

Steketid, urene boller, unøyaktig skilling av eggehvite, når man har sukkeret i og når man legger på kremen er de fem vanligste fellene å gå i når man lager den populære kaken.

– Den aller vanligste feilen jeg tror folk gjør er at de steker Pavlovaen på litt for høy varme, dermed får den en lys brun eller gyllen farge istedenfor hvit.

Det sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig ansvarlig i MatPrat.

Det er i tillegg kjempeviktig at bollen man pisker eggehviten i, er helt ren. Det vil si godt vasket uten spor av fett i. Dessuten er det lett å slurve litt når man skiller eggeplommene fra hviten, men det bør man ikke gjøre.

– Mange opplever at marengsen ikke blir stiv fordi de har fått med litt eggeplomme når de skiller eggene. Da vil nemlig eggehvitene ikke bli stive, sier hun.

Noen har sikkert også opplevd at noe av «sukkeret skiller seg ut» fra Pavlovaen under steking, og det kan se ut som det har rent litt blank karamell fra kaken. Dette kommer gjerne av at man har pisket for lenge, særlig hvis man bruker finkornet sukker.

Men hva kan man så gjøre for å være unngå å gjøre feil? Anette forklarer at mange ovner steker forskjellig.

– Selv om det står 100 eller 120 grader i en oppskrift er det lurt å sjekke litt underveis, og heller skru ned temperaturen noen grader for å unngå at Pavlovaen blir brun.

Dersom man steker på varmluft bør temperaturen justeres, fordi temperaturen i ovnen ofte er 10-20 grader høyere enn om man steker på over-undervarme.

LES OGSÅ: «Mirakelmiddelet» du kan rengjøre nesten alt med

MANGE MULIGHETER: Anette Fjelleng Hansen i MatPrat sier det er mange måter å smake til Pavlovakaken på. Hennes personlige favoritt er en lakrispavlova med bringebær. Foto: Tore Meek.
MANGE MULIGHETER: Anette Fjelleng Hansen i MatPrat sier det er mange måter å smake til Pavlovakaken på. Hennes personlige favoritt er en lakrispavlova med bringebær. Foto: Tore Meek. Vis mer

Vær nøye med eggene

Tips to er, som også tidligere nevnt, å alltid ha helt rent utstyr (fritt for fettrester). Et godt knep, mener Anette, for å være helt sikker, er å gni bollen med snittflaten av en sitron - en naturlig fettbekjemper.

Når man skiller eggeplomme og hvite fra hverandre, er det viktig å være nøye.

– Knekk eggene i en egen bolle eller kopp sånn at du er mer sikker, og slipper å kaste alle eggene hvis siste eggeplomme sprekker.

Også til piskingen av hviten:

Det er best å starte på lav hastighet, sånn at eggehviten får utviklet luftboblet– først store. Når det har blitt litt bobler kan man justere hastigheten opp litt og få mange små bobler.

Først salt- så sukker

– Det er alltid lurt å piske eggehvitene med en liten klype salt, det stabiliserer og gir en bedre marengs. Når eggehvitene har begynt å danne topper, kan du ha i sukker litt etter litt. Ikke ha i alt om gangen, da slår du unødvendig mye luft ut av marengsen.

Pisk til marengsen er blitt tjukk og mesteparten av sukkerkornene er forsvunnet. Pisker du for mye vil marengsen bli kornete og sukkeret kan da også skille seg ut under steking.

– Kan man få til like fin marengs uten kjøkkenmaskin?

– Det kan man, men det blir en liten treningsøkt, smiler Anette, som forklarer at det smarteste da er å bruke en stålbolle og en stålvisp. Stålet gjør at det går fortere. Dessuten gir romtempererte eggehviter også mer volum, og kan være raskere å piske.

Det er lurt å forberede både bunn, eggekrem/vaniljekrem og bær på forhånd. Men siste montering av kaken bør skje rett før den skal spises sånn at marengsen holder seg sprø og god.

– Et siste tips er å lage marengsen en dag eller to i forveien, skru av temperaturen i ovnen etter steking, og la Pavlovaen stå inni med døra på gløtt til den er avkjølt (eller helst over natten), sånn at yttersiden blir sprø mens kaka får en mer seig kjerne, forklarer Anette.

ANNA PAVLOVA: Ballettdanseren Anna Pavlova var så populær at det ble oppkalt en kake i hennes ære. Foto: NTB.
ANNA PAVLOVA: Ballettdanseren Anna Pavlova var så populær at det ble oppkalt en kake i hennes ære. Foto: NTB. Vis mer

Æreskake

Pavlova-kaken er ikke opprinnelig en norsk kake, som navnet nok avslører. Anette forteller at den er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova.

Kaken ble laget til ære for henne under hennes gjesteopptredener i Australia og New Zealand på 1920-tallet. Både Australia og New Zealand har kaken som sin nasjonaldessert i dag.

– Jeg tror den har blitt så populær og vanlig på 17.mai fordi den både er enkel å tilberede, kan lages god tid i forveien og varieres i det uendelige, sier hun og legger til:

– Bløtkaken har vært en favoritt hos mange, men nå er Pavlovaen nærmest sidestilt med den. Den er rett og slett en kake som er lett å like.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer