Mat

Få oppskriften på dette focaccia-kunstverket

Matskribent Helle Øder Valebrokk forklarer hvordan hun gikk frem.

ET KUNSTVERK: Hvem vil vel ikke servere (og spise) dette? Foto: Helle Øder Valebrokk
ET KUNSTVERK: Hvem vil vel ikke servere (og spise) dette? Foto: Helle Øder Valebrokk Vis mer
Publisert

«Kameraet spiser først», er noe man sier når maten ser så appetittelig ut at man bare må ta bilde av det før man går løs med kniv og gaffel. Her om dagen kom vi over et slikt tilfelle.

Helle Øder Valebrokk, matskribent og grunnlegger av Helleskitchen.org, la nemlig ut et bilde av den mest kreative focacaiaen vi noen gang har sett. Dette er jo et kunstverk!

«Litt van Gogh-takter på kjøkkenet i dag», skriver Helle til bildet hun har delt på Instagram.

Bildet har fått en rekke kommentarer, og de er akkurat som det vi i redaksjonen sa da vi så bildet: «nydelig», «fantastisk fint» og «wow».

Like etter la Helle ut et nytt bilde - denne gangen av focacciaen etter at den var ferdig stekt. Og ja, den ser fortsatt like god ut! Hvis du ønsker å lage dette kunstverket av et brød, så kan du få Helles oppskrift her:

FERDIG: Slik så focacciaen ut etter å ha stått i ovnen. Foto: Helle Øder Valebrokk
FERDIG: Slik så focacciaen ut etter å ha stått i ovnen. Foto: Helle Øder Valebrokk Vis mer

Focaccia i ekte van Gogh-stil

 • 2,5 dl lunkent vann
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 2 ts sukker
 • Cirka 5 dl økologisk hvetemel (spe til du er fornøyd)
 • 1/2 ts salt (til deigen)
 • Flaksalt til dekorasjon og smak
 • Cirka 6 ss god olivenolje
 • 1/2 gul paprika, skåret i tynne skiver
 • 1/2 rød paprika, skåret i tynne skiver
 • Sukkererter
 • Sorte, gode oliven uten sten, delt i to
 • Små grentomater, delt i to
 • Salvieblader

Slik gjør du

1. Bland vann, sukker og gjær. La stå i 15 minutter til du har et skummende lag på toppen. Bland så inn et par spiseskjeer olivenolje, salt og mel. Elt i cirka 10 minutter. Når deigen har fin konsistens, og hverken er for løs eller for tørr, legger du et lag plast over bollen og så et kjøkkenhåndkle. Sett deigen et lunt sted til heving i 45 minutter.

2. Finn frem en form. Rund eller firkantet. Det bestemmer du. Jeg liker runde former, så da gikk jeg for det. Smør den rikelig med olje og ha deigen over i formen. Press en finger i deigen slik at du får hull. Så begynner du å designe brødet. Du må være kjapp for deigen er levende og vil ese ut mest mulig.

Start med stengelen på blomstene. De lager du ved å presse ned sukkererter i deigen. Så lager du grener med sukkererter og begynner å hekte på blader (salvie). Blomsterkoppene er oliven og kronblader er laget av paprika. Tomatene legger du litt surrealistisk rundt i bildet sammen med flere oliven. Men du står fritt til å gjøre akkurat hva du vil, altså. Så ringler du god olivenolje over og drysser flaksalt over. Sett inn i forvarmet ovn på 225 grader til brødet er ferdigstekt. Det tar cirka 30-40 minutter.

3. Avkjøl på rist før du setter mesterverket på bordet sammen med deilige spekepølser. Jeg har et utvalg av salame picante, fennikelsalami, trøffelsalami, italiensk salami og chorizo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer