FROSNE ELLER FERSKE? De frosne grønnsakene har kanskje mer vitaminer enn ferske, men ernæringsfysiologen vil likevel anbefale at du bruker ferske grønnsaker hvis du er mest opptatt av smak.  Foto: Collage/Fotolia
FROSNE ELLER FERSKE? De frosne grønnsakene har kanskje mer vitaminer enn ferske, men ernæringsfysiologen vil likevel anbefale at du bruker ferske grønnsaker hvis du er mest opptatt av smak. Foto: Collage/Fotolia Vis mer

Frosne Grønnsaker

Er frosne grønnsaker er sunnere enn ferske?

De er litt kjipere, men har en spesiell fordel!

KK.NO: – Frukt og grønnsaker plukkes når de er på sitt beste og gjennomgår en kjapp, skånsom behandling før de fryses ned. Dette gjør at næringsinnholdet bevares godt, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i von Krogh Ernæring Limited, til KK.no. 

Frosne grønnsaker kan altså være mer næringsrike enn ferske, da såkalte ferske grønnsaker ofte har vært gjennom en transport, lagring og har gjerne ligget i butikken i noen dager før det blir kjøpt.

Dette gjelder særlig grønnsaker du kjøper utenom sesong og grønnsakene som har reist langt og blitt importert.

LES OGSÅ: Slik bør du tilbrede grønnsakene

Lagringen tærer på næringsstoffene

– Jo lengre du lagrer en grønnsak, jo dårligere vil næringsinnholdet være, forteller von Krogh.

Men det kommer igjen helt an på hvordan grønnsakene har blitt oppbevart før du fikk tak i dem og etter at du kjøpte dem.

– Romtemperatur og mye lyseksponering gir dårligere næringsinnhold, forklarer hun.

FERSKE: De fleste vil vel være enig i at ferske grønnsaker er å foretrekke. Foto: Fotolia
FERSKE: De fleste vil vel være enig i at ferske grønnsaker er å foretrekke. Foto: Fotolia Vis mer

Det betyr at grønnsaker som ligger lenge i ferskvaredisken eller på kjøkkenbenken langsomt taper vitaminer.

LES OGSÅ: Grønnsaker alene er ikke nok

– Frosne grønnsaker er kjipere

Selv om frosne grønnsaker kan være rikere på vitaminer, anbefaler ernæringsfysiologen likevel å bruke så ferske grønnsaker som mulig til matlaging.

– Frosne grønnsaker er stort sett kjipere på smak og tekstur, for noe blir jo påvirket i fryseprosessen selv om den er næringsrik, opplyser hun.

– Men på en annen side - hvis du bruker frosne grønnsaker til middag trenger du jo heller ikke ha dårlig samvittighet rent ernæringsmessig fordi næringsinnholdet er ivaretatt, påpeker von Krogh.

Hun mener det er mye bedre å bruke frosne grønnsaker fremfor å droppe grønnsaker til middag fullstendig.

– I sesong er det på den andre siden best å bruke ferske, norske grønnsaker, råder von Krogh.

LES OGSÅ: Slik handler du sunt og sparer penger

Ikke kok ut næringsstoffene

Hvis du bruker frosne grønnsaker er det imidlertid en viktig ting du bør passe på. For koker du frosne grønnsaker i vann, vil du ha et betydelig tap av vannløselige vitaminer og mineraler, har von Krogh skrevet på Bramat.no

Grunnen til dette er at frosne grønnsaker ofte kommer i små biter og har stor overflate i forhold til volum. Det fører til lekkasje av næringsstoffer til kokevannet og det samme skjer om du koker små biter av ferske grønnsaker.

Sjekk også om det er mye iskrystaller rundt de frosne grønnsakene før du bruker dem. Da kan kvaliteten være redusert. Iskrystallene kan indikere at de har blitt utsatt for høyere temperaturer og vært delvis tint, som igjen fører til nedsatt næringsinnhold.

– Knip på posen i frysedisken i butikken før du kjøper. Velg den som virker minst «hårete» og dermed har minst krystalldannelse, sier von Krogh.

SER GRØNNSAKENE SLIK UT I FRYSEREN? Iskrystaller rundt grønnsakene kan indikere at de har blitt utsatt for høyere temperaturer og vært delvis tint, som igjen fører til nedsatt næringsinnhold. Foto: Fotolia
SER GRØNNSAKENE SLIK UT I FRYSEREN? Iskrystaller rundt grønnsakene kan indikere at de har blitt utsatt for høyere temperaturer og vært delvis tint, som igjen fører til nedsatt næringsinnhold. Foto: Fotolia Vis mer

Grønnsakenes næringsstoff blir best ivaretatt hvis du damper, woker eller steker grønnsakene fremfor å koke dem.

LES OGSÅ: Så mye brokkoli bør du spise

Kjenn på grønnsakene

– Husk at når ferske grønnsaker er slappe i fisken, betyr det at de har tapt litt vitaminer og vann. Og hvis du ikke har så god peiling på grønnsaker og ikke heller vet når eller hvordan du skal bruke dem, er det like ok å kjøpe frosne, råder von Krogh.

Men i slike «hva som er best av» -settinger kommer det uansett alltid an på hva du sammenligner det med.

– Noen ganger vil kanskje hermetiske tomater være et bedre valg enn bleke tomater i ferskvaredisken​. Men en dyp rød, fersk og spenstig tomat er som regel et bedre valg smaksmessig, legger ernæringsfysiologen til.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: