Trines Matblogg

Få de beste juleoppskriftene fra Trines matblogg

Hun har vunnet kokkepriser og har følgere i hopetall på bloggen sin. Nå røper Trines matblogg sine beste juletips.

TRINES MATBLOGG: – Jeg er ikke så opptatt av kalorier og helsefokus i maten jeg lager. Målet med bloggen er å lage den maten som vi spiser her hjemme. Mat jeg lager fra gode råvarer, og som dermed blir sunn. 

  Foto: Astrid Waller
TRINES MATBLOGG: – Jeg er ikke så opptatt av kalorier og helsefokus i maten jeg lager. Målet med bloggen er å lage den maten som vi spiser her hjemme. Mat jeg lager fra gode råvarer, og som dermed blir sunn. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg husker barndommens jul nordpå. Storfamilien samlet til julebuffé hos farmor og farfar på 1. juledag, med kald ribbe, kjøttrull og helbakt ørret. Julaften møttes vi alle på kirkegården, tente lys og la på krans. Det er noe av det jeg savner ved å bo sørpå. Noe av det jeg kan lengte tilbake til.

Trine Sandberg legger siste hånd på julebrødene. Duft av nybakt fyller kjøkkenet i eneboligen på Fjellhamar. Oppskriften er mammas, og kanskje akkurat det lindrer hjemlengselen en kakesmule, nå som julen står for døren? Her har hun bodd de siste 30 årene, jobbet som jurist blant annet i Utdanningsdirektoratet, og de siste ti årene har hun etablert seg som en av Norges mest populære bloggere (Trines matblogg). Så populær at hun for ett år siden sa opp jobben for å vie seg til matlaging, i eget matverksted i underetasjen. 

– Med tanke på hvor tilfeldig alt har vært, er det nesten litt urettferdig at det har gått så bra, sier Trine. 

Det begynte som et sted å samle sine egne oppskrifter, og dele med venner og familie. Hun kunne legge ut sju–åtte oppskrifter på én gang, og siden vente en hel måned før hun publiserte igjen. 

– Jeg begynte å få kommentarer fra folk jeg ikke kjente. Andre bloggere som hadde lagt ved lenke til egne blogger. Jeg skjønte at jeg måtte begynne å porsjonere ut oppskriftene i en jevn strøm. 

I dag har hun gitt ut to kokebøker, og har en stor og takknemlig følgerskare.

– Jeg teller ikke kalorier men lager maten jeg liker, med gode råvarer, uten tunge sauser. Da blir det automatisk sunt. Det er så mye fokus på helse at folk knapt vet hva de skal lage til middag lenger.

LES OGSÅ: Vinterdrikker med ny vri

ÅRETS MATBLOGGER 2016: Når Trine sitter i sofakroken og er fysen på noe godt, har hun en klar favoritt. – Chilimarmelade og blåmuggost. Jeg koker chili sammen med sukker, eddik og paprika.  Foto: Astrid Waller
ÅRETS MATBLOGGER 2016: Når Trine sitter i sofakroken og er fysen på noe godt, har hun en klar favoritt. – Chilimarmelade og blåmuggost. Jeg koker chili sammen med sukker, eddik og paprika. Foto: Astrid Waller Vis mer

Tradisjonell jul

Utenfor vinduet forsyner to rådyr seg av epletreet. Trine innrømmer at selv om ribba står på menyen julaften, har det ikke alltid vært sånn. En stund serverte hun faktisk reinsdyrfiletsteik. 

– Det var eksmannen min som likte det. Men med min nåværende mann spiser vi ribbe.
Vi skal ikke plage henne med sprø svor. Fremgangsmåten har hun for lengst delt på bloggen: 

– Jeg serverer ribba med medisterkaker, julepølser, hjemmelaget rødkål, rosenkål, epler og sjysaus. Men potetene baker jeg i ribbefett. Det er en tradisjon mamma hadde med seg fra England, da hun var au pair i London på 60-tallet. 

Døtrene på 28 og 31 år har for lengst flyttet hjemmefra. Attpåklatten på åtte har en fast juletradisjon med mamma:

– Vi baker pepperkakehus og pynter det sammen. 

Trine viser bilde av fjorårets hus, som slett ikke gikk som det skulle. Der hadde de stått, mor og sønn. Full av juleglede, og limt engelsk konfekt på det snirklete vindfanget, på den rettvinklede pipen, rundt de sirlige vinduene. 

– Huset var helt nydelig, og vi var så stolte. Jeg skulle legge det ut på bloggen også, men det var for mørkt til å ta bildene, så jeg måtte vente til dagen etter. 

Huset var fullt av julegjester, deriblant den eldste datterens to hunder. Da Trine kom inn i stua 1. juledag, fikk hun seg en overraskelse:

– Hundene hadde spist opp hele fronten på pepperkakehuset. De hadde hatt skikkelig party om natten. Sønnen min ble jo kjempelei seg. Og jeg også. 

LES OGSÅ: «Det søte liv»-bloggerens beste julekaker

Hun er avslepen trønder. Forsikrer at hun blir breiere når hun er nordpå. To–tre ganger i året besøker hun foreldrene. Men jula feirer hun alltid hjemme på Fjellhamar. Med barn og barnebarn, ja, selv hundene er velkomne også i år. I de fire stekeovnene står julemat og godgjør seg. Men ellers i året? Bugner det av festmat, eller er familien som skomakerens barn? Barføtt – og skrubbsultne?  

– Vi kan godt ha festmiddag på en onsdag. Ikke fordi jeg har mer tid til å lage mat nå enn før, men det er ikke lenger noe skille mellom hverdag og helg på matfronten. 

– Finnes det noe som heter tacofredag? 

– Å ja. Tacokveld har vi. Men ikke fast. Og jeg lager alt fra bunnen av: krydderblanding og salsa. Og så har vi pizza hver fredag. Trikset for sprø bunn er å steke den på et pizzastål. Uten bakepapir. 

Alle juletradisjonene har hun med seg hjemmefra. Og julebrødet er etter mammas oppskrift.

– Men bestemødrene mine og mamma bakte jo julebrødet med sukat. 

Trine rynker på nesa.

– Du kan si det var mitt ungdomsopprør da jeg flyttet hjemmefra, å fjerne sukat fra julebrødet! 

LES OGSÅ: «Kakekrigen»-stjerne Roy Fares: - Smellen jeg gikk på har gjort meg ydmyk

Ellers baker hun både pepperkaker og lussekatter. Og deler gjerne et baketips:

– Jeg har gått ned på sukker- og gjærmengden, og lar deigen heve lenger. Da får smakene god tid til å utvikle seg. Og så har jeg i smøret til slutt. 

Trine forklarer: Deigen kjøres i bakemaskin i ti minutter, så oppi med kalde smørterninger, og så kjøre ti minutter til. 

– Jeg har fått kommentarer: «Endelig lykkes jeg med gjærbaksten. Selv svigermor har krøpet til korset og kastet de gamle oppskriftene fra husmorskolen». Det gjør noe med selvtilliten til folk når de får til gjærbakst. 

I verkstedet står urteskap med automatisk lysregulering og vanning, og i vinduskarmen utmerkelsen: Vinner av «Årets matgleder – Det norske måltid 2011». 

– Der slo jeg Hellstrøm, sier Trine med en liten latter. 

I januar har bloggen tiårsjubileum. Hvordan er det, kan det bli litt ensomt i matverkstedet? Hender det at hun savner kolleger og kantinelunsj?

– Ja, det gjør jeg. Det kan være et litt ensomt yrke å blogge. 

Hun smiler. 

– Men jeg har jo et nettverk innen mat. 

Da KK for noen år siden serverte Jamie Oliver ei skive med brunost, var stjernekokken klar i sin dom: «Jeg vil helst ikke smake på den sprø osten deres. Jeg har smakt den før, og den er forferdelig». Selv kan Trine få skikkelig lyst på en skive nybakt brød med brunost. Men vår egen stjernekokk, har hun en ingrediens hun skyr dypt og inderlig?

– Jeg har stor respekt for at folk liker andre ting enn det jeg liker, sier Trine diplomatisk. 

– Men skulle jeg velge meg noe jeg ikke liker, så må det bli sukat. 

BISCOTTI: – Jeg slumser ikke med målene, og er alltid nøye når jeg utvikler oppskrifter. I hvert fall når jeg lager mat for bloggen eller kokebøker. Ellers hender det at jeg tar det litt på øyemål, røper matblogger Trine Sandberg. (Fra Trines mat 2, Cappelen Damm).
BISCOTTI: – Jeg slumser ikke med målene, og er alltid nøye når jeg utvikler oppskrifter. I hvert fall når jeg lager mat for bloggen eller kokebøker. Ellers hender det at jeg tar det litt på øyemål, røper matblogger Trine Sandberg. (Fra Trines mat 2, Cappelen Damm). Vis mer

Biscotti med sitron

Ca. 70 kjeks Ca. 1 time

På bloggen min finner du utallige biscottivarianter. Her er den aller største favoritten, med et hint av deilig sitron. Biscotti dyppes gjerne i litt espresso (eventuelt i kaffekoppen), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo. Og gjør det nå, for disse blir neppe gamle i kakeboksen!

Ingredienser:
200 g mandler, ristet og grovt hakket
3 eggeplommer
175 g sukker
1 vaniljestang, frøene (eller 1 ts ekte vaniljesukker)
3 eggehviter, stivpisket
1 klype salt
2 (økologiske) sitroner, revet skall
 350–400 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Tips!
Biscotti er holdbare i et par måneder, og er derfor ypperlig å gi bort som «spiselig gave».

1.  Rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Sett dem til avkjøling og hakk dem deretter grovt. Vask sitronene godt og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Resultatet blir aller best om du benytter økologiske sitroner, men får du ikke tak i det, går det fint an med vanlige sitroner også.
2.  Skill eggene. Jeg har brukt store egg i denne oppskriften. Dersom du benytter små/medium eller ekstra store egg, er det mulig du må redusere/øke melmengden i oppskriften.
3. Finn fram en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser eller lignende, til det er godt blandet. Skjær vaniljestangen på langs, skrap ut frøene med en kniv og rør dem inn i eggeblandingen. 
4. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i eggeblandingen, litt av gangen. Tilsett mandler og revet sitronskall. Bland sammen hvetemel og bakepulver – og rør mesteparten forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne en melsikt, slik at du unngår klumper i deigen. Tilsett eventuelt resten av melblandingen til du får en smidig og litt fast deig.
5. Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser, hver om lag 30 cm lange. Legg dem deretter på et bakepapirkledd bakebrett og form emnene slik at de blir ca. 2 cm høye og ca. 7 cm brede.
6. Stek biscottipølsene midt i ovnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 25–35 minutter, til de er gjennomstekte. Pass på mot slutten, slik at biscottiene ikke blir brent. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1 cm brede skiver, på skrå, og la dem avkjøles helt på en bakerist. Oppbevar biscottiene i tett boks eller glass.

JULEBRØD MED ROSINER:  – Når jeg baker er jeg opptatt av smak. Jeg har gått litt ned på sukkermengden, men ikke så mye at det går ut over smaken, sier Trine Sandberg. (Fra Trines mat 2, Cappelen Damm).
JULEBRØD MED ROSINER: – Når jeg baker er jeg opptatt av smak. Jeg har gått litt ned på sukkermengden, men ikke så mye at det går ut over smaken, sier Trine Sandberg. (Fra Trines mat 2, Cappelen Damm). Vis mer

Julebrød med rosiner

4 brød Ca. 3 timer

Hjemmebakt julebrød, eller julekake som det også kalles, er noe vi bare «må» ha hjemme hos oss når desember måned plutselig banker på døren. Da smiler også mannen min ekstra bredt, for er det én ting han ønsker seg til jul, så er det hjemmebakt julebrød! De bakes etter samme metode som annen søt gjærbakst. Resultatet er luftige, smakfulle og holdbare julebrød. 

