KK.NO: Har du hørt om mauling, før?
Ifølge bokmålsordboka er det «å spise bare én slags mat uten det som hører til», for eksempel brød uten pålegg eller pålegg uten brød.
Men det å spise noen ekstra osteskiver eller smake på maten mens du lager den, kan fort utgjøre mange kalorier.
For eksempel utgjør 20 gram Norvegia, altså to skiver gulost, 71 kalorier. Spiser du to skiver ekstra, altså fire osteskiver, vil dette utgjøre 142 kalorier.
LES OGSÅ: Få kontroll over småspisingen i hverdagen
– En ubevisst handling som skjer automatisk
Mange er faktisk ikke klar over at de mauler og hvor mye ekstra energi det utgjør, har Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog ved Grete Roede, nylig uttalt til KK.no:
– Det er en ubevisst handling som skjer automatisk. Det er noen kursdeltakere som får en del aha-opplevelser når de begynner å skrive ned det de spiser, og det er først da de blir bevisst på hva de faktisk spiser.
Det er mye læring i såkalt kostregistrering, altså at du skriver ned alt du spiser.
– Har du har et vektproblem og ønsker å gå ned i vekt trenger du å være bevisst på hva du faktisk spiser og lære deg hva som er smarte valg og ikke. En kostregistrering gjør at du kan finne en balanse i valgene du tar. Du skal ikke bare velge det fete eller det magre, det er ikke ett pålegg som er bedre enn de andre. Variasjon er nøkkelen, forklarer Bugge.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger