Soyaprodukter:

Er det bare en myte at soya er sunt?

Soyaproduktene fyller stadig flere norske butikkhyller, men flere av mytene om soya har likevel vist seg å være seiglivet.

SOYAPRODUKTER: I dag kan vi få kjøpt alt fra melk til pølser laget med soya, men hvor sunt er det egentlig? FOTO: NTB Scanpix
SOYAPRODUKTER: I dag kan vi få kjøpt alt fra melk til pølser laget med soya, men hvor sunt er det egentlig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag ønsker stadig flere å spise et mer plantebasert kosthold. Men ved å kutte ned på kjøtt og meieriprodukter risikerer du å få for lite proteiner i kostholdet ditt.

Helsedirektoratet anbefaler derfor at du får i deg protein fra andre kilder, som for eksempel tørkede bønner, linser, erter og produkter av soya.

Men vent nå litt! Er det egentlig sunt å erstatte kjøttet med soya? De siste årene har vi nemlig hørt rykter om at soya ikke er så bra for oss som mange skal ha det til.

– Hvorvidt noe er sunt eller ikke avhenger av hvor mye vi spiser av det, og ikke minst hva det spises i stedet for, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus.

– Soyabønner er en god kilde til flere næringsstoffer, deriblant protein av høy kvalitet, fiber, kalium, magnesium og sink. De som ikke spiser, eller som spiser lite, kjøtt kan med fordel inkludere soya i form av tofu eller en annen soyabasert kjøtterstatning som proteinkilde i kostholdet sitt.

– Også de som spiser kjøtt kan gjerne bruke soyabaserte, eller andre vegetabilske, produkter for variasjonens del, spesielt med tanke på at de fleste av oss nok bør redusere kjøttinntaket sitt, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.