Ingredienser:
1000–1100 g hvetemel
6 dl melk (ca. 25 grader)
25 g fersk gjær
150 g sukker
2 ts kardemomme
½ –1 ts salt
1 egg
150 g smør, i terninger
ca. 300 g rosiner
1 egg (sammenvispet), til pensling

1. Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker. La dem ligge for å trekke i ca. 30 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det. Hell av vannet.
2. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret og rosinene, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 min. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 min. Tilsett rosinene og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. La deigen heve i minst 1 time.
3. Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett.
4. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar mellom 1 og 2 timer. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.
5. Stek julebrødene på nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25–30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen, kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist. Nytes med godt smør og geitost – eller det du måtte foretrekke!e!

PEPPERKAKER: – Jeg begynner aldri julematforberedelsene før 1. desember. Mange er jo ferdig med julen før den begynner, sier Trine.  (Fra Trines mat 2, Cappelen Damm).
PEPPERKAKER: – Jeg begynner aldri julematforberedelsene før 1. desember. Mange er jo ferdig med julen før den begynner, sier Trine. (Fra Trines mat 2, Cappelen Damm). Vis mer

Verdens beste pepperkaker

100–150 kaker Ca. 2 timer

Det blir ikke jul hjemme hos oss uten verdens beste pepperkaker, som jeg har spist hver eneste jul siden jeg var lita jente. Dette er faktisk den oppskriften jeg lengst har hatt et forhold til. Jeg bakte dem sammen med mamma da jeg var liten, med jentene mine og fadderbarn etter at jeg ble voksen, og nå samles hele mafiaen til pepperkakebaking hvert eneste år. En kjær tradisjon for alle generasjoner, men først og fremst er dette verdens beste pepperkaker, noe jeg vet at veldig mange av leserne mine er enige i.

Ingredienser:
Pepperkakedeigen
250 g sukker
275 g lys sirup
1 ss kanel
1 ¼ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
250 g smør, i terninger
1 ss natron
2 egg
ca. 700 g hvetemel
Melisglasur
500 g melis, siktet
2 eggehviter
2 ss sitronsaft

Tips!
Når du har kjevlet ut deigen et par ganger, blir den varm og vanskeligere å jobbe med. Legg den derfor i kjøleskapet en stund, så blir den lettere 
å kjevle ut!

1. Mål opp alle ingrediensene, slik at du har alt klart før du setter i gang. Ha sukker og sirup i en kjele og gi det hele et forsiktig oppkok. Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen – og nyt den deilige duften som brer seg i rommet. Rør inn natron i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og 
eser litt.
2. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er blitt kald. Det kan være kjekt å være to om røringen.
3. Visp sammen eggene og rør dem inn i blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten.
4. Ha deigen på lett melet bake-
bord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg kakene forsiktig på bakepapirkledd bakebrett. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at alt er ferdigstekt omtrent samtidig.
5. Stekes ved 200 grader (over- og undervarme) midt i ovnen, til pepperkakene er ferdigstekt, etter 7–10 minutter, avhengig av størrelsen på pepperkakene og stekeegenskapene til ovnen din. Følg godt med mot slutten av steketiden.
6. Lag melisglasur ved å kjøre den siktede melisen og eggehvitene et par minutter i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronsaft til glasuren har fått ønsket konsistens – og kjør den deretter i ca. 1 minutt. Ha glasuren i en sprøytepose og pynt etter smak og behag. Hvis du ikke skal pynte alle pepperkakene, er en halv porsjon melisglasur mer enn nok.

Hår og makeup: Sissel Fylling Styling: Marie Ohlsson Nylander Denne saken står også i KK nr 46.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer